Inspectorii ISU Neamț au efectuat în primele trei luni ale acestui an controale de fond pentru prevenirea incendiilor la toate spitalele din județ: Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, Spitalul Municipal de Urgență Roman, Spitalul Orășenesc „Sfântul Ierarh Nicolae” Bicaz, Spitalul Orășenesc „Sfântul Dimitrie” Târgu Neamț, Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani și Spitalul de Psihiatrie „Sfântul Nicolae” Roman.
Verificările au vizat nu numai respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, și instruirea personalului de pe fiecare secție, ci și modul de acțiune în cazul producerii unei situații de urgență, prima intervenție și evacuarea persoanelor. Situația a fost prezentată de colonel Ciprian Mitrea, șeful ISU Neamț, în cadrul conferinței de presă de ieri, 14 aprilie.
Patru spitale amendate cu peste 60.000 de lei
Cele mai grave nereguli pentru riscuri grave asumate au fost sancționate cu amenzi ce totalizează 62.500 de lei.
„Au fost constatate 65 de nereguli, 5 dintre acestea fiind soluționate pe timpul controlului, iar 50 fiind sancționate cu 46 avertismente și 4 amenzi care au vizat următoarele deficiențe: o amendă în cuantum de 50.000 de lei pentru punerea parțială în funcțiune, fără obținerea autorizației de securitate la incendiu, a secției Pediatrie de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. O amendă în cuantum de 5.000 de lei pentru utilizarea instalațiilor electrice interioare în mod necorespunzător la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. O amendă de 5.000 de lei pentru nerealizarea verificărilor periodice asupra instalațiilor electrice interioare și utilizarea acestora în mod necorespunzător la Spitalul Orășenesc Târgu Neamț. La Spitalul Municipal de Urgență Roman a fost dată o amendă în cuantum de 2.500 de lei pentru utilizarea instalațiilor electrice interioare care prezintă extinderi necorespunzătoare și folosindu-se echipamente care prezintă uzură”, a declarat col. Ciprian Mitrea.
Cele mai importante deficiențe sunt cele legate de funcționarea autorizație de securitate la incendiu, în cazul Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț – clădirea Secției de Pediatrie și Secțiile Ortopedie și Radiologie de la parterul și etajul 3 din Spitalul nou. La Spitalul Municipal de Urgență Roman – corpul nou și Secția Paliative amplasată la parterul clădirii ambulatoriului de specialitate, dar aici a fost întocmită documentația, a fost primit un aviz pentru funcționare și urmează să fie emisă autorizația. O parte a Corpului D din Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani nu are încă autorizația de funcționare emisă.
La SJU Piatra Neamț, unele dintre căile de evacuare nu sunt echipate cu indicatoare standardizate și iluminat de securitate pentru evacuare, astfel încât traseele de evacuare să fie recunoscute cu ușurință noaptea de către persoanele care le utilizează în caz de incendiu. Instalațiile cu rol în securitatea la incendiu (hidranți interiori, detectare sau semnalizare, evacuare fum și gaze fierbinți rezultate în urma procesului de ardere, iluminat de siguranță) nu sunt în stare de funcționare la parametri necesari în cazul SJU Piatra Neamț, Spitalul de Psihiatrie Roman, Spitalul Orășenesc Bicaz, Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani și Spitalul Orășenesc Târgu Neamț.
La SJU Piatra Neamț și Spitalul Municipal Roman nu a fost realizată echiparea cu instalații pentru detectare sau semnalizare a incendiilor, la construcțiile de sănătate care adăpostesc peste 100 de persoane și având paturi de spitalizare staționare, aici, în urma evaluării riscului de incendiu fusese stabilită obligativitatea echipării cu aceste instalații.
În SJU Piatra Neamț în încăperile în care se impune o supraveghere a persoanelor pe timpul nopții, nu există iluminat de securitate pentru veghe.
Instalații electrice neverificate și suprasolicitate – risc ridicat de incendii!
Un alt risc important este generat de faptul că instalațiile electrice nu sunt verificate periodic de firme specializate, unele circuite electrice sunt suprasolicitate din cauza numărului mare de consumatori, iar o parte din tablourile electrice sunt uzate fizic și moral, siguranțele electrice utilizate fiind în mare parte nestandardizate, decalibrate sau supradimensionate la SJU Piatra Neamț, Spitalul Municipal de Urgență Roman, Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani și Spitalul Orășenesc Târgu Neamț.
O altă deficiență este reducerea gabaritului căilor de evacuare prin încuierea unor uși, blocarea sau îngustarea cu mobilier, amenajarea unor spații (magazii sau spații de depozitare, vestiare ori prin realizarea unor paravane din PVC cu uși glisante cu deschidere ce nu este pe balamale sau pivoți) la SJU Piatra Neamț, Spitalul Municipal de Urgență Roman și Spitalul Orășenesc Târgu Neamț. La spitalul Piatra Neamț nu există sisteme de alarmare acustică eficiente, pentru evacuarea pacienților și a personalului spitalului, pentru fiecare construcție, secție și nivel așa cum ar fi normal.
Nu există Servicii Private pentru Situații de Urgență, conform prevederilor O.M.A.I. nr. 75/2019 la spitalele de urgență Roman și cel de Pneumoftiziologie Bisericani.
În încercarea de a reduce din riscuri, la SJU Piatra Neamț pompierii pietreni au desfășurat un exercițiu de evacuare la care au participat 100 de persoane. Pe timpul desfășurării acestor controale au fost instruiți 290 de angajați ai SJU Piatra Neamț privind modul de acțiune în cazul producerii unor situații de urgență, prima intervenție și modul de evacuare a persoanelor. Au fost realizate activități de informare preventivă la care au participat 655 persoane, în cadrul campaniilor derulate de ISU Neamț.
„Aspectele negative care au reieșit din aceste controale au fost analizate cu persoanele din conducerea unităților sanitare, urmând ca inițiativa acestora de a se conforma legislației privind apărarea împotriva incendiilor să se concretizeze în planuri de măsuri cu termene clare”, a conchis col. Ciprian Mitrea.
Angela Croitoru