Din nefericire, nu este vară care să nu facă victime prin înec în râuri și iazuri, în general copii. Nici zona noastră nu a fost ferită de astfel de tragedii.
Din cauza creșterii semnificative a cazurilor de înec de pe raza județului Neamț, Instituția Prefectului a dispus măsuri de multiplicare a mesajului preventiv și desfășurarea unor activități care să contribuie la scăderea numărului de victime generate de acest risc, conform Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Neamț nr. 11 din 07.02.2022.
„În această perioadă sunt temperaturi ridicate și din experiențele de până acum se știe că tot mai mulți cetățeni își vor petrece timpul liber în apropierea cursurilor de apă, pentru îmbăiere, ceea ce uneori poate conduce la adevărate tragedii, în cazul nerespectării măsurilor minime preventive.
De cele mai multe ori astfel de tragedii se produc fie din cauză că persoanele respective nu știu să înoate foarte bine, fie intră în ape în care curenții sunt puternici sau în locuri unde nivelul se schimbă brusc și nu mai reușesc să iasă la suprafață. Astfel, încă din luna februarie am luat, prin intermediul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Neamț, mai multe măsuri și am dispus acțiuni și recomandări specifice pentru informarea populației cu privire la pericolul de înec“, a declarat Vasile-Adrian Niță, prefectul județului Neamț.
Recomandări:
• nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi lângă şi în apă;
• evitaţi scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;
• frecventaţi doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;
• respectați întotdeauna recomandările administratorului locului de agrement;
• nu realizaţi acte de teribilism prin plonjarea de pe platforme, poduri sau alte elemente de construcţii;
• dacă nu ştiți să înotați foarte bine, nu vă aventurați în locuri periculoase, nesupravegheate, folosiți echipamentul adecvat. În acest scop folosiți doar bazinele special amenajate şi supravegheate de personal calificat.
• nu intraţi înfierbântaţi în apa rece;
• nu vă aventuraţi în apă seara târziu sau pe timp de noapte;
• nu vă aventurați în apă când sunteți în stare de ebrietate.
Celor care utilizează ambarcaţiuni de agrement li s-a transmis:
• se interzice practicarea oricăror forme de agrement nautic în afara zonelor special amenajate şi semnalizate în acest sens;
• este interzisă practicarea agrementului nautic sub influenţa băuturilor alcoolice;
• este interzisă utilizarea ambarcaţiunilor cu motor fără a purta vesta de salvare.
„Atrag atenția autorităților publice locale și operatorilor economici care administrează sau au pe raza teritorială cursuri de apă sau alte suprafețe de apă care pot prezenta pericol de înec, să identifice aceste locuri și să semnalizeze acest pericol prin instalarea unui panou de avertizare, iar prin compartimentul de prevenire din cadrul serviciilor voluntare pentru situații de urgență să intensifice acțiunile de prevenție adecvate acestei spețe.
De asemenea, dacă observați o persoană care se află în pericol de înec și puteți să o ajutați, interveniți, fără a vă pune viața în pericol. În cel mai scurt timp, apelaţi numărul unic de urgenţă 112“, a mai declarat prefectul Vasile-Adrian Niță.
Totodată, conform informărilor primite, în cele două ștranduri din Roman si Piatra Neamț activează salvamari după următor program:
-la Roman sunt 3 salvamari cu programul de lucru de luni-vineri/09.00-21.00 și sâmbăta-duminica 09.00-22.00;
-la Piatra Neamț sunt 4 salvamari cu programul de lucru zilnic/10.00-19.00;
Transmit pe această cale condoleanțe familiilor îndurerate în urma acestor accidente tragice!
Comunicat de presă, Prefectura Neamț