Un proiect finanțat de Guvernul României pentru finanțarea de platforme comunale pentru depozitarea de gunoi de grajd pare să aibă, în timp, efecte neprevăzute la Dumbrava Roșie. Aici a fost construită o astfel de platformă și, după ceva timp, apar detalii extrem de interesante, care par să tindă spre un dosar penal.
Valoarea finanţării pentru proiect, având ca beneficiar Primăria Dumbrava Roşie, prin Consiliul Local, a fost de aproximativ 500.000 euro, bani plătiţi în 2015, la finalizarea proiectului. Pentru a putea accesa aceștibani, primăria trebuia să facă dovada proprietăţii asupra unei suprafeţe de teren pe care urma să fie amplasată investiţia. Ea a fost construită în zona situată în extravilanul comunei Dumbrava Roşie, tarla „Moviliţa” (Sub Boțoaia), în vecinătatea unei ferme de pui care-și desfășura activitatea pe societatea SC Grădinaru Rareș SNC, care aparținea familiei primarului de atunci al comunei.
Problema este că terenul pe care s-a construit platforma era al parohiei Cut și nu al primăriei, dar asta nu a contat foarte mult, primarul, cu avizul de legalitate al secretarului Elena Chirițescu, la ora actuală primar al localității, a introdus terenul respectiv în proiect! Ca un amănunt extrem de interesant și relevant, terenul era concesionat firmei primarului, deci era foarte greu de crezut că nu se cunoștea că terenul este al parohiei, mai ales că acest gen de contracte trebuia înregistrate la… primărie.
Cu toate acestea, a fost promovată o hotărâre a Consiliului Local, care trebuia să creeze iluzia că terenul aparține acesteia. După, proiectul a fost selectat/aprobat, au venit banii, iar firma primarului s-a ales cu un loc apropiat, unde putea depozita dejecțiile. Evident, platforma este, teoretic, accesibilă tuturor celor care au nevoie de ea, dar este evident că ferma fostului primar are un avantaj, având locația în imediata apropiere.
Un cetățean a formulat o plângere penală pe acest subiect, în care el susține că vorbim despre fals, uz de fals, inducerea în eroare cu știință a autorităților statului. El spune: ”Cu aceste documente false, care atestau dreptul nereal de proprietate asupra terenului în favoarea Consiliului Local Dumbrava Roșie, au fost obținute celelalte avize și aprobări necesare acordării finanțării nerambursabile din fonduri publice, având ca beneficiar Primăria comunei Dumbrava Roșie, inclusiv întocmirea documentației cadastrale și intabularea dreptului de proprietate, atribuindu-se numărul cadastral 51954”. Toate acestea au dus, potrivit acestuia, la obținerea ilegală de fonduri.
Primăria Dumbrava Roșie a inițiat acțiuni în instanță împotriva Parohiei Cut și a comisiei de fond funciar, prin care a cerut ”nulitatea parțială a titlului de proprietate”, în sensul diminuării suprafeței de teren aflate în proprietatea Parohiei Cut, propunând acordarea unei alte suprafețe de teren în compensație, în alt amplasament. Neexistând nici un temei juridic, instanțele de fond și de apel au respins cererile reprezentanților Primăriei.
Dacă aceste lucruri sunt adevărate, norii unui dosar penal se acumulează în zona primăriei, care pare că a acționat premeditat pentru obținerea de fonduri, în condițiile în care nu putea face dovada că deține proprietatea asupra terenului propus și folosit în proiect.
Valentin BĂLĂNESCU