Duminică, 15 mai, la Școala Gimnazială ”I. Gr. Teodorescu” Ruseni-Borlești, a avut loc ediția a VIII-a a Festivalului ”Nestemate folclorice pe plaiuri nemțene-Valerica Patrichi”, organizat de cadrele didactice din această unitate, în parteneriat cu Școala Gimnazială Vaduri – director Daniela Semian, Inspectoratul Școlar al Județului Neamț – Florentina Moise-Luca, Centrul de Cultură ”Carmen Saeculare” Neamț – director Carmen Nastasă și Primăria Borlești, reprezentată de primarul George Mutu. Au fost prezenți tineri interpreți de muzică populară, precum și ansambluri folclorice, evenimentul respectiv fiind unul dintre cele mai importante din județul Neamț. Au fost prezenți copii și adolescenți din toate zonele județului, calitatea interpretativă fiind la cote înalte. Din cele declarate de directorul unității de la Ruseni, prof. Cristinel Veniamin Constantin, a reieșit că festivalul a fost asemenea unei competiții județene, cei mai talentați urmând să participe la fazele naționale.
„Maratonul folcloric nemțean este o bucurie”
”Pentru noi, în calitate de gazde și inițiatori ai acestui proiect, maratonul folcloric nemțean este o bucurie, o binecuvântare, dar și un complex organizatoric foarte important. În primul rând, competiția s-a desfășurat pe durata a 10 ore, datorită numărului mare de concurenți. Apoi, vremea a fost de partea noastră, iar rezultatele vor fi anunțate la sfârșitul întrecerii, chiar dacă mare parte dintre concurenți au ajuns deja acasă. Acesta este regulamentul concursului și nu avem ce face. Avem o singură scenă, iar toți concurenții trebuie să evolueze în fața aceluiași juriu. Mulțumesc celor care au fost alături de noi, dar și colegilor mei. Mă refer la Inspectoratul Școlar Neamț, Centrul de Cultură „Carmen Saeculare”, Școala Gimnazială Vaduri, comuna Alexandru cel Bun și Primăria Borlești, prin primarul George Mutu. Vreau să mai adaug faptul că nu este ușor să organizezi o astfel de manifestare, la care au participat peste 200 de copii și elevi. Tot complexul organizatoric implică foarte mulți factori, fie material, financiar sau de altă natură.
În final, bucuria noastră este imensă, pentru că am reușit să organizăm încă o ediție – a VIII-a, să fim aproape de cei care se ocupă de îndrumarea copiilor și a tinerilor către folclorul nostru autentic. De fapt, misiunea noastră de dascăli asta este. Sunt oameni dedicați acestei munci, acestei activități, prin care se scoate în evidență frumusețea folclorului nostru. Adaug faptul că festivalul de la Ruseni poartă o emblemă, a vestitei interprete Valerica Patriche, artistă care s-a născut nu departe de școala din satul Ruseni, așezare în care a și copilărit. Este o obligație de suflet, să dedicăm festivalul vestitei interprete. De aceea, mulțumesc încă o dată Școlii de la Vaduri, doamnelor Mihaela Sofrone, fiica Valericăi Patrichi și doamnei Daniela Semian, dar și tuturor celor care ne-au ajutat. O remarcă în plus pentru Primăria Borlești, primarul George Mutu și membrii Consiliului Local, care sunt alături de școlile din comuna noastră. Câștigătorii pe secțiuni vor fi delegați de Inspectoratul Școlar al Județului Neamț la concursurile acreditate de Ministerul Educației Naționale. Acesta este elementul de noutate al festivalului din acest an, pentru că participanții – copii și elevi, primii clasați, au posibilitatea să meargă la concursurile naționale cu buget MEN. Ei vor avea asigurată cazarea și masa la aceste concursuri naționale. Transportul urmează să fie asigurat de școală”, a declarat prof. Cristinel Veniamin Constantin, directorul Școlii Gimnaziale ”I. Gr. Teodorescu” Ruseni.
„A fost un spectacol care merită toate aplauzele”
”Sunt legat sufletește de școala de la Ruseni, pentru că aici am urmat cursurile gimnaziale. Am venit cu drag la festival și am admirat talentul celor tineri, care vor să ducă mai departe tradiția cântecului și a dansului moldovenesc. Felicit organizatorii și pe cei care s-au implicat în tot ce a însemnat organizarea acestei acțiuni. Administrația publică locală a comunei Borlești este alături de școală, unitățile beneficiind de fonduri care să le asigure buna funcționare. A fost un spectacol care merită toate aplauzele. Prin Școala Gimnazială Ruseni comuna noastră a devenit un reper important al folclorului nemțean. Felicitări tuturor!”, a precizat George Mutu, primarul comunei Borlești.
Celor mai talentați interpreți și dansatori juriul le-a oferit premii, care vor urma să ajungă, conform regulamentului de organizare, zilele acestea. (Constantin NEGRU)