De aproximativ o săptămână, canalele de știri abundă în titluri despre incendii. Focul se află la el acasă în toată Europa și Regatul Unit lucru care nu-i miră pe aceia care cunosc ce spune calendarul popular românesc, unde este consemnată acum „Săptămâna Pârliilor” începând de astăzi, 21 iulie. Această perioadă era trăită de străbunicii noștri cu frică și respect pentru puterea focului și pentru divinitățile care le asigurau protecția împotriva pârjolului soarelui.
Pârliile este sărbătoarea din Calendarul popular care anunța sătenii de altădată că, perioada 21-27 iulie este una dintre cele mai periculoase privind izbucnirea incendiilor. Aceste zile erau marcate de nenumărate şi severe interdicții de muncă, cu scopul de a feri recolta de primejdia focului, iar pe membrii familiei de boli aducătoare de „fierbințeală”.
În aceste zile ţăranii se fereau să folosească cuptorul, nu lucrau pământul și ofereau apă şi fructe călătorilor.
Credințe străvechi din zilele Pârliilor
Etnologul T. Pamfile a aflat din legendele populare că Pârlie ar fi vizitiul Sf. Ilie. Astfel, pe 21 iulie, oamenii munceau mai puțin de frică să nu fie trăsniți și pentru ca satele lor să fie ferite de secetă.
Se credea că, de se lucrează la câmp până la amiază în această zi, va bate grindina acel sat. În fond, toate aceste credințe aveau rostul de a proteja oamenii de arșița soarelui.
Prin unele sate se credea că, dacă se ține această zi, oamenii vor fi feriți de nebunie. Se ținea și pentru ca viermii să nu strice pomii fructiferi. (M.N.)