După patru ani de liceu la matematică-informatică, 10 la bacalaureat a venit pentru Răzvan Ioan Nistor ca răsplată pentru toată munca lui. A învățat pentru o medie cât mai mare și pentru a-și asigura un loc la facultate: are trei opțiuni și le va testa pe toate, pentru a alege cea mai bună variantă pentru el.
„Am învățat mult. Matematica și informatica mă pasionează. Media 10 la bacalaureat mă face să fiu încrezător în mine. Mai departe vreau să merg la Informatică la Cluj, să devin programator. La Universitatea Babes Bolyai nu se ia în considerare media de la bacalaureat, voi da examen de admitere și acest 10 mă poate ajuta doar la departajare. Mai am, ca plan de rezervă, Facultatea de Automatizări și Calculatoare. Am dat pre-admitere și am nota 9 la matematică, o pot folosi ca să nu mai dau examen și așa voi face. Mi-aș dori și în Aviație, asta datorită tatălui meu. A lucrat ca personal nenavigant în punctul de comandă, la Câmpia Turzii și la unitatea din Piatra-Neamț, care s-a desființat în 2004, din câte știu, atunci s-a pensionat și tata. Voi fi controlor trafic aerian, dacă voi opta pentru Academia Forțelor Aeriene din Brașov, unde deja am fost admis la probele sportive și la psihologic. Cel mai mult, însă, vreau să devin programator. N-am rezultate deosebite în domeniu, până acum singurul meu proiect este pagina web din cadrul programului Erasmus+ derulat la Colegiul Calistrat Hogaș și prin intemediul căruia anul trecut am fost în Spania”.
Cursurile primare le-a făcut la Școala Gimnazială nr. 9, acum parte a Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida”, iar gimnaziul la Școala Gimnazială nr. 1, acum structură a Liceului Teologic Ortodox „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. Răzvan consideră că șansa lui a fost startul bun.
„Am avut învățători și profesori buni, unii m-au stimulat să particip la concursuri de fizică – locul III pe județ, la desen – îmi plăcea și probabil aveam talent la pictură, dar n-am continuat pe latura asta. Am participat și la Olimpiada de Lectură, în clasa a VIII-a, am ajuns până la etapa județeană a Olimpiadei de Geografie datorită profesorului meu de atunci, domnul Andrei Baciu. Au fost experiențe care m-au ajutat să mă dezvolt”.
A fost admis la „Calistrat Hogaș” cu media 9,15, după ce a încheiat clasa a VIII-a cu premiul I. A absolvit liceul cu premiul II în clasa a XII-a și cu o medie generală de peste 9. Până la media maximă la bac, Răzvan s-a pregătit și suplimentar.
„Am și învățat, fiindcă mi-a plăcut să știu, așa am vrut eu, nu la presiunea părinților. Dar m-am și distrat, cu prietenii cu bicicletele, în mod special. În liceu am început să merg la sală, iniţial pentru examenul la academie, dar merg frecvent la sală în continuare. Fac și alergare. Meditații fac din clasa a XI-a la informatică, pentru că în clasa a IX-a nu prea am înțeles-o, deşi mi-am dorit matematică-informatică. Apoi într-a X-a, la primul 4 mi-am dat seama că trebuie să învăț serios și acum a ajuns să mă pasioneze. Am făcut meditații în clasa a XII-a la mate și la română din al doilea semestru. Aveam trei zile pe săptămână. Am avut nevoie de o recapitaluare pe anii din urmă ca să-mi pun la punct golurile, a fost și perioada de online. Probabil că fără meditații aș fi luat 8. După bacalaureat, mi-am calculat baremele și îmi dădea 10 la matematică și informatică. Totuși, nu eram foarte sigur, însă, pentru că m-am gândit că depunctează la demonstrații. Iar la română, fiind mai subiectivă corectarea, nu mă așteptam la nota maximă, deși am învățat destul de mult. Mi se părea imposibil să iau 10 la română!”.
Acum, cu gândul la studenție, Răzvan vorbește cu drag de școală. „Anii de liceu au fost frumoși, mă bucur că am ales Calistrat Hogaș, am avut profesori și colegi buni. Poate ar fi fost mai bine dacă aș fi studiat informatica din clasa a V-a, aș fi avut ocazia să merg și la olimpiade și aș fi fost mai bun. Nu am regrete, mai ales că l-am cunoscut pe Ionuț, prietenul meu cel mai bun, cu care sper că voi fi coleg și la facultate. Cred că cea mai frumoasă amintire este balul bobocilor la care am participat când eram într-a X-a”.
Balul bobocilor de-atunci are dublă semnificație pentru Răzvan: a fost cel mai frumos și ultimul bal înainte de pandemie, iar în primăvara următoare, în anul 2020, avea să-și piardă mama, răpusă de Covid. În tragedia care i-a lovit familia, colegii săi și conducerea Calistrat Hogaș i-au fost alături lui și celor două surori, Ana-Maria, care a absolvit și ea Calistrat Hogaș anul trecut, este studentă la Biologie la UBB Cluj și acum va da admitere la Medicină și Oana Roxana, care a terminat postliceala sanitară, specializarea asistent farmacie.
Răzvan și-ar fi dorit ca în cei 12 ani de școală să-și fi putut alege materiile de studiat și crede că un învățământ axat pe talentele și abilitățile copiilor ar fi mult mai eficient.
„Sunt multe materii ce trebuie studiate și nu toate sunt utile pe viitor. Filosofia de pildă, e dificilă pentru elevii de real. Poate dacă elevii și-ar putea alege ce discipline să învețe, ce le place și pe ce vor să meargă mai departe, școala ar fi mai ușoară și mai frumoasă pentru mai mulți elevi”.
(C. IORDACHE)
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 543, săptămâna 7 – 13 iulie.