Controlul tematic al DSP Neamț în cele două mari spitale din județ a fost urmat și de câteva amenzi. La Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț vorbim de o amendă de 2.000 lei dată asistentei șefe a secției Chirurgie (fostă directoare de îngrijiri) pentru că lenjeria în secție nu se schimba măcar de două ori pe săptămână și după fiecare bolnav, iar lenjeria murdară nu se depozita adecvat până să ajungă la spălătorie. Asistenta șefă de la Chirurgie infantilă a fost amendată tot cu 2.000 lei pentru că circuitele și spațiile nu se respectă în acest compartiment conform destinației aprobate și pentru că în dulapurile pentru materiale sanitare și lenjerie curată se păstrează și alte obiecte. O amendă de 2.000 lei a primit și o infirmieră din secția Ortopedie, întrucât s-a dovedit că nu cunoaște cum se face curățenia în spital și pentru că în ziua de 28 martie a completat greșit graficul de curățenie și dezinfecție (dacă le-a și executat).
Nu în ultimul rând, proaspătul medic epidemiolog al spitalului a primit și el 2.000 lei amendă pentru că angajații nu respectă protocoalele de lucru și regulile de curățenie și dezinfecție. „Cea mai mare amendă am luat-o eu, în numele spitalului – 25.000 lei, din care am plătit pe loc 5.000 lei – pentru că nu am adus la îndeplinire recomandările de la controlul din septembrie 2019 al DSP. Și ceilalți angajați sancționați au achitat, câte 500 de lei”, a declarat Alexandru Filimon.
La Spitalul Municipal de Urgență Roman chiar actualul director de îngrijiri a fost sancționat – cu avertisment – pentru implementarea defectuoasă a precauțiunilor standard și specifice în spital. La fel și medicul coordonator epidemiolog – tot avertisment – pentru aceeași neglijență ca directoarea de îngrijiri, dar, în plus, și pentru că nu a supravegheat și controlat activitățile de triere, depozitare temporară a deșeurilor periculoase, a curățeniei și dezinfecției din spital. Problema ignorării protocoalelor de lucru a fost sancționată, cu cinci amenzi a câte 2.000 lei date asistentelor șefe din secțiile CPU, Pneumologie, Pediatrie, Ginecologie și Neonatologie. Dar și patru amenzi – a câte 600 lei – date asistentei șefe a secției Ortopedie și la trei angajate din secțiile Medicină Internă, Dermatovenerologie și Chirurgie generală, toate pentru modul defectuos de gestionare a deșeurilor periculoase. Chestiune la care DSP Neamț a recomandat, în plus, conducerii spitalului să se preocupe imediat și de punerea în funcțiune – doar după îndeplinirea condițiilor legale – a echipamentelor de tratare prin decontaminare termică la temperaturi scăzute STERIPLUS a deșeurilor periculoase, potrivit informațiilor furnizate de dr. Maria Andrici, managerul SMU Roman.
Cristina Iordache