Oarecum, pe Arsene l-a dat în vileag Ministerul Apărării Naționale. Da, este acceași instituţie despre care semnalam cu temei pe 6 iulie (vezi aici ) că face zid în jurul cârmaciului-ctitor, cel atât de dăruit cauzei drumurilor și podurilor din Neamț, cu accent pe cele administrate de consiliul județean.
Pe 22 iunie, în regim de urgență, solicitasem MapN câteva clarificări oficiale în speța complexă – și complex de neatinsă de operativitatea anchetelor! – a prăbușirii podului de peste Siret de la Luțca, în după-amiaza zilei de 9 iunie. Justificarea se baza legal pe prevederile art. 7, al. (1) din Legea 544/2001 (privind liberul acces la informațiile de interes public) și izvora provocator din cele afirmate de Ionel Arsene la ședința de consiliu județean ținută pe 21 iunie. Întrebat direct și la obiect de liderul consilierilor PNL de ce nu se mai instalează promisul pod de pontoane, a afirmat următoarele: „ Pentru că armata a cerut 250.000 de euro pentru montarea unui pod de pontoane și cu o mentenanță pentru acesta, cu care ne-am duce undeva la 1 milion de euro. Eu cred că nimeni sănătos la cap nu poate să dea atâția bani pe un pod de pontoane”. (Pentru conformitate, vezi aici ).
Nu sunt greu de reținut valorile impresionante în euro, intersecția capului cu sănătatea și aruncarea în derizoriu a unei lucrări serioase precum un pod militar de pontoane.
În context, dorința legitimă de informare susținută de Mesagerul de Neamț se referea la:
– condiţiile în care MApN poate instala un pod de pontoane pe un curs de râu într-o situaţie de urgenţă, precum cea survenită în urma prăbuşirii podului de la Luţca peste Siret;
– costul acestei operaţiuni şi costurile aferente exploatării şi întreţinerii podului de pontoane ce trebuie achitate către MApN.
Pe 1 iulie, Biroul de Presă ne-a înștiințat că răspunsul va fi transmis în maxim 30 zile, conform unei interpretări abuzive, cu duhoare neonorantă și inacceptabilă de tragere de timp. Am sancționat interpretarea, atât în răspunsul la răspuns transmis ministerului, cât și în articolul publicat de mesagerulneamt.ro .
Când să ne luăm gândul de la „prăvălia” condusă de amicul politic pesedist Vasile Sebastian Dîncu, minune mare! Înainte de „pomenirea” de 30 de zile, fix de ziua de naștere a dictatorului și ulterior împăratului roman lui Iulius Cezar, a răspuns Biroul de Presă.
Textul remis pe 12 iulie, la ora 14:15, are numărul de înregistrare 175 și – la prima vedere – e realmente devastator pentru prezentul și viitorul numitului Ionel Arsene. Iar asta fără legătură cu procesele, combinațiile și apucăturile lui de lider suprem al județului Neamț.
Înainte de a prezenta integral răspunsul, iată fragmentul decisiv:
„Valoarea estimativă a investiției, rezultată din normative, calculată pentru afluire și defluire, instalare și dezinstalare și o lună de exploatare, a fost de 890.000 lei.
Pentru utilizarea podului era necesară și realizarea unei infrastructuri de utilizare, ce presupunea asigurarea, în principal, a accesului rutier (acces de la pod la drumurile rutiere existente) și a semaforizării, lucrări în sarcina autorităților locale.
Până la acest moment, autoritățile locale nu au inițiat demersuri concrete pentru semnarea contractului și începerea lucrărilor pentru varianta instalării podului mobil militar.”
Despre ce vorbim? De unde i-a ieşit lui Arsene milionul de euro, că nu suflă un cuvânt despre durata de timp în care s-ar ajunge la această sumă? Şi cum se pupă montajul de 250.000 euro cu doar 890,000 lei, sumă care acoperă şi o lună de exploatare?
Comparând însă întrebările limpezi cu răspunsul, se observă că MApN pune la grămadă instalarea podului de pontoane cu exploatarea şi întreţinerea doar pentru o lună. Astfel, e imposibil că calculezi separat cât ar costa utilizarea, să zicem, pentru un an de zile. Sau doi. Halal rigoare militară, halal respect, nu?!
Pe de altă parte, revenind la enunţul cu „Eu cred că nimeni sănătos la cap nu poate să dea atâția bani pe un pod de pontoane”, instantaneu ne amintim de jaful de milioane de euro cu containerele „medicale” de la Lețcani. Prin comparaţie, o porcărie precum cea de vreo 8 milioane de lei în echivalent 2020, dedicată porților de intrare în județ, vine ca o glumă de operetă… În aceste condiții, răspunsul integral de la MapN are şanse să rămână o simplă și inutilă lectură pentru supușii nemțeni. (Viorel COSMA)