Primarul comunei Dragomirești, Ion Ioniță, nu și-a câștigat funcția în campania electorală promițând proiecte extraordinare și lucruri greu de realizat, așa cum ne-au obișnuit majoritatea politicienilor. A primit voturi mai mult pe încrederea și respectul pe care și le-a câștigat în comunitate. Cu pași mici, dar importanți și siguri, în ultimii ani, a reușit să rezolve mare parte din problemele stringente din comună. Acum, pe agenda primăriei, figurează 10 proiecte în diferite stadii, privind finanțarea și începerea lucrărilor, proiecte care ar trebui să vină cu soluții privind alimentarea cu gaz metan, extinderea rețelei de apă și canalizare, drumurile comunale, iluminatul public și chiar pentru un parc dotat cu loc de joacă pentru copii și o scenă pentru manifestările în aer liber.
Gaz metan, apă și canalizare, iluminat public
De departe cel mai important proiect aflat în stadiul de obținere a finanțării este cel prin care Primăria Dragomirești ar urma să asigure alimentarea cu gaz metan a 80% din comună, cel puțin 600 de gospodării urmând să se poată racorda la conducta principală. Proiectul, care a primit deja girul aleșilor județeni și care a fost propus spre finanțare prin Programul Național “Anghel Saligny”, are la bază asocierea între Consiliul Județean Neamț și 7 consilii locale: Ștefan cel Mare (care este leaderul asocierii), Dragomirești, Războieni, Bodești, Girov, Dobreni și Gârcina. În baza acestui acord de parteneriat, va fi înființată o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară prin intermediul căreia va fi implementat proiectul pentru realizarea sistemului de distribuție cu gaz metan și prin care va fi gestionată această rețea, pentru o perioadă de cel puțin un an de la obținerea finanțării, timp în care ar trebui să fie finalizate lucrările. Un proiect de câteva milioane de lei, din care comuna Dragomirești ar avea nevoie de 280.000 de lei. La această rețea principală ar urma să fie racordate toate școlile, dispensarele, centrul social pentru persoane cu dizabilități Vad aflat aproape de finalizarea lucrărilor, bisericile, alte instituții, precum și gospodăriile populației. Numai că, din păcate, finanțarea ce se acordă pe întreg județul Neamț prin acest program este mai mică, așa încât, după cum a precizat primarul Ion Ioniță, toate cele 7 comune sunt nevoite acum să-și revizuiască devizul general, să scoată eventual ulițele sau străzile mai mici, cu mai puține familii, astfel încât partea de finanțare pe întreg proiectul să fie mai apropiată de posibilitățile de finanțare. Se caută, evident, și alte posibile surse de finanțare.
Un alt proiect important este cel pentru extinderea rețelei de apă și canalizare a comunei Dragomirești, care este realizată pentru jumătate din comună și care ar urma să mai acopere încă 15 km din satele Hlăpești, Vad și Dragomirești, precum și celelalte sate care încă nu au rețea de apă și canalizare – Borniș, Mastacăn și Unghi. Cele două stații de epurare a apei, realizate prin proiectul inițial, urmează să fie preluate de compania județeană Apa Serv, după ce vor fi îndeplinite toate cerințele. Pentru rețeaua de apă și canalizare Vad-Dragomirești a fost depusă deja documentația pentru autorizare la “Apele Române”.
Pentru acoperirea iluminatului public stradal cu leduri, se derulează un proiect în valoare totală de 500.000 de lei, prin Administrația Fondului de Mediu, care va asigura 12 km de drumuri, pe care oamenii vor putea circula în siguranță și pe timpul nopții.
Alți 8 km de drumuri comunale vor fi asfaltați
Infrastructura rutieră este componenta cea mai importantă pentru atragerea investițiilor, dar și pentru ca orice comună să devină o destinație turistică. Drumurile județene din Dragomirești arată foarte bine, iar cele comunale sunt în mare parte balastate și practicabile. Prin Compania Națională de Investiții (CNI) urmează să fie reparate și asfaltate drumurile comunale din satele Mastacăn și Hlăpești, 3 km în total, acest proiect fiind prins ca investiție pentru situații de urgență în valoare de 454.000 de lei. Aceste drumuri au fost distruse de fenomenele meteo periculoase de acum doi ani. Tot legat de drumuri, alți 5 km de asfalt urmează să fie turnat, tot cu finanțare prin CNI, în principalele sate – Mastacăn, Borniș, Vad și Hlăpești. În acest moment, se lucrează la partea de avize și autorizări, în paralel, în funcție de costurile materialelor de construcții, se va finaliza și devizul cu valoarea generală a proiectului.
Echipa de proiecte a primarului Ioniță caută o sursă de finanțare pentru un proiect prin care să fie realizată o bază sportivă în aer liber pentru cea mai mare școală din comună, cu 250 de elevi, Școala Gimnazială “Preot Gheorghe Săndulescu”. Ar fi vorba despre amenajarea unui teren de sport cu tribune și vestiare, lucruri pe care directoarea Anda Caea și le dorește de mult. Acum elevii efectuează orele de sport într-o sală situată la etajul clădirii în care nu există spațiu suficient și condițiile necesare.
Școala, reabilitată și modernizată acum doi ani, beneficiază de susținerea financiară a executivului local, care tocmai a cumpărat mobilierul modern pentru două săli de clasă, care urmează să fie funcțional din toamnă, au primit 150 de tablete foarte utile pentru școala online și urmează să mai primească 10 laptopuri și două imprimante. Profesorii de aici au beneficiat de cursuri de pregătire și un schimb de experiență prin Programul Erasmus, în Grecia și Spania. Directoarea visează cu ochii deschiși la un after-school, proiect pe care îl va derula prin Ministerul Educației, la care copii vor primi o masă caldă, iar cei din medii defavorizate vor putea merge în excursii și tabere, pentru a reduce riscul abandonului școlar. Un proiect prin care cinci serii a câte 15 elevi de la această școală au mers în Tabără la Oglinzi, tocmai s-a încheiat, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar, “Incluziune prin toleranță, joc și artă”.
Proiecte pe punctul de a deveni realitate
În comună urmează să fie realizat un parc în parteneriat cu Asociația grupul local pescăresc FLAG Neamț, din care face parte și comuna Dragomirești. Valoarea proiectului este de 470.000 de lei și vizează realizarea de spații verzi, ce vor fi udate cu aspersoare automatizate, alei, bănci și mobilier stradal, o fântână arteziană în centru și o scenă ce va fi foarte utilă pentru manifestările de Ziua Comunei, serbări, concerte și alte activități în aer liber.
“Echipa din primărie pe care o conduc are nevoie de încrederea, dar și de răbdarea cetățenilor, pentru că nimic nu se face peste noapte”, spune primarul Ion Ioniță. “La capitolul dorințe avem destul de multe lucruri. Există o solicitare pentru reabilitarea și modernizarea Dispensarului Hlăpești, care este vechi și unde nu există condiții pentru bolnavi, nu avem toalete și alte necesități ce țin de confortul oamenilor când merg la medic. Încercăm, prin GAL să facem rost de dotare pentru Serviciul de Voluntari pentru Situații de Urgență, care are nevoie de aparatură de respirat, echipament de protecție, furtunuri, pompe, drujbe, chiar și steaguri și alte echipamente strict necesare desfășurării activității în bune condiții. Vorbim despre un proiect în valoare de 25.000 de euro, care are asigurată finanțarea”, conchide primarul de Dragomirești.
Un alt proiect care urmează să fie depus spre finanțare ar urma să asigure extinderea sistemului de securitate și supraveghere video a comunei. În acest moment, există astfel de camere la sediul primăriei, la toate școlile comunale și urmează să fie montate alte camere în toate intersecțiile de pe principalele artere, în punctele de intrare și ieșire din comună și pe anumite porțiuni de drum. Siguranța oamenilor este una dintre grijile executivului din Dragomirești.
Acestea ar fi cele mai importante lucruri de pe agenda Primăriei și Consiliului Local Dragomirești, pe care primarul Ion Ioniță și echipa sa executivă se străduiește să le ducă la îndeplinire. Abia după ce toate acestea se vor materializa va avea timp să respire și să-și permită să se mai gândească la alte lucruri, la alte dorințe ale cetățenilor, care vrând nevrând apar mereu într-o comunitate.
Angela CROITORU
Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 538, săptămâna 26 mai – 1 iunie.