Apa Serv este compania județeană care ar trebui să se ocupe de furnizarea unei ape de calitate pe raza localităților care au avut curajul sau au fost obligate să lucreze cu ei. În realitate, lucrurile nu stau deloc așa. Zilnic, anunțuri din tot județul vin să ne arate problemele cu care se confruntă societatea și care au ca rezultat un serviciu de proastă calitate, scump și nici măcar continuu. O situație aparte avem la Târgu Neamț, unde pe fondul unor probleme vechi – cineva din conducere spunea că anul trecut în zonă ar fi fost pierderi de 2.000.000 lei – s-a trecut la o reorganizare a societății. Acțiunea nu a stârnit un entuziasm deosebit în rândul unei părți a angajaților, probabil cu excepția celor doi șefi locali, Lucian Iacobaș și a noului impiegat de mișcare, Dan Luca. Chiar cei doi sunt protagoniștii unei petiții deloc prietenoase care a ajuns la redacție. Curios, deși inclusiv liderul de sindicat al Apa Serv SA spune că are cunoștință despre situația de la Târgu Neamț, cei din conducerea societății susțin că la ei nu a ajuns respectiva plângere. Am dat curs doleanțelor celor nemulțumiți, deoarece este clar că pe zona Târgu Neamț sunt probleme deosebite în ceea ce privește furnizarea apei. Zilele trecute, mai mulți cetățeni au semnalat că la robinete le curge apă de culoare gălbuie:
Apa Serv: ”S-a dispus declinarea ei către organele de cercetare penală”
După ce am primit la redacție plângerea angajaților nemulțumiți, am contactat conducerea societății. Am răspuns și doleanței de a le înainta textul care cuprinde supărările angajaților. Am așteptat – ca de obicei când avem de-a face cu ceva care are legătură cu Consiliul Județean Neamț, o săptămână, după care am primit următorul răspuns:
”Referitor la petiția primită la redacția ziarului Mesagerul de Neamț, transmisă și înregistrată la Compania Județeană Apa Serv SA cu nr. 9194/30.05.2022, vă comunicăm: Compania Județeană Apa Serv SA nu a primit o astfel de petiție, din partea niciunui angajat. Deoarece petiția transmisă de dumneavoastră conține elemente de natură penală ce exced competențele Companiei Județene Apa Serv SA cum ar fi, încadrări ilegale în muncă, hărțuire, sabotarea serviciilor de furnizare a apei potabile etc, s-a dispus declinarea ei către organele de cercetare penală care să verifice aspectele penale grave semnalate. Fiind vorba de aspecte penale, care pot fi reale sau calomniatoare, ne abținem de la orice fel de comentariu, urmărind ca imediat ce vom primi rezultatul cercetării penale, să vi-l transmitem.”
Altfel spus, cei de acolo, sub aparența unei fermități manageriale, s-au spălat pe mâini – probabil cu apă de la robinet și au evitat un răspuns. Evident, nici Lucian Iacobaș, șeful zonal, nu a primit permisiunea să vorbească. Rămâne însă un fapt stabilit: dacă ce spun angajații este adevărat, avem de-a face cu aspecte ”penale grave semnalate”!
Cât despre rapiditatea cu care poate fi soluționată o asemenea plângere de organele de cercetare penală, probabil va mai curge multă apă prin zonele unde există pierderi la Apa Serv. Care și-a ”confecționat” motivul perfect ca să nu intervină în nici un fel, doar există o cercetare penală în curs.
La ce probleme nu poate răspunde conducerea Apa Serv
Plângerea angajaților este destul de voluminoasă. Noi am selectat câteva aspecte care – dacă exista dorința de lămurire a lucrurilor – erau foarte ușor de verificat. Cei arătați cu degetul sunt cei doi șefi locali, Iacobaș și Luca. Ultimul se bucură de o atenție aparte.
”Vrem să vă aducem la cunoștință că în ultimele luni, în cadrul zonei Târgu Neamț au apărut probleme organizatorice și activitatea se desfășoară într-un cadru încordat prin hărțuirea permanentă a celor care lucrează sub motivația că este nevoie de economii. Organigrama nu este făcută în concordanță cu nevoile de lucru, ci pentru a satisface orgolii și să răsplătească loialitatea unor lucrători față de conducere. Așa a apărut funcția de impegat de mișcare care are în subordine doi oameni.”
Întrebare pentru conducerea Apa Serv: Este funcția de “impegat de mișcare”, cu doi subordonați, una necesară la o subunitate precum cea de la Târgu-Neamț, în contextul în care cuvântul economii la nivelul angajaților, nu al șefilor, este la ordinea zilei?
”Considerăm că acest post a fost creat doar pentru a satisface orgoliul actualului șef de zonă. Pentru faptul că a fost recompensat cu funcție de impegat de mișcare, cel numit a început să hărțuiască verbal și moral pe toți cei care încearcă să îndrepte lucrurile. În permanență hărțuiește oamenii cu diferite scenarii, informații false și încearcă de a destabiliza activitățile curente. Având sprijinul necondiționat al șefului de zonă, acesta hărțuiește în permanență pe toată lumea care nu îi împărtășește ideile. În scopul de a-i rotunji venitul și de a-i recompensa loialitatea este trecut la consemn la domiciliu și ore suplimentare cu toate că acesta nu întrunește condițiile de calificare în domeniul rețele apă sau canalizare, iar prin natura funcției pe care o ocupă nu are cunoștințe necesare pentru a interveni în vederea rezolvării situațiilor.”
Întrebare: cât de greu este să verifice cineva în dosarul de cadre de la Apa Serv dacă dl. Luca nu îndeplinește condițiile de calificare în domeniul rețele apă și canalizare? Asta ca să nu planeze suspiciuni asupra unui om, se pare, de maximă încredere. Iar dacă nu le îndeplinește, cum se poate ocupa de așa ceva? În privința hărțuirii, a destabilizării, nu ne băgăm, e treaba organelor de cercetare penală. Probabil și cei de la Apa Serv așteptă, ceea ce înseamnă că nu consideră situația una deosebită.
”Deja unii dintre cei mai buni lucrători au început să-și caute de lucru în altă parte din motive de stres și sarcini de serviciu controversate. Actuala conducere și-a câștigat dreptul de a coordona această activitate în urma unei amenzi usturătoare primită de companie la stația de epurare Agapia. La orice oră poate apărea o nouă amendă la oricare din stațiile de epurare sau repompare ape uzate. În permanență se aduc acuzații de furt care nu s-au dovedit a fi reale, oamenii fiind hărțuiți cu declarații înjositoare legat de cinstea și corectitudinea lor. Astfel sunt chemați la comisii de disciplină, care ulterior au dovedit că nu sunt vinovați, ci din contră cei care acuzau au fost cei vinovați.”
Întrebare: este așa de gravă situația la nivelul stațiilor de epurare sau repompare, sau exagerează angajații? Dacă da, poate află și oamenii care plătesc unul dintre cele mai usturătoare prețuri din țară, de ce din banii pentru apă s-a plătit o amendă ”usturătoare”, de 100.000 de lei! Primită de la Garda de Mediu și Apele Române.
”Noul șef a solicitat să se monteze GPS la toate mașinile din alte compartimente, în timp ce mașinile de care se deservește el nu au acest sistem de monitorizare. Această decizie ne îndreptățește să credem că se ocupă de activități care nu țin de activitatea din companie. În ultima perioadă s-au înmulțit avariile de pe aducțiunea Preutești – rezervor Batalion, deoarece materialele folosite și modul de exploatare nu sunt cele normale. Suntem de acord să se facă economii la buget și că unele lucruri trebuie îndreptate, dar nu putem să fim de acord cu faptul că ceea ce s-a făcut în anii din urmă să fie stricat cu bună știință.”
Întrebare: că șeful nu are GPS, înțelegem, e șef și superiorii săi nu au de ce să-l controleze, că e pe bază de încredere, dar chestiunea cu avariile pe aducțiunea Preutești – rezervor Batalion, unde nu sunt folosite materiale neconforme, merită lămurită. Așteaptă conducerea Apa Serv să o lămurească organele de anchetă sau își mișcă fundul unul dintre specialiștii companiei să verifice ce materiale au fost puse și ce materiale au fost ”bifate” ca fiind folosite? Că aici chiar este vorba, dacă se confirmă lucrurile, despre sabotaj făcut cu bună știință. Pe bani, piesele originale fiind la mare căutare.
Case closed: Arsene a zic că ”Iacobaș e băiat bun”!
Fănică Munteanu, liderul sindical EPCAN (Sindicatul Apă – Canal Neamț) a precizat, spre deosebire de cei din conducere, că știe despre petiție: „Eu îmi asum cele scrise în petiție, pentru că știu despre ce este vorba. Oamenii au dreptate și îi susțin și le voi apăra interesele. Mi-au adus la cunoștință aceste probleme. Asta este realitatea. Joi am avut o întâlnire la Piatra pentru negocieri salariale. Am cerut 10% creșteri salariale, din moment ce au crescut prețul la apă cu 10%, la canal cu 10%. Dar niciodată când au mărit prețurile nu au mărit cu niciun leu salariile. Domnul Iacobaș și domnul Luca sar calul și am să le fac o plângere penală, și chiar și o plângere penală pentru imixtiune în treburile sindicatului. Fac amenințări la angajați. Domnul Iacobaș nu are ce căuta acolo. Compania a luat amendă de la Garda de Mediu în valoare de un milion de lei pentru că acum câteva zile curgeau dejecțiile de la stația de epurare de la Agapia.”
De ce conducerea de la Apa Serv este reticentă în a vorbi despre situație ne-am lămurit tot din declarația liderului de sindicat: ”Am fost și la domnul Arsene și i-am spus problemele de la Apa Serv Târgu-Neamț. Dar dânsul a zis că Iacobaș e un băiat bun. Așa de bun e, că acum ceva zile la Târgu Neamț apa de la robinet era mai mult neagră. E nevoie de un lider care să unească angajații, să vorbească frumos cu ei, nu să-i jignească. Iacobaș țipă la oameni permanent. I-am explicat când am fost joi la Piatra și domnului Pușcașu și domnului Iacoban că, în acest mod, lucrurile nu vor putea funcționa deloc bine la Târgu-Neamț”.
Dacă Arsene a spus că Iacobaș e bun, cazul este închis, așa rămâne! Asta ține loc și de calificare, vechime și orice altceva. Băieți buni sunt și Dan Vasile Constantin, Ion Asaftei, Dragoș Chitic, toți cei care nu-i ies din vorbă și-i cântă în strună chiar și atunci când greșește.
Întrebare nevinovată, dar cu apa în zonă, ce faceți băieți?
Valentin BĂLĂNESCU; Ciprian Traian STURZU