Așteptata numire a nemțeanului Iulian Iancu, fost deputat PSD, ca membru al Comitetului de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) s-a produs astăzi, 22 iunie. În plenul Parlamentului s-au marcat 224 de voturi „pentru” și 86 „împotrivă”, după cum informează agențiile, canalele și portalurile naționale de știri. Votul fiind secret, nu putem proba cum au votat parlamentarii de Neamț.
Despre traseul și chinurile acestei numiri, mesagerulneamt.ro a scris pe îndelete pe 9 iunie (vezi aici), în urma validării candidaturii în comisiile parlamentare de specialitate. Îl așteaptă postul de vicepreședinte eliberat după demisia lui Alexandru Stănescu, o figură cu totul străină de domeniul Energiei, dar recomandată de tăria politică a fratelui Paul Stănescu, motiv pentru care beneficiase de susţinerea șocantă a PSD, la sfârşitul anului trecut.
Cu un zel specific celor care cuvântează și scriu după șabloane comandate și trebuie să raporteze îndeplinirea misiunii de luptă, au fost resuscitate acuzațiile de om al Gazprom și reprezentant al intereselor Rusiei care ne-ar fi făcut mai dependenți de gazele rusești.
Ludovic Orban, de pildă, în contextul procesului de calomnie intentat de Iulian Iancu, nu a ezitat să vorbească despre o „alegere catastrofală”, deși se referă la un incontestabil specialist în Energie. Iar Orban are legătură cu domeniul cam cât prezidentul de județ Ionel Arsene cu mecanica celestă. Este același Orban care, fugând ca dracu’ de tămâie, nu povestește de ce coaliția guwerneriană nu s-a atins, în 2019 și 2020, de pretins proasta Lege offshore din 2018 imputată lui Iancu. Este același Orban care nu povestește despre modul în care guwernerii au contribuit la nenorocirea României printr-o anume liberalizare iresponsabilă în piața de energie.
Cât privește așa-zisa expunere directă la gazele rusești, orice om cu mintea acasă s-a lămurit că noi nu avem relații contractuale cu Rusia. Ni s-au oferit multiple șanse pentru un contract bilateral avantajos, cândva președintele Vladimir Putin a insistat personal să fim parteneri cinstiți, însă – la momentul optim – cu alde Băsescu și ai lui nu am avut nicio șansă.
Rămâne să vedem cum va putea, cât va fi lăsat Iulian Iancu să intervină decisiv pe partea de reglementare în Energie.
Viorel COSMA