În ședința Guvernului de astăzi, 14 aprilie, este propusă o ordonanță de urgență în care este prevăzută plata diferenţelor de drepturi salariale cuvenite personalului didactic din învăţământul de stat pentru perioada 1 iulie 2017 – 31 august 2021. „Suntem în măsură ca, astăzi să asigurăm plata drepturilor salariale pentru drepturile cuvenite și neîncasate de către personalul din invățământ. Am reușit să actualizăm plata acestor drepturi la rata curentă a inflației”, a spus premierul Nicolae Ciucă.
Acest normativ ar urma să stabilească și faptul că sumele aferente să fie actualizate cu indicele de inflaţie. Fondurile sunt asigurate de la bugetul de stat, respectiv din bugetul Ministerului Educaţiei și vor fi acordate eşalonat, pe o perioadă de 5 ani, potrivit notei de fundamentare.
În Neamț sunt sume care pornesc de la 7.000 lei de profesor
Gabriel Ploscă, liderul Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Învățământ Neamț și vicelider al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ a declarat că sunt sume de bani importante pe care profesorii le așteaptă. Reamintim că pe subiectul salarii au fost deschise mii de procese în instanță, pe mai multe spețe. Normativul de astăzi se referă la aplicarea tranșelor de vechime și la salariul la care s-au calculat aceste tranșe, iar sumele sunt consistente, de la 7.000 lei în sus pentru un profesor, potrivit prof. Gabriel Ploscă. „Ei au văzut că noi am câștigat multe procese în Neamț, ca și în țară și au venit acum cu acest proiect, pentru că și-au dat seama că vor trebui să plătească oamenile drepturile care li se cuvin. Dar, noi, în aceste procese, am cerut dobânzi de întârziere. La fel cum face statul, care, dacă întârzii cu plata obligațiilor, îți pune penalități de întârziere. Până la urmă, este un lucru bun că dau acești bani din urmă, pentru că destul ne-au furat prin Edusal. Și nu vrem discuții, că ce a făcut sindicatul: avem 700 de procese câștigate și încă vreo 700 pe rol, în Neamț, procese prin care am luat fiecare caz în parte și am calculat, am făcut expertize – a fost o muncă enormă! Acum, ei dau acești bani, foarte târziu, împinși de o realitate”.
Cristina Iordache