Anul școlar 2021/2022 se încheie cu rezultate bune pentru elevii Școlii Gimnaziale nr. 5 Piatra-Neamț. Un lucru obișnuit în evoluția ultimilor ani la a doua școală ca mărime din municipiul reședință de județ. Olimpiadele și concursurile școlare au fost modalitatea prin care cei mai bine pregătiți s-au evaluat. Pentru elevii care deja au emoții pentru evaluarea națională, olimpiadele au fost un prilej potrivit de a învăța din timp și de a-și testa capacitățile.
Olimpici și premiați la concursuri
– Olimpiada Națională de Religie – premiu special – Carina Cojocaru, clasa a VIII-a, pregătită de prof. Gabriela Grădinaru. „Mă simt apropiată de această disciplină, am participat și în clasa a V-a, dar apoi cu pandemia nu s-a mai ținut. În pregătirea pentru olimpiadă m-a îndrumat doamna dirigintă. Pentru mine religia are o importanță aparte, iar în viața de zi cu zi simt cât de mult mă ajută rugăciunea”, consideră Carina – o elevă cu media 9,93, care a câștigat și locul II la etapa județeană a Olimpiadei Naționale de Cultură și Spiritualitate Românească și care vrea să devină medic pediatru.
– Olimpiada Națională de Cultură și Spiritualitate Românească – premiul III – Alessia Vătăjelu, clasa a VII-a, pregătită de profesoara de limba română Claudia Mirela Pădurariu și profesoara de religie Gabriela Grădinaru. „Este o competiție care îmbină limba și literatura română cu religia. Unul din subiecte a fost cum ne ajută iubirea de aproape să creștem spiritual, iar argumentul meu a fost că iubind oamenii, ajungem la divinitate. Au fost două eseuri, am avut 97 de puncte din 100. Am fost și la Olimpiada Națională de Religie, unde am obținut locul III la etapa județeană” – detaliază Alessia, care mai are un an până alege liceul pe care-l va urma, însă este ferm hotărâtă să devină medic.
– Concursul national de biologie „George Emil Palade” – premiul III, Olimpiada Națională de Matematică, etapa județeană – mențiune – Renata Antonia Pricopie, clasa a VIII-a, pregătită de prof. Oana Brîndușa Leșovschi și respectiv de prof. Petru Bârsan. „Mă pasionează matematica de mică, merg la concursuri din clasa a III-a, datorită mamei mele. Nu este profesoară, dar m-a ajutat mereu să înțeleg matematica. Biologia este a doua mea pasiune. Și da, vreau să devin medic neurochirurg, fiindcă eu cred că este un mod mai puțin obișnuit de a ajuta oamenii aflați în situații limită” – spune Renata, un copil cu media generală 10, care s-a pregătit și la Centrul de Excelență județean.
– Olimpiada Națională de Limba Română – mențiune (locul VI, 91 puncte), Olimpiada de Cultură și Spiritualitate Românească – premiul special (91 puncte) – Ingrid Maria Tofan, clasa a VIII-a, pregătită de profesoara de limba și literatura română Oana Mădălina Mărunțelu. Ingrid a reușit performanța de a obține 100 de puncte la etapa județeană a Olimpiadei Naționale de Limba Română – o premieră în ultimii mulți ani pentru județul Neamț. „Pentru mine a fost o surpriză rezultatul la județeană, fiindcă am fost anunțată în pripă, olimpiadele s-au anunțat târziu, anul acesta, am avut puțin timp la dispoziție să mă pregătesc, dar a meritat. 100 de puncte! Cât despre Olimpiada Națională de Cultură și Spiritualitate Românească, ce să spun… eu sunt catolică! Cred că mi s-a acordat premiul special pentru că am scris cu sufletul, nu cu mintea. Îmi place să scriu, a fost strict creație, a trebuit să îmbinăm valori culturale cu experiențele noastre personale, cu experiențe religioase și cu textele date de ei pe tema dată sau să valorificăm un anumit citat. Au fost și probe orale, care mi s-au părut magice, mie-mi place mult să vorbesc. Vreau să fiu regizor, fac actorie de la 6 ani, iar atunci când vorbesc despre ceva ce-mi place mult – limba română a fost marea mea iubire – nici nu mai sunt emotivă” – destăinuie Ingrid, care deja a fost admisă prima, cu 9,90, la proba de aptitudini la limbi moderne la Colegiul Național „Calistrat Hogaș”.
Nu în ultimul rând, Amalia Ciobanu și Ieronim Mihai Damian Latu au obținut mențiuni la faza județeană a Olimpiadei de Limba Engleză.
Euro Quiz – calificare la națională pentru “Muschetari”
“Muschetarii” este numele echipei formate din Ilinca Simionescu, Ingrid Micu, Ioana Țapu și Matei Gălățanu, toți colegi în clasa a VI-a A, care s-a calificat la Concursul Național Euro Quiz organizat de Comisia Europeană prin reprezentanța din România în colaborare cu Ministerul Educației. Este singura echipă de la școlile din Piatra-Neamț calificată la etapa națională, cu 46 de răspunsuri corecte la cele 50 de întrebări și una din cele 5 din județul Neamț care au intrat în etapa finală. Concursul final s-a desfășurat online, în data de 3 iunie, când “Muschetarii” au obținut 45 de puncte.
Cea care i-a atras în această competiție – care presupune cultură generală, cunoștințe de geografie, noțiuni despre Uniunea Europeană, cunoștințe de istorie, de artă, gastronomice, limba română, o limbă modernă – este profesoara de educație socială Daniela Liliana Bostan.
„Una din întrebări, de pildă, a fost câți kilometri de cale ferată sunt în Uniunea Europeană, ceea ce nu-i o întrebare tocmai ușoară, dar care ajută la departajarea echipelor”, dezvăluie prof. Daniela Bostan.
„O altă întrebare care ne-a pus în dificultate a fost cea referitoare la moneda națională, noi am scris ron, dar trebuia leu”, explică Matei, pasionat de istorie și practicant de karate.
„Proba este contratimp, ceea ce pune presiune în plus. A fost o experiență interesantă, am fructificat cunoștințele de geografie, fiindcă eu am participat și la Terra – Mica olimpiadă de geografie, unde am obținut 79 de puncte la etapa județeană”, relatează Ingrid.
„Mie mi-a plăcut să studiez despre capitalele lumii și despre modul de organizare a Uniunii Europene” – precizează Ilinca, o fată care ia lecții de echitație, desenează și studiază despre pietrele semiprețioase și efectele asupra sănătății.
„Este un concurs care te stimulează să cunoști, pe lângă propriile domenii de interes și alte aspecte din viața de zi cu zi. Mie îmi place istoria, m-am pregătit la acest capitol împreună cu Matei. La gastronomie, în schimb, toți am studiat” – spune, râzând, Ioana, pasionată de echitație. (C. IORDACHE)