Vizitatorilor care trec prin satele Agapia, Văratec și Săcălușești din comuna Agapia, li se oferă bucuria unui prilej de o desăvârșită frumusețe la care se adaugă importanța istorică și culturală sporită de prezența unor personalități marcante ale culturii și artei românești, care au contribuit, fie numai prin simpla prezență, la statornicia unui prestigiu ce-și merită respectul cu prisosință. Pentru că aici și-au aflat odihna și liniștea Mihai Eminescu, Alexandru Vlahuță, Gala Galaction, Mihail Sadoveanu, Ionel Teodoreanu, iar la Văratec se află mormântul Veronicăi Micle. De menționat și faptul că faima mânăstirii Agapia este explicată și prin existența acelor excepționale zugrăveli executate de pictorul Nicolae Grigorescu în perioada 1858-1860.
O astfel de mină de aur pe care o deține comuna Agapia, un adevărat colț de Rai, așa cum sugestiv este intitulată și manifestarea dedicată zilei localității trebuie fructificată. Potențialul turistic al comunei este o realitate și se contabilizează în numărul de turiști, în numărul de pensiuni (locuri de cazare) și în implicarea și aplecarea administrației locale asupra acestui domeniu. Pentru că scopul oricărei localități cu un asemenea potențial turistic este să se dezvolte economic. Iar administrația locală depune eforturi de mulți ani pentru ca mediul de afaceri din domeniul HORECA să aibă facilități și condiții optime pentru a-și desfășura activitatea și a atrage turiștii în localitate. Pentru că orice turist care vizitează și staționează la o pensiune din comună automat contribuie financiar la dezvoltarea comunei ajutând un administrator de pensiune să plătească impozitele locale și cele de stat, dar și salariile angajaților.
Din informațiile primite de la primărie aflăm că pe raza comunei sunt autorizate 14 pensiuni. Din impozitele pe clădiri și terenuri ale acestor pensiuni care vin la bugetul local se adună anual suma de aproximativ 110.000 lei.
O discuție cu un administrator de pensiune din Văratec lămurește multe aspecte: „Eu plătesc pe an impozit la bugetul local de aproximativ 11.500 lei, iar la bugetul de stat cam 30.000 lei. În pandemie ne-am descurcat greu, dar totuși am rezistat. Acum turiștii încep să revină. Și chiar vin în număr mare în comuna noastră. În ce privește infrastructura și implicarea primăriei în buna desfășurare a turismului local sunt mulțumit. Avem asfalt, apă, canalizare și în curând vom avea și gaz. Din partea domnului primar avem deschidere și avem ușa deschisă permanent”.
O problemă cu care se confruntă câteva pensiuni dintr-o zonă cu acces prin traversarea peste apă urmează a fi rezolvată în perioada următoare. Primarul Neculai Nastasă ne-a precizat:
„Urmează să facem un pod pe strada Pensiunilor, pentru că pensiunile din acea zonă se află situate peste o apă. Proiectul este deja depus pe Anghel Saligny și așteptăm finanțarea lui. În altă ordine de idei, autorizația pentru gaz este deja aprobată de către Consiliul Județean, iar construcția rețelei de gaz o să fie realizată de Transgaz România, pentru conducta de înaltă presiune. Iar conducta de distribuție sperăm să fie finanțată tot prin Programul Anghel Saligny. Proiectul a fost depus în parteneriat cu Primăriile Grumăzești și Petricani. Pentru administrația locală turismul local este o prioritate, încurajăm acest domeniu și-l sprijinim în limitele legale. Avem o zonă binecuvântată de Dumnezeu, cu mare potențial turistic, cu peisaje frumoase și cu oameni vrednici și ospitalieri. Ușa mea a fost, este și va fi deschisă mereu tuturor cetățenilor comunei și deopotrivă oamenilor de afaceri, indiferent de domeniul în care activează”.
Scurt istoric a comunei
Evoluția satelor comunei este strâns legată de existența mânăstirilor Agapia și Văratec, popularea zonei în urmă cu 300-400 de ani fiind favorizată și de faptul că cei ce lucrau pe moșiile mânăstirilor erau scutiți de biruri. Istoria comunei este istoria acestor așezăminte monahice. Existența Mânăstirii Văratec se plasează cronologic pe la 1785, când maica Olimpiada se strămută de la fostul schit Topolița și cumpără poiana Văratec, unde ridica pe cheltuiala sa o bisericuță de lemn. Actuala constructie dateaza din 1808. Deși a fost în repetate rânduri ținta unor prădalnice incursiuni, Mânăstirea Văratec mai păstrează încă neprețuite valori artistice și documentar-istorice.
Izvoarele existente, consfințesc ridicarea Mânăstirii Agapia Veche de către Petru Rares, (între anii 1527-1546). Agapia Nouă sau Agapia Vale este ctitoria hatmanului Gavril, care a ridicat-o între anii 1642-1644. După repetate prădălnicii și incendii, la începutul secolului XX s-au efectuat lucrări de reconstrucție, ajungându-se la formele arhitecturale de astăzi.
Ciprian Traian STURZU
Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 542, săptămâna 23 – 29 iunie.