Cam așa poate fi descris ceea ce s-a întâmplat în ședința de joi, 26 mai, a Consiliului Local Piatra Neamț, în momentul în care a venit rândul proiectului privind emiterea unei emisiuni de obligațiuni municipale în valoare de 100.000.000 lei. Primarul Andrei Carabelea, inițatorul proiectului, intenționa să folosească aceste obligațiuni pentru refinanțarea datoriei publice și pentru asigurarea cheltuielilor neeligibile asociate proiectelor cu finanțări externe.
El nu a putut fi prezent la ședință și a participat online la aceasta. Sonorizarea în sala de ședință a avut disfuncționalități, motiv din care nici primarul nu a reușit să înțeleagă tot ceea ce se spunea în ședință. Încercările sale de a explica că 14 milioane de lei este valoarea dobânzilor capitalizate și 50 de milioane de lei pe an se plătește pentru datoria istorică a orașului, bani care au fost “investiți” aberant în trotuare, toaletări de arbori și cosit, s-au izbit din capul locului de încăpățânarea grupului de consilieri PSD-PMP de a nu trece sub nicio formă acest proiect. Liderul PMP, consilierul Bogdan Gavrilescu, a încercat de la început să ceară retragerea proiectului de pe ordinea de zi, invocând faptul că nu au existat discuții cu toate partidele politice pe marginea acestei inițiative și, ca atare, nu are cum să întrunească o majoritate de voturi. Degeaba a insistat primarul Andrei Carabelea cu argumente de tipul “o treime din tinerii orașului au plecat”, “cu acest proiect aprobat pe masă putem cere renegocierea datoriei istorice cu băncile, putem noi decide ce și când plătim” sau că “profiul obținut din aceste obligațiuni va fi folosit pentru binele cetățenilor”.
Florentina Moise (liderul grupului PSD din consiliu) și Alina Tatomir (PMP) au strigat și ele că “dacă consiliul local își va da acordul înseamnă că este de acord cu îndatorarea orașului și a populației”. Mai mult decât acum?
Înțelegând că, printr-un vot normal, la vedere, nu are șanse să treacă proiectul, primarul Andrei Carabelea (după ce a insistat ca aleșii locali să nu țină cont de ”bilețelele pe care vi le-au dat șefii de partid” și ca măcar o dată să nu primeze interesul politic) a cerut să fie vot secret. Au început pregătirile pentru votul secret, cu un președinte de ședință, Aurora Ene, care mereu avea o problemă cu număratul voturilor pe modelul lui Ghiță Pristanda și, la fiecare trei din cele 24 de proiecte, cerea renumărarea voturilor.
A fost momentul în care Bogdan Gavrilescu a venit cu soluția salvatoare pentru gruparea politică pe care o reprezintă: indiferent cum va fi votul, chiar dacă va fi secret, el va vota la vedere! C-așa doresc mușchii domniei sale de fost viceprimar și acum consilier. Secretarul primăriei, Dragoș Ștefan, i-a atras atenția că un proiect nu poate fi votat prin două modalități și că asta ar atrage după sine nulitatea votului. Exact ceea ce își dorea liderul PMP.
S-a luat o pauză de vreo 15 minute pentru a se pregăti documentele pentru votul secret. La reîntoarcerea consilierilor la ședință, primarul Andrei Carabelea a anunțat că va retrage proiectul de pe ordinea de zi a ședinței, pentru că, altfel, se va ajunge la anularea acestuia din motive de legalitate.
“Proiectul a fost retras de pe ordinea de zi ca urmare a ezitărilor unor consilieri locali referitoare la proiect și a amenințărilor exprimate cu privire la vicierea procedurii de vot. Un proiect important pentru dezvoltarea orașului a fost amânat de cinismul unor vremelnici actori în arena politică a orașului. Prin retragerea proiectului de pe ordinea de zi i-am ajutat pe consilierii PSD și PMP să nu se facă de râs chiar de tot în fața orașului. Astfel, le-am dat ocazia să citească proiectul de hotărâre. Pietrenii trebuie să știe că acești politicieni nu se gândesc o secundă la binele orașului ci doar la diversiuni și calcule politice lipsite de vreun rezultat.
Căutăm permanent soluții pentru a depăși situația financiară dificilă în care se află municipiul Piatra-Neamț de peste 10 ani din cauza creditelor contractate pentru investiții care s-au dovedit ineficiente și împovărează bugetul local. Aceste datorii istorice nu ne oferă șansa să facem astăzi investițiile prezentului pentru un viitor mai bun și să dezvoltăm orașul la adevăratul său potențial”, a declarat primarul Andrei Carabelea într-un comunicat de presă, după ședință.
Angela Croitoru