Obişnuiţi de-a lungul anilor cu vernisaje peste vernisaje de varii feluri şi consistenţe, încât deveniseră uşor inflaţioniste, ne-a scăpat din vedere transformarea în eveniment a operaţiunii de închidere a unei expoziţii. Se numeşte finisaj şi am avut parte de unul vineri, 29 aprilie, de la ora 16, într-un loc consacrat din Piatra-Neamţ. Un afiş uşor defect confirma că, în perioada 15-30 aprilie, Galeria de Artă „Lascăr Vorel” a găzduit expoziţia Repere internaționale ale concursului de arte vizuale „Aurel Băeșu”, organizată de Complexul Muzeal Naţional Neamţ, Uniunea Artiştilor Platici din România, Consiliul Judeţean Neamţ, Asociaţia AAA Centrul Regional de Educaţie Estetică. Publicului i-au fost prezentate lucrări de fotografie, pictură, sculptură, ceramică şi arte decorative.
Portret şi foto cu Gheorghe Cuciureanu
Prima ediţie a unei manifestări desfăşurate sub marca Aurel Băeşu s-a înregistrat în 2014, când a fost vorba de un concurs în toată regula, dar ideea este mai veche, de prin 1983, după cum mărturiseşte profesorul şi artistul plastic Galeria de Artă „Lascăr Vorel”, coordonatorul proiectului. „Un grup de tineri artişti entuziaşti de atunci aveau nevoie de un model. Studiind toţi pictorii din zonă, au spus că Aurel Băeşu îi reprezintă, mai ales prin stilul lui nonconformist de a fi şi prin caracterul deosebit pe care-l avea, un caracter admirat de exemplu de G. T. Kirileanu”. La ediţia din 2014, după ce am înfiinţat în 2013 Asociaţia Centrul Regional de Educaţie Estetică, am făcut parteneriat cu UAPR din Iaşi şi din Suceava, rezultatul fiind prima ediţie a acestui concurs, deschisă de Adrian Alui Gheorghe. Preşedintele juriului la primele trei ediţii a fost prof. Mihai Păstrăguş din Iaşi, expoziţia de acum fiindu-i dedicată şi lui fiindcă ne-a părăsit anul trecut în toamnă. În egală măsură, expozţia este dedicată şi Luminiţei Trofin Avădanei. Gândurile s-au îndreptat şi spre artiştii plastici dispăruţi Iulia Hălăucescu, Dan Cepoi, Constantin Filimon şi alţii”, subliniază profesorul Cuciureanu.
În continuare, ne povesteşte ce-a urmat de la ediţia a II-a a concursului:

Cât priveşte formula cu finisajul, coordonatorul proiectului mărturiseşte că nu este practicată în mod curent. Personal, o preferă şi a folosit-o de 3-4 ori.
A patra ediţie a concursului, după atâta „vacanţă”, se va ţine anul acesta. Sau anul viitor. Practic, expoziţia de acum a fost un remember substanţial, post-plandemic, cu participare naţională şi internaţională. Încheierea a aparţinut profesorului Cuciureanu şi profesorului Lucian Strochi, critic de artă.

În ediţia tipărită a săptămânalului Mesagerul de Neamţ de joi, 5 mai a.c., un scurt dialog cu lectorul universitar dr. Mihai-Cosmin Iaţeşen la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” Iaşi. A expus, a participat la finisaj şi e un nemţean foarte special. (Viorel COSMA)
Un comentariu
Felicitări redacției pentru atenția acordată evenimentelor culturale, artelor frumoase și a autorilor acestora atât din Județul Neamț și din Regiunea Moldovei, cât și a invitaților sau oaspeților branșei de pe alte meleaguri! Vă doresc sănătate și succese depline!