Pentru Ionuț, cum îi spun prietenii, nota maximă la bacalaureat nu a fost o țintă, ci o ambiție personală. A experimentat inclusiv răutățile unor colegi care nu i-au înțeles felul liniștit, serios și introvertit de a fi. Cum de regulă tot răul e spre bine, Ionuț s-a întors astfel spre studiu și a descoperit bucuria de a fi printre cei mai buni. A studiat din clasa I și până într-a VIII-a la Școala Gimanzială „Elena Cuza” Piatra-Neamț.
„În clasele primare am avut-o învățătoare pe doamna Elena Căescu, de la care am învățat să fiu responsabil și civilizat. Țin minte și acum câtă grijă avea ca fiecare copil să înțeleagă, să capete încredere. Ulterior, în gimnaziu am avut un anturaj în clasă nu tocmai bun. Aveam colegi răutăcioși, invidioși și asta mi-a afectat încrederea în mine. Eu nu eram prea sociabil și unii mă necăjeau”.
La admitere a intrat cu media 8,03 la filologie și în al doilea an de liceu s-a transferat la clasa de matematică-informatică. „Clasa noastră a avut un nivelul ridicat și asta m-a ajutat să devin tot mai bun, pentru că lucram împreună”. A urcat de la 9,19 media în clasa a IX-a, la 9,59 în ultimul an. „Am învățat la toate materiile, nu doar la cele de examen. Mi-au plăcut biologia, fizica – partea de mecanică, logica, psihologia – chiar mă pasionează să analizez oamenii, comportamentul lor, modul de gândire. Dar istoria și geografia nu au fost pe gustul meu, am învățat strictul necesar”.
Singurul său regret este faptul că s-a lăsat influențat și a avut de muncit pentru a-și recăpăta încrederea în el însuși. „Mă comparam prea mult cu ceilalți și asta m-a făcut să pierd timp, intrând în competiții inutile. Pentru 10 la bacalaureat a fost o perioadă de pregătire continuă și consistentă. Efectiv am început să învăț din clasa a XI-a. Am făcut meditații la matematică, informatică și română câte o ședință pe săptămână, iar într-a XII-a mai intens. La română am reușit să învăt datorită unor scheme, pentru a structura materia astfel încât să-mi fie ușor să memorez. Dar a fost o surpriză Caragiale, toți ne așteptam la poezie. La matematică subiectele mi s-au părut foarte ușoare, ce lucram acasă era mult mai greu. M-am pregătit foarte bine la materiile de examen și cred că fără meditații nu ajungeam la nivelul ăsta, n-aș fi depus același efort în toți anii ăștia. Ideea este că dacă n-aș fi făcut pregătire și în ultimul an de liceu nu cred că aș fi luat 10, fiindcă sunt chestii de redactare pe care le-am învățat la meditații”.
Iar despre examenele naționale, are o opinie tranșantă. „La română măsoară răbdarea, consistența și capacitatea de memorare, la matematică atenția și gândirea logică. La informatică e cel mai relevant: poți să iei notă de promovare, poți să iei 10, depinde ce-ți dorești”.
Aflat cu un pas mai în față pe drumul ales, Ionuț dezvăluie ce a însemnat viața de elev. „Școala m-a învățat să nu renunț ușor, să fiu consistent, să îmi doresc să fiu mai bun și să nu mă mai compar cu ceilalți. Cel mult, dacă mă raportez la cineva mai bun, știu că dacă el a putut, și eu pot. Trebuie doar să găsesc calea potrivită pentru mine”.
Pentru că la Informatică, unde vrea să meargă mai departe, este concurență acerbă, Ionuț ia meditații până la examen. „Continui pregătirea la informatică, întrucât voi da admitere la Informatică în Cluj și din câte am înțeles examenul este destul de greu și cere atenție, stăpânire de sine. Am reușit să-mi depășesc emotivitatea, fiindcă era o problemă, ori de câte ori aveam examen sau teză mă pierdeam. M-am antrenat acasă, dădeam teste contra-cronometru, în condiții similare celor de examen. Acum, în clasa a XII-a am decis să particip la olimpiade, la matematică și la informatică, tocmai pentru a trece acest test al emoțiilor. A fost bine pentru mine, chiar dacă am ajuns doar la etapele județene, a fost o experiență utilă”.
Mai are o variantă în atenție, dar decizia va fi grea. „Am aplicat și în Olanda, urmează să trimit dosarul. Îmi doresc și la Cluj, unde am prieteni foarte buni, este și Răzvan care vine tot acolo, am familia aproape. Dacă aleg Olanda, este pentru că acolo sunt alte oportunități, voi cunoaște alți oameni, alte culturi. Indiferent unde voi studia, după facultate vreau să lucrez în străinătate, ca să-mi dezvolt cariera”.
Cristina IORDACHE
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 543, săptămâna 7 – 13 iulie.