De câțiva ani comunele din preajma municipiului Roman depun eforturi considerabile pentru înființarea rețelelor de gaze naturale. Până acum, comune precum Dulcești, Cordun, Săbăoani, Doljești, Sagna, recent Gherăești și Botești și-au cam rezolvat această problemă. Nu cu multă vreme în urmă, administrația locală a comunei Botești a realizat o mare investiție, reușind, într-un termen scurt, să realizeze rețeaua în lungime de 38 km. Investiția a fost finanțată din bugetul local și cu aportul unui investitor din zonă, care va asigura alimentarea comunei cu gaze naturale. Pentru viitorul apropiat, primarul Georgeta Blaj ne-a informat că au fost depuse documentații pentru extindere alimentare cu apă potabilă, extinderea canalizării, modernizarea drumurilor comunale și alte investiții la nivel local cu sume mai mici. După prognozele domniei sale, întreaga infrastructură va fi terminată în 6-7 ani, chiar dacă va fi nevoie de investiții foarte mari.
– Doamnă primar, în ce stadiu vă aflați cu investiția prin care cetățenii pot beneficia de rețea de gaz metan în comună?
Important este că în acest moment investiția este finalizată, iar locuitorii care vor să branșeze gospodăriile o pot face fără probleme. Nu am făcut recepția finală, lucrându-se în aceste momente la cartea tehnică. Rețeaua are o lungime de 38 km, iar lucrarea a costat 86 miliarde lei vechi, dar cu totul, ceea ce înseamnă studii, proiecte, diriginte de șantier și tot ceea ce implică o astfel de lucrare, în total a fost necesară suma de 96 miliarde lei vechi.
– Din suma respectivă, cât a cheltuit primăria și cât investitorul?
A investit 27 miliarde lei vechi, iar restul a fost de la bugetul local.
– Cazuri similare, cu aport din partea unui investitor mai sunt?
Bănuiesc că da! Lucrarea a fost concesionată, iar interesul investitorului, ca distribuitor, a fost important, pentru că va prelua întreaga rețea și o va exploata în timp. Este vorba de firma Mihoc Oil Roman, totul desfășurându-se legal, cu licitație și toate celelalte forme legale. Prin contract, primăria va primi 5% din încasările care se vor face de-a lungul anilor.
– Credeți că într-un anumit timp, s-ar putea amortiza o parte din investiția făcută din bugetul local?
Deocamdată, nu pot face un calcul, pentru că nu știu câți consumatori vor fi, e greu să calculezi cât se va încasa și ce va fi peste un număr de ani. Mă bucur că am adus gazul metan în comună. Important este că în comună s-au făcut deja 760 de cereri pentru brașarea locuințelor la rețeaua de gaze naturale. În prezent, cu două echipe se lucrează de zor la branșări. Suntem la începutul activității, fiind branșate doar 40 gospodării.
– Cum privesc oamenii actualele prețuri la gaz metan?
Sunt speriați un pic de preț, dar cei care au făcut contract la gaz sunt mulțumiți. Sunt și probleme cu unii care vor să se facă repede branșamentul. Sunt și unii care tergiversează, alții duc rețeaua numai la aragaz, ca să aibă șl la bucătărie gaz metan.
– Comuna dvs. are vreo suprafață de pădure?
Nu avem păduri. Suntem situați între văile Siretului și Moldovei, pe șes roditor, dar fără vegetație forestieră. Arbori sunt prin gospodăriile oamenilor, și mă refer doar la pomii fructiferi. La noi, lemnele se vând la kilogram. Prețul este de 0,55 lei/kg. Cu transportul acasă, cu tăiat și așezat, suma cheltuită este destul de mare. Care are centrală termică pe lemne, cheltuie 5.000-6.000 lei pe an. Atât costă încălzirea din iarnă cu lemne. În cazul în care unii vor confort, duc lemne și la centrală. Important și esențial este că omul are gazul metan la poartă. În concluzie, avem rețea de gaz metan în comună în proporție de 100%.
86 miliarde lei vechi în Școala Nisiporești
– O altă problemă cu care se confruntă primăriile rurale o reprezentă rețeaua de apă potabilă. Care este situația la Botești?
În privința apei, avem rețele care acoperă 70% din necesar, iar la canalizare avem rețea doar în proporție de 50%. De aceea, am depus un proiect pe Programul Național Anghel Saligny pentru extinderea canalizării, în lungime de 7 km. Inițial, am avut proiect de 40 miliarde lei vechi, iar în final am făcut de 110 miliarde lei vechi, respectiv, 11 milioane lei noi. Sper să primesc acest proiect, pentru că am auzit că se vor aloca pe apă și canalizare fonduri importante. Mai mult, mă pregătesc pentru atragerea de fonduri europene, ca să facem încă o extindere de alimentare cu apă și canalizare. Poate dă Dumnezeu să terminăm rețeaua de apă, apoi și canalizarea. Dar va mai dura o vreme. În 6-7 ani, ar trebui să avem finalizate aceste servicii publice, de care să se bucure toată suflarea comunei.
– În privința drumurilor comunale?
În acest domeniu avem, în total, 32 km, din care s-au asfaltat în timpul meu 12 km, în 8 ani, iar patru erau deja făcuți. 11 km au fost realizați prin PNDL, plus un km de la bugetul local. Cum spuneam, am găsit 4 km de drum comunal asfaltat, asta înseamnă că ar mai fi 16 km în toată comuna. Am un proiect depus la CNI, dar am să văd unde ne este mai favorabil să-l depunem, ca să obținem o nouă finanțare. Acest proiect a fost plimbat în toate felurile și pe la toate instituțiile finanțatoare.
– Într-o vreme spuneați că nu mai aveți cu cine face treabă în comună.
Așa este. Avem 40 de dosare la ajutorul social. Unii, care au vârsta de pensionare, nu mai fac treabă, șapte sunt bolnavi și nu pot lucra. Au asigurare medicală și nu pot să-și facă zilele de muncă. Apoi trei mămici, care au copii sub vârsta de șapte ani. În final, abia depășim numărul de 20 persoane, care să facă muncă în folosul comunității, pentru care primesc ajutor social.
– Ce sumă ar fi necesară ca să rezolvați toate problemele legate de infrastructură în comună?
Suma este enormă și ar depăși, cu siguranță, 500-600 miliarde lei vechi. Numai pentru canalizare, de 7 km, este o sumă imensă, de 110 miliarde lei vechi.
– A venit vacanța mare, dar în privința școlilor, din punctul de vedere al administrației locale, acum începe pregătirea pentru noul an școlar.
Da, evident că facem tot ceea ce putem în acest sens. Avem un proiect de montare centrală pe gaz la Grădinița Barticești, apoi, la Nisiporești, prin POR, avem proiect de reabilitare, pompe de căldură la 150 m, în valoare de 86 miliarde lei vechi, iar proiectul este în faza de licitație, sunt bani europeni. În momentul în care am ajuns primar, școlile au fost marea mea grijă. Am asigurat condiții foarte bine peste tot, nu am neglijat grupurile sanitare. Din anul 2015 nu mai aveam grupuri sanitare în curte, toate erau în interior. Am rezolvat și problema apei curente, am început să curățăm fântânile, să amenajăm rețelele de apă curentă, analize, etc. Avem la Barticești două corpuri, iar la Nisiporești trei.
– Care este efectivul de copii din comună?
În sistemul educațional avem la această oră circa 500 copii. În anul 2012 aveam 1.000 de copii și elevi. Mulți au plecat cu familiile în străinătate.
– Nu se întorc o parte dintre ei?
Se mai întorc, dar puțini. Însă își construiesc locuințe, dar foarte multe sunt nelocuite. Proprietarii vin doar în vacanță. Important este că încă din 2015-2016 am avut autorizații de funcționare de la ISU la școli. Aveau două centrale, iar eu am mai montat trei, la corpurile care nu aveau, ca să nu fie probleme. Toate școlile au supraveghere video, terenuri de sport ultra-moderne. Școlile închid și deschid bazele sportive, dar au acces și tinerii din comună. Dau și ei câte 20 lei pentru două sau patru ore de sport. Nu au voie pe ploaie și nici iarna pe terenurile sintetice.
– Sunteți mulțumită de ceea ce ați realizat?
Tot nu sunt mulțumită. Aș fi vrut mai mult, dar asta este situația și atât a fost bugetul. Și asta, pentru că aproape doi ani nu am făcut mare lucru, pentru că am dus toți banii la gaz.
Trotuare și șanțuri betonate
– Ați achiziționat camionul de care tot pomeneați într-o vreme?
Da. Banii i-am avut pregătiți în buget de acum doi ani, dar a durat mult achiziția lui. Anul acesta vreau să facem trotuare, șanțuri betonate pe drumurile comunale, iar proiectul îl am pe masă. La Barticești este și spitalul, iar acolo vine foarte multă lume. Trebuie să modernizăm totul, ca satele noastre să arate așa cum trebuie. Vom face trotuare pe o lungime de 1,9 km, jumătate pe o parte, jumătate pe cealaltă. Am mai depus pe fonduri europene o pistă de biciclete pe o lungime de 2,6 km, la Nisiporești, pe E 85, un proiect și pentru stații de încărcare electrică la autoturisme, în trei puncte, Barticești, Nisiporești și Botești. Lucrăm și la noul Plan Urbanistic General, ultimul a fost realizat în anul 2013.
– Costă mult un PUG?
Fondurile sunt în jur de 90.000 euro, iar noi ne încadrăm în sumă. Firma care a venit a fost încântată că avem GIS, comuna fiind fotografiată din satelit, iar imaginile sunt foarte bine actualizate. Dacă se intră acum, se vede prin satelit găina când circulă prin curtea omului. Ne ajută foarte mult la taxe și impozite. Dacă omul vine și spune că nu are atât cât se vede de sus, salariatul nostru intră pe internet și vede exact care este situația. Se apasă numărul imobilului și apare imediat ce suprafață are. În privința proiectelor noi, mai avem de realizat un gard nou la Școala Barticești și la grădinița din sat.
A consemnat Constantin NEGRU