Unul dintre cei mai noi membri ai echipei de chirurgi de la Piatra-Neamț este dr. Andrei Ionuț Cameniță. Angajat în urma concursului pe care l-a promovat și cu contract de muncă semnat în 18 octombrie 2021, tânărul specialist spune că este acolo unde își dorește și este dorit.
„Cunoșteam orașul Piatra-Neamț, mai fusesem în tranzit spre muntele Ceahlău, am fost aici la un turneu de tenis pe când eram în liceu. Dar, atât. Un profesor mi-a propus să vin aici la un stagiu de pregătire, poate îmi place, poate mă place echipa – e foarte important. Și am venit în martie 2020, la început de pandemie, am stat vreo 3 luni, apoi m-am întors la Iași. Am plecat cu gânduri bune, iar echipa mi-a spus că sunt bine primit. În toamna anului 2021 s-a scos post la concurs, m-am înscris, am promovat și din 18 octombrie am fost angajat aici. În perioada imediat următoare am dat și examenul de specialitate!”
Emoțiile au fost de bun augur, mai ales că a putut sărbători cele două realizări chiar pe 18 octombrie, când a împlinit 31 de ani. Andrei Ionuț Cameniță s-a născut la Vaslui, chiar în primul an de după revoluție. Avea să-și dorească să devină medic încă pe când era copil, în urma unui eveniment foarte dureros, dar fără să realizeze clar atunci. A luat decizia când era în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu”.
„Eram la mate-info, fascinat de tehnologie… Și mi-am surprins părinții când le-am spus că eu merg la Medicină. Chirurgia am ales-o pentru că văd rezultatul muncii mele mai repede decât în alte specialități. Și datorită mentorului meu, pe care l-am cunoscut devreme, în facultate”.
Încă o dată șansa i-a surâs și după primii 6 ani la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, la examenul de rezidențiat a știut exact ce specialitate vrea.
„Mi-a rămas ca reper de la mentorul meu, un om și un chirurg excepțional, modest și foarte apreciat de pacienți, ce ne spunea de multe ori: «ascultă la mine, să nu-ți furi căciula singur!». Adică, dacă tu crezi despre tine că ești bun, cel mai bun, nu vei evolua niciodată. Străduiește-te să fii mai bun, de fiecare dată. Fără să cauți scuze în afară. Dacă apar probleme, caută întâi să vezi poate ai greșit undeva. Fără a cădea în extreme. Ne cerea mereu să studiem, să ne autoevaluăm cât mai exigent. Și să cerem părerea colegilor! Inevitabil, există și cazuri nedorite, dar eu vreau să fac în așa fel încât vina mea să cântărească cel mai puțin. Există momentul operator optim și pentru asta ai nevoie să te poți baza pe echipa multidisciplinară, unde se hotărăște în unanimitate varianta cea mai bună pentru pacient. Plus familia pacientului – care are locul ei în această ecuație, căreia trebuie să-i explici ce, de ce și cu ce riscuri”.
Perioada rezidențiatului a fost una plină, tânărul medic lucrând în primul an la Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sfântul Spiridon” Iași și restul la Institutul Regional de Oncologie Iași. „A fost o perioadă foarte frumoasă. Am avut șansa să întâlnesc oameni de la care am învățat medicină – medici profesioniști, cu experiență. Acum știu că la fel de importante sunt îngrijirea perioperatorie a pacientului și actul chirurgical în sine. În profesia aceasta trebuie să fii flexibil și să înțelegi că tu, ca medic într-o specialitate ești doar o părticică dintr-un sistem. Pentru mine contează moralitatea și rațiunea. Ce am urmărit în timpul pregătirii mele a fost să învăț să practic medicina după standarde și am fost încurajat în acest sens. În cadrul colectivului, cred că fiecare trebuie să-și facă treaba, pentru că fiecare răspunde. Orice se poate discuta, eu explic tot ce fac, încercând să respect niște standarde. Sunt ghiduri disponibile – îți trebuie doar timp să le studiezi și apoi să le aplici”.
Încrezător în menirea sa, dr. Andrei Ionuț Cameniță are un mesaj pentru pacienți. „Mă bucur că fac parte din echipa chirurgicală a acestui spital unde, pe lângă actul chirurgical, se pot asigura și îngrijirile perioperatorii optime pentru un număr mare de patologii, inclusiv pentru pacienții cu suferință oncologică și care beneficiază de majoritatea investigațiilor necesare, pe nivelul de competență al spitalului. A fost o oportunitate să vin să văd cum funcționează Chirurgia, UPU, ATI, Oncologia și sunt mulțumit. Consider că în această profesie este esențială și comunicarea cu pacientul. Mai ales comunicarea într-o manieră grijulie a diagnosticului. Cât timp pacientul are discernământ, el trebuie să știe ce are, pentru a accepta tratamentul în cunoștință de cauză. Este dreptul pacientului să aleagă dacă urmează un tratament sau nu”. (Cristina IORDACHE)