– Domnule primar, ce conține pachetul de proiecte de investiții pregătit în ultima vreme?
Nu este exclus ca acest an calendaristic să fie cel mai greu din acest mandat. În schimb, am fost atenți la toate liniile de finanțare și am căutat să fim aproape. Finanțări mari pe Programul AFIR nu au apărut. Probabil, o să apară abia la anul. În rest, unde a fost deschis, am depus. Astfel, pe Administrația Fondului de Mediu am depus proiectul pentru modernizarea unei școli, și am semnat contractul de finanțare. Apoi, pe Programul “Anghel Saligny” este depus un proiect mare de modernizare drumuri, iar de curând și proiectul de alimentare cu gaz metan. Mai avem proiecte mici, cum ar fi dotarea școlilor cu tablete, table interactive, plus alte materiale, cu fonduri europene. În privința finanțărilor din bugetul local, acestea au fost mici, pentru că atât ne permite bugetul local. În schimb, putem spune că am ajuns anul acesta pe linia de plutire, pentru că nu mai avem mari datorii ca înainte. În urma unor investiții derulate în comună, au rămas anumite datorii, dar și câteva proiecte de încheiat cu finanțare proprie. Anul acesta am achitat ultimele tranșe la un Cămin cultural, dar și la o grădiniță. Acum, proiectele sunt încheiate, urmând a fi inaugurate, pentru că au fost recepționate deja.
– Grădinița de la Pângărăcior este gata?
Da. Abia așteptăm să o inaugurăm, iar acolo copiii vor avea parte de o grădiniță cu orar prelungit chiar din toamna acestui an.
– Clădirea căminului cultural Pângărați este o construcție superbă.
Este o investiție foarte bună și abia așteptăm să o inaugurăm. Sunt cereri foarte multe pentru organizarea de conferințe, spectacole, simpozioane și multe altele. Ne bucură acest fenomen, tocmai înainte de a inaugura obiectivul. Noi nu l-am făcut să ne mândrim cu el, cât este de frumos și de dotat.
– Ce capacitate are?
Sunt 170 de locuri, este și un muzeu acolo, are și un cinematograf 2D, iar acolo se pot organiza tot felul de manifestări . Dacă va fi cazul, o să închiriem pentru anumite acțiuni spațiile. Este și foarte bine poziționat, în apropierea Mănăstirii Pângărați, care este prinsă acum într-un mare program de investiții, dezvoltându-se pe diverse planuri. Acum arată deja foarte bine. Încercăm să o promovăm mai mult și noi, ca administrație publică locală, prin managementul nostru. Căminul poate fi cel mai mare bonus pentru comunitate.
Cămin cultural superb
– La un moment dat, voievodul Alexandru Lăpușneanu a oscilat între Pângărați și Slatina.
Se pare că relieful nostru nu a fost pe placul vestitului domnitor. De aceea, vă invităm vineri și sâmbătă (6-7 mai) la un simpozion la Mănăstirea Păngărați, unde vor participa mulți profesori universitari și istorici. Activitatea începe la ora 9:00 vineri și se termină sâmbătă, la ora 16:00. Manifestarea este deschisă pentru toată lumea și va fi ceva grozav pentru comunitatea noastră.
– Un obiectiv precum căminul cultural poate fi nu numai un reper cultural.
Îmi place cum sună, cămin cultural. Când te gândești la cămin, deja te duci cu mintea la ceva cald, intim. Iar când citești și cultural, inevitabil te duci cu gândul la cultură.
– Comuna dvs. avea câteva ansambluri.
Sunt și astăzi și nu stăm rău în această privință. Deja avem un cântăreț consacrat, un grup folcloric și nu cred că se va opri activitatea aici. Dacă o să le oferim și cadrul unde să-și desfășoare activitățile, în acest caz, totul este bine. Unele s-au putut organiza în aer liber, dar altceva este în interior.
– Comuna Pângărați nu are conturat un centru civic, credeți că în zona căminului se poate înfiripa un astfel de perimetru?
Din păcate, nu avem un centru civic, și nu este exclus să-l croim tocmai în acea zonă. Visez un sediu de primărie în apropierea căminului, pentru că actuala construcție nu mai face față și stăm rău cu spațiile disponibile. Dar, vom duce tratative și cu CFR-ul, care are anumite spații disponibile. Însă nu vrem să facem noul centru civic în zona lacului. Zona pe care o visez are și hidrocentrala aproape, care rămâne o emblemă a energeticii românești. Mai mult, chiar și hidrocentrala poate fi vizitată fiind prima ca gen din țară și a doua ca mărime după Vidraru, de pe cursurile interioare.
– V-ați putea gândi și la un bust al ing. Dimitrie Leonida, în viitorul centru al comunei?
Da. Din câte știu, hidrocentrala este făcută după proiectul de diplomă al marelui inginer în mare parte.
– Comuna are și o suprafață de pădure, cum este administrată?
Într-adevăr, comuna are 300 ha de păduri, aflate în patrimoniul primăriei. Valorificăm materialul lemnos, suprafața fiind dată în administrare la două ocoale silvice, Vaduri și Brateș. Totul este legal, plătim paza, silvicultorii ne dirijează lucrările, iar noi valorificăm doar ceea ce scoatem. Oricum, este un plus pentru comună. De când sunt primar, nu s-a întâmplat nimic nou. Avem un plan de amenajament, care se respectă. O să scoatem masa lemnoasă la licitație și totul se desfășoară legal și cum trebuie.
Dezvoltarea economică, țintă prioritară
– Cum vedeți comuna în viitorul apropiat, mai ales din punct de vedere economic?
Este o comună cu potențial, fiind foarte căutată în privința terenurilor de construcție pentru case. Se cumpără terenuri și se construiește foarte mult. Au crescut un pic și prețurile la terenuri, iar aici vin oameni din zone îndepărtate, precum Galați sau din alte locuri, uneori comunități întregi. Inevitabil, crește și populația, deși stăm rău cu numărul de nașteri înregistrate în comună. Raportul dintre decese și nașteri a fost de 2 la 1 anul trecut. Știu că doamnele au născut la Piatra Neamț, la Roman, în timpul pandemiei. Sunt și cetățeni care vin și se mută în comuna noastră. Nu sunt căutate numai zonele centrale, ci și cele de pe cursurile pârâurilor. Îmi place că oamenii nu mai construiesc haotic și fără documente. Au certificate de urbanism și își iau autorizație de construcție. S-au învățat să fie în legalitate. Nu le este frică neapărat de amenzi, dar am încercat să-i învățăm să fie în legalitate. Cele mai mari probleme apar când sunt conflicte.
– Aveți o biserică în construcție.
Este o biserică în lucru la Preluca. Noi oferim ajutor, după posibilități, la toate bisericile, însă oamenii de aici sunt credincioși, harnici și cuminți.
– Credeți că lacul Oanțu ar trebuie decolmatat?
Cu siguranță trebuie decolmatat. S-au făcut anumite demersuri de unii întreprinzători. Mai mult, vrem să înființăm și o asociație intercomunitară a celor cu lacurile, respectiv, UAT Pângărați, Alexandru cel Bun și Piatra Neamț, ca să putem lucra împreună. Deja s-au făcut anumiți pași pentru latura de decolmatare a lacurilor. Oanțu este cel mai colmatat, din păcate. Se caută să se valorifice și ceea ce este acolo. Totuși, anul trecut am făcut două decolmatări de albii, pe Oanțu și Pângărăcior. Ambele ape vin cu aluviuni puternice, iar în ultimii patru ani au fost destule probleme.
– Sunteți de loc din această comună?
Am copilărit pe valea Pângărăciorului, vale cu peisajele cele mai grozave. Valea asta a rămas un piculeț în urmă, dar avem un proiect depus pe Programul “Anghel Saligny”, iar dacă o să ni se aprobe finanțarea va fi o explozie de case. Tot pe această vale, la nivel județean, a fost creat un traseu turistic, care vine de la Gârcina, trece pe valea Pângărăciorului, ajunge la Mănăstirea Pângărați, Oanțu și se duce spre Tarcău. Este și legătura cu lacul Cuejdel. Tot pe acolo se organiza și raliul Neamțului, iar pe acel traseu întâlnim bicicliști, dar și iubitori de drumeție. Este foarte frumos. De aceea, noi sperăm să amenajăm și drumul de pe cursul Pângărăciorului, iar atunci lucrurile se vor schimba radical. Zona o să fie grozavă și nu numai pentru comuna noastră. Cu siguranță, va fi un pas în față, privind dezvoltarea turismului de pe aceste locuri.
– Ce-și dorește primarul de Pângărați, acum, în acest moment?
Sunt vremuri grele, iar oamenii nu mai au răbdare. Vor totul repede, mâine dacă se poate. Veniturile sunt aceleași și nu se pot face mari lucrări cât ai bate din palme. Îmi este frică să deschid facturile de la școală, de la primărie, la energie, mai tare ca acasă. Este înspăimântător ce se întâmplă. Prețurile au explodat la combustibil, materiale de construcții și la toate celelalte. Abia ținem ritmul. De aceea dispar investițiile consistente. Îmi doresc un climat mai blând din punct de vedere financiar și nimic mai mult. (A consemnat Constantin NEGRU)