Zeci de profesori din 20 de județe ale țării și colegii lor din Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Cernăuți și Odessa (Ucraina) participă la Piatra-Neamț la al 44-lea Congres Internațional al Cadrelor Didactice din România și al Cadrelor Didactice de Etnie Română de peste Hotare. Festivitatea de deschidere s-a desfășurat astăzi, 26 iulie, de la ora 10, în sala „Calistrat Hogaș” a Palatului Administrativ. Alături de organizatori și gazde, în prezidiu și la microfon au rostit cuvinte de bun venit – Liviu Constantin Rusu, președintele Asociației Învățătorilor din județul Neamț, Viorel Dolha, președintele Asociației Generale a Învățătorilor din România AGIRo, inspectorul școlar adjunct Cătălin Bălțătescu, Cornelia Popa-Stavri, secretar general al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, prefectul de Neamț Adrian Niță și primarul de Piatra-Neamț Andrei Carabelea. Aflată astăzi la Ministerul Educației cu probleme ale școlii, inspectorul școlar general Florentina Luca-Moise a transmis mesajul ei prin intermediul inspectorului școlar Steluța Postolică. Discursurile liderilor organizației profesionale au trecut rapid de la urările obișnuite, la punctarea problemelor din Educație și a noutăților aduse în proiectul noii legi, context în care au remarcat lipsa președintelui României și a ministrului Educației, care nu au răspuns invitației la acest congres. Oaspeții au avut parte de momente artistice susținute de grupul folk „Eu cred” și Marius Coșerariu.

Lucrările congresului continuă cu ateliere, conferințe și a XIX-a ediție a simpozionului „Portrete de dascăli – în memoria lui Leon Mrejeriu și Gheorghe Amaicei” ce marchează aniversarea a 110 ani de la înființarea Asociației Învățătorilor din județul Neamț, organizație profesională constituită de învățătorul Leon Mrejeriu, fost deputat, prefect. Miercuri, 27 iulie, participanții la congres vor face un tur al mănăstirilor din zona Târgu Neamț și un popas în Parcul Natural Vânători, iar joi lucrările se vor încheia și vor fi acordate diplome participanților.
Ediția a XLIV- a a congresului AGIRo este organizată în parteneriat cu Universitatea de Stat din Moldova, Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ, Asociația Generală a Învățătorilor din România–filiala Republica Moldova, Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Regiunea Cernăuți (Ucraina), Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Serbia, Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Regiunea Odessa (Ucraina) și Sucursala din Ungaria a AGIRo, în colaborare cu alte instituții naționale și locale. AGIRo este cea mai veche organizație profesională a cadrelor didactice, cu un prim congres în anul 1898 la Ploiești și act de înființare din 30 iunie 1927, dată care de atunci marchează Ziua Învățătorului.
rep. Cristina Iordache, imagini Bogdan Călian