Arestarea celor 8 participanți la concursul pentru încadrarea pe un post la Serviciul de Ambulanță, substația Târgu-Neamț, care au dat mită câte 6000 de euro pentru promovare, a permis procurorilor să mai ridice un pic valul de pe ceea ce toată lumea numește ”Caracatița de la Ambulanță”. Noutățile care rețin atenția la lecturarea încheierii de ședință a Tribunalului Bacău sunt semnificativ diferite față de același document de după arestarea trio-ului Morenciu-Preda_Rozoschi.
Prima noutate: că numele actualului manager interimar, Dorice Albu este direct legat de pretinderea și primirea de sume de bani de la candidați înscriși la diverse concursuri, prin intermediul unor subordonați! Nu este uitat nici Morenciu, dar ce-i al lui deja se cam știe. Cităm: ”La data de 09.05.2022 organul de urmärire penalä din cadrul Direcției Nationale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacäu s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul cä MDD – în prezent manager general interimar și AD – în prezent director medical interimar al Serviciului de Ambulantä Judetean Neamt, pretind și primesc sume de bani, prin intermediul unor persoane din subordine, de la candidatii înscriși în vederea promovärii examenelor ce vor avea loc în perioada 10 mai – 18 mai 2022 pentru ocuparea unor posturi vacante (personal sanitar și personal sanitar auxiliar), pe perioadä nedeterminatä, pentru personalul care a ocupat färä concurs posturi de executie, pe perioadä determinatä, în perioada stäri de alertä sau a situaliilor de risc epidemiologic biologic.”
A doua: nu mai vorbim doar despre cei 6000 euro de persoană, cât s-a luat de la cei din Târgu-Neamț, avem o mită defalcată în funcție de natura serviciului: ”10.000 de euro de la candidații pentru ocuparea postului de personal sanitar (asistent medical) și 5.000 de euro de la candidatii pentru ocuparea postului de personal sanitar auxiliar (șofer autosanitarä”.
A treia noutate: procurorii spun aproape direct că membrii celor două comisii de concurs au fost determinați ”pentru promovarea candidaților la examenul susmenționat”! Altfel spus, au participat și girat concursul aranjat. Iată componența comisiilor: pentru personal sanitar: președinte Luminița Maria Rozoschi, Lucian Georgian Cojocariu, Mihaiela Cojocariu, ec. Elena Claudia Baicu, observator Gladior Andronache; comisia pt șoferi: președinte ing. Ioan Ciprian Cucoș, Luminița Maria Rozoschi, Lucian Georgian Cojocariu, observator Gladior Andronache. Întrebarea este, dacă știau toți, au beneficiat și ei de ceva avantaje?
A patra noutate: apare un nou intermediar, în persoana liderului de sindicat Galdior Andronache, cităm: ”O parte a sumelor de bani a fost remisä persoanelor din conducerea Serviciului de Ambulanțä Județean Neamt mentionate mai sus, prin intermediul lui AG, de către candidati la momentul angajării pe perioadă determinată, iar în perioada urmätoare, diferența va fi dată acestora prin același intermediar, cu scopul promovării examenului de angajare pe perioadă nedeterminată.” Dacă mergem pe o logică elementară- nu întotdeauna valabilă în asemenea cazuri- dacă Elena Preda a fost arestată pentru că a strâns mita, Gladior ar trebui să fie următorul pe listă. De reținut că se face vorbire despre perioada când au fost angajați pe perioadă determinată, deci una mai veche, când probabil era altă echipă de conducere.
Altă noutate, care are legătură tot cu Gladior și fapte mai vechi: au apărut nume și sume și din alte zone în afară de Târgu-Neamț, lucru așteptat de toată lumea, pentru că era deja un fapt comun că șpaga era generalizată. Cităm din nou: ”Dintre candidatii pentru ocuparea postului de personal sanitar (asistent medical) care au procedat în modalitatea mai sus descrisă sunt: HM (Stația centralä Piatra Neamț), AD (substatia Roman), CI (substatia Tg. Neamt), CIA (substatia Bicaz). Dintre candidatii pentru ocuparea postului de personal sanitar auxiliar șofer autosanitarä) care au procedat în modalitatea mai sus descrisä sunt: MGA (statia centralä Piatra Neamt), BC (substația Roman), OMM (substația Tg. Neamt)”.
Concluzia vine de la sine: caracatița la Serviciul de Ambulanță funcționează de ani buni, de prin anii în care scria Jănel Iosub despre ea și nu sunt excluse noi rețineri. Dacă s-ar merge pe aceiași cale ca până acum, arestarea celor care au dat și a celor care au primit mită, s-ar putea să ne trezim într-o situație de urgență la Srerviciul de Ambulanță, să avem mașini și să nu avem conducere și echipaje suficiente. (V.B.)
Pentru conformitate, parți din document, scanate:
3 comentarii
Aceeași caracatița a șpăgii este și la Serviciul de Ambulanță Brașov la acelasi concurs.Aici de ce nu se sesizează nimeni din oficiu?Trio Levente – Cristea – Coțiu de ce nu este cercetat? Pozează în persoane corecte…Mai ușor cu pianul pe scări
Despre fiul lui andronache nu se spune nimic? Tot la fel angajat la serviciul de ambulanta de tatal lui pe pile??!!
Unul dintre membri comisiei de examinare pe numele lui COJOCARIU LUCIAN GEORGIAN , fost ambulantier cu o scoala de asistenti medicali facuta pe genunchi si cu lucrarea de licienta plagiata in totalitate ,este cel care gireaza pentru noii angajati . Ei dau foile de examinare goale, el le da nota maxima .Care sunt sumele de bani incasate de acest individ in conditiile in care el si a cumparat Nissan Qashqai ,din banii pusi la ciorap.
Se pare ca in timpul pandemiei unora le a mers foarte bine.