În perioada 16 aprilie-30 iulie, la Muzeul de Istorie și Enografie Târgu Neamț este organizată expoziția temporară ,,Cercetările arheologice preventive de la Mănăstirea Văratec (2021)”. Principalul obiectiv al expoziției este acela de a valorifica principalele rezultate ale săpăturilor arheologice care s-au desfășurat la Biserica ,,Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din cadrul Mănăstirii Văratec. Cu prilejul recentelor cercetări s-a confirmat faptul că în perimetrul respectiv a funcționat, pe tot parcursul sec. XIX, un spațiu funerar extins. Investigațiile arheologice de la Mănăstirea Văratec au o anumită importanță și prin prisma faptului că a putut fi investigat, în bună măsură, un cimitir al unei obști monahale din sec. XIX, fiind recuperat și un inventar specific. În expoziția temporară pot fi admirate monede descoperite în morminte, două cruciulițe de lemn, o sticlă și documentul care s-a aflat în interiorul ei, mai multe cărămizi cu inscripții, dar și pietre de mormânt ale monahilor.
Restaurarea pieselor de metal a fost realizată de dr. Otilia Mircea, de la Muzeul de Istorie Roman iar piesele de lemn au fost restaurate în cadrul Laboratorului Zonal de Restaurare din cadrul Muzeului Național al Bucovinei, Suceava.
,,În primăvara anului trecut instituția noastră a organizat cercetări arheologice preventive la Mănăstirea Văratec, prilej cu care au fost obținute rezultate foarte interesante legate de vechiul cimitir al așezământului monahal, dar și în ceea ce privește momentul ctitoririi Bisericii ,,Nașterea Sf. Ioan Botezătorul”. Săpăturile arheologice au permis cercetarea a peste 70 de morminte, iar inventarul descoperit în interiorul acestora este unul deosebit, dar specific mediului monahal. Foarte importante sunt acele cărămizi inscripționate, identificate în majoritatea mormintelor, care constituie un bun element de identificare pentru defuncții din complexele funerare. Pentru că toate aceste piese trebuie să ajungă la publicul larg, am considerat necesară organizarea unei expoziții temporare la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț” ne-a declarat dr. Vasile Diaconu, curatorul expoziției, dar și autorul cercetării arheologice.
Biserica ,,Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din cadrul Mănăstirii Văratec a fost construit în anul 1844 pe locul vechiului cimitir al mănăstirii.
C.T.S