Documentele vechi consemnează faptul că localitatea Războieni reprezintă un reper în istoria Moldovei. Aici, la 1476, după cumplita bătălie de la Vaslui (1475), oastea voievodului Ștefan cel Mare a fost învinsă de cea sultanului Mahomed al II-lea. A fost o încleștare extrem de dură, oastea moldoveană fiind învinsă, însă cea otomană a avut de suportat mai departe numeroase atacuri până la plecarea din Moldova. În cinstea jertfei ostașilor noștri, după două decenii, pe o colină, din satul Războienii de Sus, a fost ridicat, în anul 1496, un așezământ mausoleu, clădit pe oasele celor care și-au dat viața pentru apărarea Moldovei. Tot în onoarea acestor eroi, în Parcul Comunal, nu departe de mănăstire, a fost ridicat un monument de către ofițerii fostului Regiment 15 Dorobanți Piatra Neamț, în anul 1897, eveniment la care a participat și V.A. Urechia, părintele arhivisticei românești, născut la Piatra Neamț. Monumentul a intrat de câteva luni într-o etapă importantă de renovare, proiectul de finanțare fiind obținut de Primăria Războieni, la inițiativa primarul Bogdan Sebastian Țarălungă. După tradiția locului, anual, în ultima duminică a lunii iulie se organizează o slujbă religioasă, urmată de depuneri de coroane și defilarea militarilor Armatei Române. În acest an, monumentul va fi resfințit, iar cu acest prilej administrația locală – executiv, Primărie și Consiliul Local – se pregătește de o sărbătoare deosebită. Vor fi prezente ansambluri medievale din mai multe zone, oficialități locale, județene și naționale. În acest sens, localnicii se vor prezenta cu o suită de investiții importante, care vor configura, încă de pe acum, o viitoare comunitate dotată cu tot ceea ce se impune astăzi: drumuri asfaltate, alimentare cu apă potabilă, canalizare, gaz metan, dar și instituții locale moderne și bine dotate.
– Domnule primar, ce investiții ați derulat în ultimul mandat și ce proiecte aveți pe masa de lucru?
În ultimul mandat, au fost finalizate două lucrări de modernizare drumuri. Una pe PNDL1, cealaltă pe PNDL2, drumuri comunale și sătești. Pe PNDL1, au fost 3,2 km, iar pe al doilea proiect, aproximativ 6 km.
– În privința rețelelor de alimentare cu apă, la cel nivel vă situați?
Zilele acestea am avut o întâlnire cu un specialist în domeniu, pentru a se realiza un studiu hidrologic, necesar într-un un proiect depus pe Programul „Anghel Saligny”. Până acum am cochetat cu master planul Consiliului Județean Neamț, de alimentare cu apă potabilă, în colaborare cu Apa Serv SA și ADI Aqua Neamț. Dar am renunțat, pentru că așa este corect din moment ce lucrurile s-au cam împotmolit din cauza lipsei de fonduri. S-a dorit să se meargă cu rețele pe mai multe UAT-uri, dar iată că lucrurile nu au ajuns în punctul dorit. Așteptăm de vreo 4-5 ani, însă nu prea știm cum se mișcă treburile. Comuna are nevoie de rețea de apă potabilă.
– În privința canalizării?
Să faci un proiect de canalizare și să nu ai apă, nu se poate. Nu mergem la pachet, dar primul pas trebuie făcut. Deocamdată, vrem doar rețea de apă. Am discutat cu un consultant și un proiectant, ca să avem o stație de epurare comună cu UAT Tupilați. Și cei din această comună încearcă să aducă apa din magistrala Apa Vital Iași. Noi nu putem să ne branșăm la acea rețea. În final, nu contează de undeva vine apa. Referitor la canalizare, am avea un gând comun și așteptăm să vedem cu se va finaliza întreaga documentație.
– În privința școlii?
Și pe școală avem un proiect depus pe PNDL2, cu parte de avize ISU, care au fost date în proiectare. S-au obținut și banii pentru acele avize. Este vorba de o scară, apoi un drum de jur împrejur, cu paratrăsnet, cu tot ceea ce cere și impune ISU în ziua de astăzi. Vom fi printre puținele școli care vor obține autorizație ISU din prima fază. A fost refăcută construcția pe interior și exterior, apoi a fost montată și centrala termică. Totul este în regulă și probabil se va lucra în vacanța de vară la scară exterioară suplimentară de care pomeneam.
Căminul Cultural pe o lista sinteză
– Cât privește Căminul Cultural?
În privința acestui obiectiv, zilele acestea, proiectul va fi plimbat din nou la Compania Națională de Investiții. Vom vedea dacă va apărea după și o altă sursă de investiții. Cu acest proiect suntem pe lista sinteză din anul 2009. Proiectul a fost reactualizat, refăcut, cu avize calde, proaspete. Acum încerc să-l duc din nou, pentru că apare pe lista sinteză și mă gândesc că în final cei de acolo îi vor acorda finanțare, dacă nu se va întâmpla ceva.
– Ce lucrări sunt efectuate la monumentul din Parcul Comunal?
Acolo organizăm în fiecare an Sărbătoarea Războienilor și tot acolo este în desfășurare un proiect de modernizare în valoare de peste 6 miliarde lei vechi. Cred că la sfârșitul lunii mai lucrările vor fi gata. Este un proiect pe care l-am dorit de mai multă vreme, și sper să-l inaugurăm în iulie, când monumentul va fi resfințit.
– Vor fi și alte noutăți la respectiva sărbătoare?
Am purtat discuții să aducem ansamblul ”Oștenii moldoveni”, de la Târgu Neamț. Vor fi montate corturi în stil medieval, vor mai veni și de la Iași, apoi pe cei de la Piatra Neamț, de pe lângă Curtea Domnească. Va mai veni și armata, pentru că evenimentul este cuprins în programul de acțiuni al unității de la Piatra Neamț, fostul Regiment 15 Dorobanți. Mai mult, îmi place cum evoluează lucrarea și sper ca locuitorii comunei noastre, ai celor din apropiere și musafirilor să le placă ceea ce vor vedea în Parcul Comunal.
– În ce stadiu este podul de lângă parc?
Această lucrare, foarte importantă pentru comună, este a Consiliului Județean Neamț, iar aici este efortul domnului președinte Ionel Arsene și al echipei dumnealui. Am văzut că au fost montate chesoanele, în fapt grinzile care traversează albia pârâului din apropiere. Cred că până la sărbătoarea noastră va fi și acest obiectiv gata. Acum urmează să se toarne placa finală de deasupra.
Gaz metan în șapte comune
– Vă încearcă vreo mulțumire?
Mulțumit nu ai cum să fii niciodată. Dar, sunt cu inima împăcată că am depus toate eforturile și am făcut tot ceea ce mi-a stat în putere. Vreau să mai depun și alte documentații, alte proiecte, dar vreau să văd ce oportunități vor fi pe GAL-uri sau pe orice sursă de finanțare, indiferent de obiective, dar care să se plieze pe nevoile comunității noastre. Vom încerca tot ceea ce ni se va oferi ca oportunitate de atras sume pentru investiții în comuna Războieni. Iată, am depus proiect și pentru rețeaua de gaz metan, în asociere cu mai multe comune din zonă, inclusiv Consiliul Județean Neamț. Sunt șapte comune, respectiv, Gârcina, Dobreni, Războieni, Bodești, Girov, Ștefan cel Mare, Dragomirești și Războieni. Proiectul este depus pe Programul „Anghel Saligny”. La prima vedere, pare un proiect mare, dar care va deservi foarte multe obiective ale Consiliului Județean. De aici și rațiunea prin care această instituție județeană va fi partener în proiect, ca să ne poată susține. Știm cu toții, se intenționează construirea acelui megaspital județean, între Girov, Piatra Neamț și Gârcina și va fi nevoie de gaz metan, apoi în comuna Ștefan cel Mare, unde este Școala Specială, care are nevoie de acest combustibil. Mai este Dragomirești, unde se construiește noul centru, apoi, la noi, unde este un astfel de obiectiv, precum și cel de la Oșlobeni, care aparține CJ Neamț, dar este situat în comuna Bodești. Oricum, noi ne punem speranțe, dar vom vedea ce va fi în viitorul apropiat. (A consemnat Constantin NEGRU)