IZOCEL PRODINSTAL, a cărei denumire este un acronim derivat din IZOlație CELulozică PRODucție și INSTALare reprezintă o premieră în peisajul firmelor din Neamț. IZOCEL PRODINSTAL este atestată ca întreprindere socială cu nr. NT-8/17.12.2020 și atestată ca întreprindere socială de inserție primind Marca socială cu nr. NT-1/17.03.2021. Are un acționariat cu adevărat european, un olandez cu mare experiență pe partea de management, un finlandez și trei români, printre care și Liviu Negelschi. Apariția și scurtul istoric al societății sunt legate de trei concepte care au fost și puse în practică: economia socială, economia circulară, proiecte finanțate din fonduri ale UE.
********************
Noțiuni necesar de explicat
Ce este o întreprindere socială:
– definită de Legea 219/2015 privind economia socială:
- a) acţionează în scop social şi/sau în interesul general al comunităţii;
- b) alocă minimum 90% din profitul realizat scopului social
- c) se obligă să transmită bunurile rămase în urma lichidării către una sau mai multe întreprinderi sociale;
- d) aplică principiul echităţii sociale faţă de angajaţi, asigurând niveluri de salarizare echitabile, între care nu pot exista diferenţe care să depăşească raportul de 1 la 8.
Ce este o întreprindere socială de inserție:
- a) are, permanent, cel puţin 30% din personalul angajat aparţinând grupului vulnerabil,
- b) are ca scop lupta împotriva excluziunii, discriminărilor şi şomajului prin inserţia socioprofesională a persoanelor defavorizate.
Grupul vulnerabil desemnează persoane sau familii care sunt în risc de a-şi pierde capacitatea de satisfacere a nevoilor zilnice de trai din cauza unor situaţii care conduc la vulnerabilitate economică şi socială.
********************
IZOCEL PRODINSTAL a reușit să aibă 60% din personal aparținând grupului vulnerabil:
– părinți unici întreținători – exemplu: mamă a doi copii cu nevoi speciale care trebuie să îi crească iar soțul a plecat nemaisuportând nevoile speciale ale copiilor;
– unici întreținători de familie fără loc de muncă – vulnerabilitate accentuată de vârstă – peste 50 de ani,
– persoane care din diferite motive, subiective sau/și obiective nu au avut un loc de muncă stabil până în prezent,
– absolvenți de învățământ mediu care nu-și găsesc loc de muncă iar părinții nu-i pot susține, etc.
Necesitate și oportunitate
IZOCEL PRODINSTAL a apărut dintr-o necesitate, valorificând o oportunitate. Societatea este prezentă cu seriozitate pe piața de izolație celulozică din 2017-2018, ca producători și instalatori prin FIBRATUS ECO WOOL SA. Aceasta din urmă este o societate româno-finlandeză, 67% dintre acționari fiind români, care a inițiat și apoi a finalizat în decembrie 2020 o investiție într-o nouă instalație de producție de izolație celulozică, termică și fonică prin reciclarea hârtiei. Investiția s-a făcut din fonduri proprii totalizând la zi cca. 400.000 EUR. În scurt timp, a devenit liderul producătorilor interni de izolație celulozică: 800-1.000 tone/an mai mult decât producția însumată a celorlalți trei producători români.
De aici încolo apare ceea ce în practică se numește reziliență antreprenorială. Liviu Negelschi explică: ”Pentru o producție și instalare a unei cât mai mari părți din izolația celulozică produsă de FIRBRATUS ECO WOOL și IZOCEL PRODINSTAL a fost și este necesară forță de muncă cu competențe și abilități specifice, pe care din experiența anterioară nu o găsești disponibilă și atunci trebuie să o pregătești. IZOCEL PRODINSTAL a apărut în idee de a găsi și folosi o forță de muncă adaptată nevoilor de producție, dar și pentru cei de la Fibratus. De aceea spun că parteneriatul dintre IZOCEL PRODINSTAL și FIBRATUS ECO WOOL este un win-win perfect: persoanele din grupul vulnerabil au nevoie să muncească pentru reducerea expunerii vulnerabile, au nevoie de respect și empatie pentru vulnerabilitate. În mod necesar astăzi, dacă ai în vedere o strategie pe termen mediu sau lung, cea mai importantă componentă este resursa umană pe termen rezonabil/mediu 4-6 ani. Pe de altă parte, dezvoltarea instalării de izolație celulozică prin care se aduce valoare adăugată de afacere mult superioară producției se impune a fi pregătită în special din perspectiva forței de muncă necesare”.
Oportunitatea a apărut în momentul în care un plan de afacere: ”CELULOZA-IZOLAȚIA VIITORULUI” a fost aprobat și prins printr-un contract de subvenție încheiat de Fundația ”Alături de Voi” Iași, România, beneficiar fiind întreprinderea IZOCEL PRODINSTAL.
Programul Operațional Capital Uman. Cadrul mai amplu este determinat prin proiectul Acceleratorul de întreprinderi sociale în Regiunea Nord-Est – (POCU/449/4/16/128525) încheiat între MFE-AMPOCU/OI POCU responsabil şi Fundația ”Alături de Voi”, România, în calitate de Beneficiar al finanțării nerambursabile, Axa prioritară 4 – „Incluziunea socială și combaterea sărăciei”, Obiectivul specific 4.16: Consolidarea capacității întreprinderilor de economie socială de a funcționa într-o manieră auto-sustenabilă.
Valoarea subvenției acordate este de 100.000 EUR, contribuția proprie asumată a fost de 12.500 EUR, dar contribuția proprie efectivă este, la zi, de cca. 30.000 EUR.
IZOCEL PRODINSTAL este un start-up social. Rolul finanțării acordate prin fondurile europene este de „a permite înființarea, funcționarea și de asigura sustenabilitatea activității întreprinderii sociale pe termen cel puțin mediu-2 ani”. Firma a demonstrat că acest obiectiv a fost atins și chiar depășit, reușind să își consolideze o poziție importantă pe piață.
Societatea a parcurs toate etapele necesare, cu obținerea tuturor autorizațiilor de funcționare, este pe profit, a pregătit profesional 12 persoane din grupul vulnerabil, toate angajate, are contracte de furnizare izolație la intern și export al producției pe 4 luni, va deschide un punct de lucru la Bistrița-Năsăud, va extinde gama de produse cu producția de LUCFLOC – 50% izolație celulozică și 50% fibră de lemn, brevet LG TECH, începând cu trimestrul 4/ 2022. Din 15 iunie produsele vor putea fi vizualizate pe platforma eMag.
Avantajele izolației celulozice
Izolația celulozică este un material organic obținut prin reciclarea hârtiei, ignifugat, aditivat cu soluție antiseptică pentru prevenirea apariției fungilor și tratat împotriva dăunătorilor, folosit la izolarea clădirilor. Avantajele, pentru utilizator, dar și pentru mediu, sunt demne de luat în seamă.
izocel prodinstal comercializareCaracteristicile produsului:
– Conductivitatea termică a fibrelor de celuloză este de 0.037W/mK, mai bună decât cea a izolațiilor clasice cu vată minerală sau polistiren (0,042-0,045 W/mK);
– Proprietățile fizice ale celulozei îi permit să nu lase zone de aer libere care ar putea reduce eficiența izolației termice (umple toate golurile);
– Izolator fonic foarte bun; celuloza are abilitatea de a bloca aerul în interiorul ei,
– Economii ale energiei de încălzire de până la 50% față de izolațiile obișnuite. Este singura izolație care permite construcția de case care să tindă la case pasive energetic;
– Se poate recupera, refolosi în integralitate: se aspiră din locațiile izolate și se reinjectează fie în alte locații fie în aceeași locație modificată structural. Nu devine la rândul său deșeu fiind reutilizabil în același scop, respectând un principiu de economie circulară.
– Amprenta de CO2 la fabricație este de cel puțin 150 de ori mai mică decât la vata minerală, de 200 de ori mai mică decât la polistiren și vata de sticlă.
– Se poate aplica și în varianta umedă utilizând ca agent de umectare și aditivare silicatul de sodiu care dă stratului izolator aderență crescută și ignifugabilitate ridicată.
Unde se poate utiliza, pe lângă locuințe:
– acoperirea haldelor în dezafectare – protejând de foc și rozătoare,
– soft asfalt: asfaltul supus la cicluri severe îngheţ/dezgheţ conţine 4-8% vată celulozică fabricată din deşeuri de carton fără boric/borax. Ţări precum Germania, Finlanda, Suedia, Islanda, lucreză cu acest amestec.
Avantaje pentru mediu
Principalul avantaj este că reciclează hârtie și oferă un produs ecologic. Reciclarea prin izolație permite utilizarea oricărui deșeu de hârtie și carton, inclusiv excepțiile generale de la reciclare. Câteva cifre sunt semnificative:
– reduce emisiile de gaze cu efect de seră care pot contribui la schimbările climatice prin evitarea emisiilor de metan și reducerea energiei necesare unui număr de produse din hârtie;
izocel program ue– contribuie la sechestrarea carbonului – captarea sau sechestrarea dioxidului de carbon de la atmosferă la încetinirea sau inversarea poluării atmosferice cu CO2 și la atenuarea sau inversarea încălzirii globale. Fiecare copac tăiat înseamnă mai puțin carbon „sechestrat”. Atunci când copacii sunt recoltați pentru fabricarea hârtiei, carbonul este eliberat, în general, sub forma dioxidului de carbon.
– O tonă de hârtie reciclată înseamnă că 17 copaci nu mai trebuie tăiați;
– pentru fiecare tonă de hârtie reciclată se economisesc peste 26 de tone de apă și aproape 1,8 tone de combustibil;
– Poluarea apelor scade cu circa 35%;
– Poluarea aerului este redusă cu aproximativ 74% față de producția de hârtie din surse naturale primare.