În 2018, „Mesagerul de Neamț” publica o anchetă cu privire la o încălcare grosolană a legii la Piatra Neamț, începută în primul mandat – de la primărie – al lui Gheorghe Ștefan și continuată până în perioada lui Dragoș Chitic. În 2003, pe bani împrumutați de Guvernul României se construiau 140 de apartamente, în 5 blocuri. Adresa exactă: strada Mihai Viteazu, blocurile D01-D05. Era vorba despre locuințe sociale, care nu puteau fi vândute și ar fi trebuit să rezolve tot atâtea cazuri. Totuși, Primăria Piatra Neamț vinde de-a lungul timpului 108 apartamente și încasează o sumă importantă, în jur de 3 milioane de euro. Acum, apartamentele rămase nevândute sunt pe cale de a fi preluate de către Primărie în administrare directă, de la Locativ Serv. Teoretic, ele trebuie preluate ca locuințe sociale, ceea ce va crea probleme din punctul de vedere al legalității. Pentru că în ele locuiesc, cu repartiție, oameni care le-au primit ca locuințe de serviciu, nu ca locuințe sociale! Iar în momentul preluării, Primăria ar trebui să intre în legalitate, să verifice dacă locatarii se încadrează pentru a rămâne într-o locuință socială și, dacă nu, să le elibereze și să le repartizeze celor care îndeplinesc condițiile. Evident, locatarii nu sunt cu nimic vinovați și ar ieși un scandal monstru, dar situația vine, cum spuneam, din urmă și reprezintă un cumul al unor infracțiuni nesancționate, tolerate și acoperite, în speranța că vor fi și uitate.
Două hotărâri ilegale cu personaje arhicunoscute ca protagoniști
Cum spuneam, blocurile au fost construite în 2003 și la inaugurarea lor a participat chiar Adrian Năstase, primul ministru în funcție. Imediat după instalarea echipei lui Gheorghe Ștefan la primărie, cineva a întrezărit posibilitatea de a vinde apartamentele respective. În 7 octombrie 2004, sub președinția lui Neculai Ivanov, în Consiliul Local se decide trecerea acestor imobile cu destinație de locuință din domeniul public în cel privat al municipiului. La baza hotărârii, era un raport de specialitate semnat de Veronica Vasiliu, de la Direcția Economică. Girul și viza de legalitate erau date de Vasile Vișan, secretarul municipiului. Amândoi acum prestează în diverse moduri în curtea Consiliului Județean Neamț.
Scriam în 2008: ”Ca temei legal, se fac trimiteri la prevederile Legii 213/1998, privind proprietatea publică și ale Legii 215/2001, a administrației publice locale. În expunerea de motive, semnată de primarul Gheorghe Ștefan, trimiterea este la aceleași prevederi legale, în buna manifestare a sindromului «Copy/Paste». Proiectul, așa cum a fost el întocmit, se adoptă în Consiliul Local și, așa, apare HCL 135/2004. Atâta doar că, în preambulul hotărârii, nu se mai face trimitere decât la două articole din legea 215/2001: art. 38, alin. 2, lit. f – «Consiliul Local administrează domeniul public și privat al municipiului» – și 46, alin. 2 – «Hotărârile privind contractarea de împrumuturi, în condițiile legii, administrarea domeniului public și privat al comunei sau al orașului, participarea la programe de dezvoltare județeană, regională, zonală sau de cooperare transfrontalieră, organizarea și dezvoltarea urbanistică a localităților și amenajarea teritoriului, precum și cele privind asocierea sau cooperarea cu alte autorități publice, cu organizații neguvernamentale, cu persoane juridice române sau străine se adoptă cu votul a cel puțin două treimi din numărul consilierilor în funcție». Niciuna dintre prevederi nu precizează atribuția legală de a modifica statutul juridic al locuințelor sau schimbarea destinației acestora. După patru luni, într-o altă ședință a Consiliului Local, de data aceasta condusă de Cornelia Tudorancea, făcându-se trimitere exact la aceleași prevederi legale, s-a aprobat prețul de vânzare pentru apartamentele în cauză.”
Dacă prima hotărâre nu respecta condițiile legale, este clar că și a doua era la fel de ilegală.
Ministerul zice că era ilegal să fie vândute apartamente
În 2018, un răspuns al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice lămurește lucrurile: ”Potrivit prevederilor art. 39 din Legea nr. 114/1996, în forma în vigoare la data realizării locuinţelor sociale situate în Municipiul Piatra Neamţ, strada Mihai Viteazu nr. 46, 48, 50, 52 şi 54, prin programul amintit, locuinţele sociale aparţin domeniului public al unităţilor administrativ-teritoriale. De asemenea, potrivit prevederilor art. 47 din lege «locuinţele sociale realizate potrivit prezentei legi nu pot fi vândute», iar potrivit prevederilor art. 50 alin. (2) «statul sprijină construcţia de locuinţe sociale prin transferuri de la bugetul de stat, stabilite anual cu această destinaţie în bugetul Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, prin legea bugetului de stat», programul derulat în baza H.G. nr. 687/1997 instituind o formă de sprijin al statului pentru realizarea acestor categorii de locuinţe. Prevederile menţionate sunt în vigoare şi în prezent, în aceeaşi formă. Prin instituirea interdicţiei legale de vânzare a locuinţelor sociale, prin dispoziţiile art. 47 din Legea nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se instituie, implicit, şi interdicţia schimbării regimului juridic şi schimbării destinaţiei acestora, locuinţele sociale intrând în fondul de locuinţe sociale gestionat de autoritatea administraţiei publice locale pe teritoriul căreia au fost construite, la momentul realizării lor. Aşa cum am menţionat la punctul 1 din prezenta, locuinţele sociale, indiferent de sursele de finanţare a acestora, nu pot fi vândute, păstrându-şi, pe toată durata existenţei, categoria de folosinţă de locuinţe sociale”.
Anchetă finalizată, nici un fel de atragere a răspunderii
Este clar că un dosar penal solid se putea face, fără prea multe cercetări. Locuințele sociale respective nu puteau fi vândute. Nici regimul lor juridic nu putea fi schimbat. Consiliul Local de la acea vreme le-a trecut din domeniul public în cel privat. Vinovați sunt TOȚI cei care au promovat hotărârea, cei care au dat avizul de legalitate și cei care au ridicat mâna în ședința Consiliului Local, şedință prezidată de Neculai Ivanov. Prefectura Neamț, brațul Guvernului în teritoriu, nu a văzut grosolana încălcare a legii când i s-a solicitat avizul de legalitate pe HCL? Mai ales că prejudiciat era chiar Guvernul. Asta ar fi prima încălcare flagrantă a legii, dacă luăm la un loc cele două HCL-uri.
A doua ține deja de bucătătia internă a primăriei, repartiția locuințelor sociale s-a făcut într-un mod la fel de dubios. Printr-un alt HCL se aprobă repartizarea locuințelor și, potrivit unei anexe, cele 140 de apartamente au fost date ca… locuințe de serviciu! Toate. Nu ca locuințe sociale, cum ar fi trebuit. Beneficiare au fost instituții bugetare, instituții descentralizate, de cultură, cluburi sportive, Prefectură, Consiliul Județean, Primărie, societățile primăriei (Urban, Aqua Calor, Transurban, Publiserv, Locato, Salubritas), Arhive, Poliție, Garnizoana militară, Tribunal, etc. Judecat la modul absolut, era o nevoie socială să asiguri locuințe pentru toți acești funcționari, numai că ei nu se încadrau la locuințe sociale. Oameni din aceste instituții voiau o locuință, la unii chiar era prima, dar putea Primăria să repartizeze aceste locuințe cu regim special ca locuințe de serviciu? În ce măsură o firmă privată care administra un club sportiv se încadra să primească asemenea locuințe? Sau o asociație precum cea în care fraterniza Piatra Neamț cu Roanne? Evident că nu! Din câte am înțeles, a existat o anchetă care a constatat că cele două HCL-uri date de Consiliul Local nu au respectat legea, dar că nu se mai poate face nimic, faptele fiind prescrise.
Prefectura condusă de Dana Soroceanu a adoptat poziția struțului
„Referitor la adresa dumneavoastră (…) prin care solicitați verificarea unor aspecte legate de vânzarea unor imobile situate în municipiul Piatra Neamț, str. Mihai Viteazu, nr. 46-54, vă aducem la cunoștință că ne-am adresat Primăriei municipiului Piatra Neamț cu rugămintea de a ne comunica o serie de documente care au stat la baza adoptării actelor administrative la care faceți referire în cadrul corespondenței dumneavoastră. Având în vedere că pentru studierea acestora este necesară o perioadă îndelungată de timp, precizăm că rezultatul verificărilor întreprinse de instituția noastră vă va fi adus la cunoștință la adresele de e-mail menționate de dumneavoastră”, ne răspundea Daniela Soroceanu, prefectul de atunci. Și așa au rămas lucrurile, în studiu.
Situația la zi sau despre o situație greu de rezolvat legal
În acest moment, este în chinurile facerii procedura de preluare a acestor apartamente de către Primăria Piatra Neamț de la LocativServ. Ele au încă statutul de locuințe sociale, dar repartițiile sunt de locuințe de serviciu. Dacă sunt preluate ca locuințe sociale, legal este să fie reglementat rapid statutul locatarilor, ceea ce ar putea genera o problemă socială. Dacă accepți statutul de locuință de serviciu nu le poți prelua ca locuințe sociale și locatarii ar fi îndreptățiți să ceară să le fie vândute, cum s-a întâmplat cu cei care au cumpărat înainte. Tranzacții în afara legii, dar nu din vina cumpărătorilor. Va fi interesant de urmărit cum va ieși primăria din această situație și cine-și va asuma rezolvarea problemei. Pentru că cerere de locuințe sociale există în Piatra Neamț. Mai ales că actuala conducere a Primăriei Piatra Neamț nu are nici o vină, în afară de aceea de a vrea să reformeze niște societăți care aparțin municipalității și pe măsură ce încearcă apar alte și alte schelete.