Unul din inculpații în dosarul mitei la nivel înalt – Inspectoratul Școlar Neamț, Ministerul Educației via LPS Roman – a decis să recunoască acuzațiile. Petru Sandu, fost director la LPS Roman, a susținut în fața completului care judecă dosarul, din cadrul Tribunalului Neamț, că într-adevăr a cerut parandărăt de la omul de afaceri care realiza sala de sport de la LPS în perioada 2013-2017. Este vorba, conform DNA, de o sumă de peste 250.000 lei, din care a împărțit și inspectorului școlar general de la acea vreme Viorel Stan, contabilei șefe a IȘJ Eugenia Condurat, precum și la doi directori din Ministerul Educației – Alin Cătălin Păunescu și Maria Dornean.
Profesorul, pensionar acum, a cerut să fie judecat în procedură simplificată, fiindcă asta i-ar aduce o pedeapsă mai mică. Doar că recunoașterea faptelor în acest moment al procesului, când multe din probe au fost administrate și procesul se apropie de final, nu mai poate fi luată în considerare. Tehnic vorbind, înainte de începerea judecății, oricare din inculpați avea dreptul să recunoască și să fie judecat rapid, scăpând de o treime din pedeapsă. Asta, dacă n-ar fi admis încă din cursul anchetei și atunci ar fi putut semna un acord de recunoaștere a vinovăției cu DNA, ceea ce i-ar fi redus din pedeapsă. Cert este că Tribunalul Neamț a respins solicitarea lui Petru Sandu, care va fi judecat laolaltă și în același regim cu ceilalți 7 inculpați. „În temeiul art. 375 alin.1, 3 C.p.p. respinge cererea formulată de inculpatul S.P. de judecare a cauzei în condiţiile prevăzute de art. 374 alin.4 C.p.p. Cu drept de apel odată cu soluţia ce se va dispune asupra fondului cauzei. Pronunţată în şedinţă publică, prin punerea la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei, azi, 07.06.2022”, precizează minuta de ședință de ieri.
Procesul va continua cu un nou termen, în 15 iunie, când ar urma să fie administrate alte probe. Doar că recunoașterea fostului director al LPS Roman poate schimba datele problemei și ar putea scurta ajungerea la o soluție în acest dosar. Dosar în care Petru Sandu, Viorel Stan, Eugenia Condurat, Alin Cătălin Păunescu, Maria Dornean, dar și oamenii de afaceri Annunzato Lombardo, Vasile Cozma și Petru Văcaru sunt acuzați de luare de mită, trafic de influență și respectiv complicitate la corupție pentru oamenii de afaceri, potrivit DNA. În rechizitoriu se precizează că din cei 256.400 lei solicitați și primiți de Petru Sandu, acesta a împărțit cu șefii din IȘJ Neamț și cu cei din Ministerul Educației aproape 100.000 lei. „În perioada 2013-2016, inculpatul Sandu Petru, în calitate de director și ordonator de credite al Liceului cu Program Sportiv Roman, județul Neamț, a pretins și primit de la un reprezentant al unei societăți comerciale (care a beneficiat și de ajutor din partea reprezentanților altor două firme) un procent de 10% din valoarea plăților efectuate de Liceul cu Program Sportiv Roman către firmele controlate de aceștia, firme care au executat lucrări de construcții în beneficiul unității școlare.
Banii au fost pretinși și primiți de inculpat pentru a atribui firmelor respective contracte de lucrări (în principal) și livrare produse (prin procedura de atribuire directă) dar și pentru a obține finanțarea necesară derulării acestor contracte.
Concret, în scopul menționat mai sus, inculpatul Sandu Petru a primit de la cei doi oameni de afaceri în total 232.300 lei, reprezentând 10% din plățile efectuate de Liceul cu Program Sportiv Roman.
În același context, în condițiile în care nu mai deținea funcția menționată mai sus, în perioada decembrie 2016 – decembrie 2017, inculpatul Sandu Petru a primit de la aceeași oameni de afaceri suma de 24.100 lei, reprezentând același procentaj din plățile efectuate de Liceul cu Program Sportiv Roman, pentru a-și folosi influența asupra inculpaților Păunescu Alin Cătălin, Dornean Maria (persoane din conducerea Ministerului Educației Naționale), Stan Viorel și Condurat Eugenia (șefi din cadrul Inspectoratului Școlar Neamț) și asupra a doi directori ai unității școlare (funcționari cu atribuții în ceea ce privește finanțarea lucrărilor de construcții sau care puteau influența acordarea finanțării).
Ulterior, în anul 2014 și în perioada 2017 – 2018, persoanele respective, având în vedere funcțiile pe care le dețineau, au primit de la inculpatul Sandu Petru sume de bani și produse, după cum urmează:
– Stan Viorel, în 13 tranșe, suma totală de 9.800 lei,
– Condurat Eugenia, în 30 tranșe, suma totală de 51.620 lei și 400 euro precum și produse alimentare în valoare de 4.950 lei,
– Păunescu Alin Cătălin, în 14 tranșe, suma totală de 16.115 lei și 150 euro precum și produse alimentare în valoare de 2.650 lei,
– Dornean Maria, 7.000 lei, produse alimentare în valoare de 1.000 lei, un laptop marca HP și două telefoane Iphone 5S.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților: Condurat Eugenia, Păunescu Alin Cătălin și Sandu Petru. Aceeași măsură a mai fost dispusă și asupra sumelor de bani existente în două conturi pe care le dețin inculpații Dornean Maria și Stan Viorel”, potrivit DNA
Procesul a început în 2019 la Înalta Curte de Casație și Justiție, deoarece Viorel Stan era deputat la acel moment. După alegerile din toamna lui 2020, când acesta a pierdut statutul de ales, ÎCCJ a trimis dosarul spre judecare la Tribunalul Neamț. Dosarul a fost înregistrat aici în luna februarie 2021.
C.I.