Bârfa pe proiecte. Mai pe direct, mai pe la colțuri, se tot vorbește despre ceva proiecte europene cu probleme pe la instituția județeană cea mai importantă din zonă. Că ar fi ceva persoane curioase, nu din zonă neapărat, dornice să știe ce se întâmplă cu proiectul pentru extinderea UPU la spital, că a fost retras brusc și dintr-o dată de pe ordinea de zi a consilierilor și de-acum el ar trebui să fie deja gata și nimeni nu înțelege de ce. În afară de unii care au majorat cheltuielile cu vreo 10 milioane și acum se chinuie să explice ce și cum. O altă supărare ar fi că nu se încheie la termen lucrările la Complexul Muzeal Național și nu se pot găsi soluții pentru ocuparea timpului pentru directorul de marketing la sediul central. Că ar putea ieși și alte discuții în legătură cu proiectul, care ar fi trebuit până acum predat la cheie și pamblica tăiată gospodărește. Că deja cheltuielile cu chirii ar fi destul de pipărate și greu de acoperit, dar asemenea mizilicuri nu prea mai contează.
Bârfă de consiliu de administrație. La o școală cu pretenții din municipiul reședință de județ, o directoare pretențioasă, în exprimare și comportament, dar mai puțin știutoare în tainele calculatorului, ar fi călcat un pic pe bec, evident la nivel de online. Personajul cu pricina se afla, concomitent, în două convorbiri, dacă nu în trei. Una, cu ceilalți din consiliul de administrație, unde se discutau chestiuni importante la ordinea zilei. A doua convorbire, care ar fi trebuit să fie privată, dar a rămas la vedere, era cu un domn năbădăios care se juca de-a Tom Degețelu`, și explica cam ce face el cu degetul în timp ce preopinenta discuta chestiuni de dezvoltare a învățământului. În momentul în care degețelul căuta cu insistență și găsea virtual fix litera din alfabet dintre F și H, s-a spăriet toată lumea de reacțiile online ale directoarei, brusc încălzită și înflăcărată de convorbiri. Nu este foarte clar de care dintre ele, noi zicem că de amândouă, că e la fel de dedicată și școlii și poveștilor digitale, ca să zicem așa. Cum lucrurile au iscat tot felul de bancuri la nivelul inspectoratului, așteptăm să vedem cum se va sfârși povestea.
Bârfă cu șefi și justițiabili. Câteva personaje stau cu ochii pe portalul justiției române și fac calcule de tot felul referitor la cine și cum ar putea să ocupe poziții de frunte în fruntea județului. Chiar dacă unii tac chitic, alții se întreabă dacă personajul Chitic trece cu bine de sentința de la Înalta Curte, unde a făcut cerere de schimbare a încadrării juridice. Dacă i se acceptă, are șansa să scape de condamnare și să rămână în funcție. Dacă nu, se reia jocul din Consiliul Județean pentru o funcție de vicepreședinte. Cei mai mulți se întrebă dacă ce zice șeful cel mare de la județ, că a fost o sentință dată dintr-o eroare pe care el o regretă, dar că n-are ce face și se va prezenta la recurs, dar că oricum, nu-i nici o problemă că totul este ca și rezolvat. Dacă însă mersul justiției i-ar fi defavorabil, rămâne deschisă cursa spre cine va conduce județul în următorii ani. Unii din Roznov deja caută o carte recomandată cu titlul ”După noi, potopul”, dar nu știu încă autorul.
Un comentariu
Mă înscriu la ”cuvânt” în cazul proiectelor culturale. Salut 10 luat pe drept de directoarea Bibliotecii Județene! Cunosc activitatea și sunt de acord că merită. Păcat că poetul Adrian Alui Gheorghe a plecat supărat ”ca văcarul pe sat”. Oare ce-o fi supărat din activitatea lui Alui Gheorghe pe mahării din C. J. Neamț, de s-au legat prostește de nimicuri din activitatea unui intelectual ajuns în fruntea unei biblioteci județene ?! Nu cumva independența din activitatea poetului față de no-name ajunse întâmplător în anume demnități mai trecătoare decât apa de ploaie din Cuejdiul ”cel lin curgătoriu”.
De fapt, intervenția mea pe această pagină este întrebarea: în Neamț, n-am auzit ca cineva să fi tras de mânecă pe ”Coana”Europa”, condusă de acea doamnă durdulie, cu grijă pentru vaccinuri, să dea ceva bani pentru singurul vaccin etern contra prostiei omenești, tratament pentru toate bolile vremurilor: literatura. ”Poeților parale nu li se dau defel” – spunea Esenin la începutul socialismului în Est. Dar măcar Statul tipărea și literatură, nu numai afișe electorale și gargară TV-istă pe teme majore coborâte în ridicol…