În câteva zile se împlinește o lună de când – pe 9 iunie, în jurul orei 14:15, conform declarației subcomisarului Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamț – „polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Sagna au fost sesizați cu privire la faptul că podul ce traversează râul Siret (DJ 207 A) dintre localitățile Luțca – Sagna s-a rupt”. De fapt, acel pod cu hobane, prezentat o vreme în mod mincinos a fi cel mai mare de acest tip din țară, s-a prăbușit cu totul. Liniștea așternută peste subiect e deplină, de parcă s-ar fi dat poruncă în județ și la guvern. Prezidentul Ionel Arsene, cel atât de dăruit cauzei drumurilor și podurilor din Neamț, cu accent pe cele administrate de consiliul județean, nu dă semne că ar vrea să ne spună măcar cine a dat drumul circulației rutiere pe defunctul pod. Ca dovadă, pe sensul acestui „mister” cu răspuns ușor de reconstituit în câteva clipe, (dez)onor CJ-ul condus de autosuspendatul Arsene botează cererea de informații a fi sesizare și ne îndeamnă să numărăm până la 30 (de zile), în conformitate cu interpretarea legii de la poale de Ceahlău.
În ședința de consiliu județean din 21 iunie, Arsene a fost întrebat de liderul consilierilor PNL de ce nu se mai montează acolo promisul pod de pontoane. Răspunsul cu greutate de declarație publică, preluat de toată presa, a fost sec: „Pentru că armata a cerut 250.000 de euro pentru montarea unui pod de pontoane și cu o mentenanță pentru acesta, cu care ne-am duce undeva la 1 milion de euro. Eu cred că nimeni sănătos la cap nu poate să dea atâția bani pe un pod de pontoane”. (Pentru conformitate, vezi aici )
În lipsa unei minime curiozități din partea ha-hactorilor din politica județeană, în ziua următoare ne-am gândit să luăm noi legătura oficial cu Ministerul Apărării Naționale și să cerem informații. În regim de urgență. Fiindcă avem de a face cu o situație de urgență, nu cu defectarea stației care amplifică vorbele discursive ale fruntașilor de partid la o aglomerată zi de comună.
Pe scurt, am solicitat în scris clarificări oficiale în legătură cu următoarele:
– condiţiile în care MApN poate instala un pod de pontoane pe un curs de râu într-o situaţie de urgenţă, precum cea survenită în urma prăbuşirii podului de la Luţca peste Siret;
– costul acestei operaţiuni şi costurile aferente exploatării şi întreţinerii podului de pontoane ce trebuie achitate către MApN.
Vineri, 1 iulie, la ora 14:50, Biroul de Presă al ministerului ne-a înștiințat (în termen) că răspunsul „va fi transmis în maxim 30 de zile, conform prevederilor Legii 544/2001”. Vă dați seama, pentru o documentare de 10-15 minute, ministerul condus de Vasile Sebastian Dîncu de la PSD trage de timp în favoarea lui Ionel Arsene de la PSD, ascuzându-se după termenul maxim prevăzut de legea privind liberul acces la informațiile de interes public. După același tipar cu CJ Neamț. Deranjul politic provocat de solicitare/ solicitări este de înțeles, însă neonoranta tragere evidentă de timp e una inacceptabilă.
La rigoare, prevederile articolului 7, al. (1) din lege sunt limpezi pentru oricine are mintea acasă: „Autoritățile și instituțiile publice au obligația să răspundă în scris la solicitarea informațiilor de interes public în termen de 10 zile sau, după caz, în cel mult 30 de zile de la înregistrarea solicitării, în funcție de dificultatea, complexitatea, volumul lucrărilor documentare și de urgența solicitării. În cazul în care durata necesara pentru identificarea și difuzarea informației solicitate depășește 10 zile, răspunsul va fi comunicat solicitantului în maximum 30 de zile, cu condiția înștiințării acestuia în scris despre acest fapt în termen de 10 zile”.
Nu ne facem iluzii că vom afla viziunea Generalului de brigadă Constantin Spînu (foto) în legătură cu informațiile cerute și legea. E șeful Direcţiei informare şi relaţii publice, Purtător de cuvânt al ministerului. E același personaj care pe 26 februarie s-a făcut de râsul întregii lumi în emisiunea „Sinteza Zilei” de pe postul de TV Antena 3. Prezent în platou, șeful de promoție din 1993 al Institutului militar de artilerie şi rachete antiaeriene „General Bungescu” Braşov n-a avut nimic împotriva prezentării unui vechi joc pe calculator ca oferind imagini reale ale tirului efectuat asupra unui avion în abia începutul război din Ucraina.
(Un țambal marca Laurențiu Dimișcă, așteptând în tăcere o batistă)
Te mai pui atunci pentru un pârlit de pod de pontoane, mai ieftin și mai util decât „spitalul” de Lețcani unde s-au aruncat multe milioane de euro din visteria județului?… Nu de alta, dar zidul de apărare edificat în jurul lui Ionel Arsene – prin blocarea accesului legitim, operativ și legal la informații publice – arată mai solid ca podul prăbușit.
Viorel COSMA
Un comentariu
,,Eu cred că nimeni sănătos la cap nu poate să dea atâția bani pe un pod de pontoane” , fara sa primeasca para-ndaratul ,text complet…