Trei cadre didactice din Neamț au obținut 10 la proba scrisă a concursului de titularizare din acest an, înainte de contestații. Cei trei au specializări diferite și experiențe diferite în această competiție pentru un post definitiv în învățământ.
Andreea Cosma este învățătoare de 3 ani, din care primul an a predat la Școala Gimnazială Brusturi și ultimii doi la Școala Gimnazială „Ion Creangă” Târgu Neamț. A ales pedagogia ca a doua carieră, de suflet, după ce mai întâi a absolvit Informatica. Doar anul trecut nu a dat concursul, din cauza unei schimbări majore. „Această notă este mai mult decât mă așteptam, dar suficient pentru a mă putea titulariza. A fost destul de greu, pentru că de anul trecut s-a introdus și matematica și a trebuit să reiau manualele de gimnaziu ca să mă pregătesc. M-am verificat cu baremele la gramatică și la matematică, a fost bine. Aveam emoții la pedagogie, nu eram sigură că am scris tot la eseu, dar speram la o notă peste 9. Acum voi fi titular în învățământ și sunt pe drumul pe care mi l-am dorit, după ce am descoperit cât de mult îmi place să lucrez cu copiii”, declară Andreea Cosma, proaspăt titularizată.
Pentru Angela Toplicieanu, educatoare la Liceul „Gheorghe Ruset Roznovanu” Roznov, ultimii doi ani au însemnat o sumă de sacrificii care s-au dovedit de 10 la un examen important în traseul său profesional. După ce a predat ca suplinitor limba și literatura română 13 din cei 15 ani în învățământ și a dat tot atâtea concursuri de titularizare, a înțeles că are puține șanse de a prinde post definitiv la catedra de bază. Și a decis să se reorienteze, ca educatoare, o categorie unde sunt mai multe posturi, de regulă. „Ultimii doi ani n-am făcut decât să învăț, n-am mai știut de familie, de nimic altceva. Am terminat anul acesta programul postuniversitar de conversie profesională de 2 ani, la Bacău, am dat licența și acum concursul de titularizare. A fost un an greu, dar rodnic și acest 10 îmi confirmă alegerea și sprijinul colegilor care m-au îndemnat să nu renunț. În sfârșit pot pune capăt celor 13 concursuri – foarte dificile – la care am participat până acum, la română. Mă bucur că am avut ambiția și orgoliul de a face această schimbare profesională și pot să-mi găsesc liniștea sufletească”, crede Angela Toplicieanu.
Pentru Adrian Enache, titularizarea cu 10 ca maistru instructor medicină generală la Școala Postliceală Sanitară din Piatra-Neamț este răspunsul așteptat la alegerea făcută acum doi ani. Ceva emoții la scris a avut la partea de teorie pedagogică, pentru că pe partea medicală, îndelunga sa experiență de asistent medical și asistent șef la Sanatoriul Bisericani i-a fost suficientă. „Nu eram sigur cum voi fi punctat la subiectul 3, la pedagogie, sunt evaluări subiective. Nici n-am avut curaj să mă uit astăzi pe site, să-mi văd nota, m-a sunat domnul director Mihai Floroaia și mi-a spus că am 10. Sunt foarte bucuros, mai ales că m-am decis acum doi ani să predau, am mai avut un prilej acum mai mulți ani în urmă, dar nu am vrut. Probabil că acum a venit timpul să împărtășesc din ceea ce știu și vreau ca în timp măcar câțiva oameni din Piatra-Neamț, care mi-au fost elevi, să mă pomenească”, mărturisește Adrian Enache.
Cristina Iordache