Mălina Nistor este, în acest an, șefa de promoție a Liceului „Vasile Conta” din Târgu Neamț cu media 9,97, la trei sutimi de nota maximă. De loc din satul Țolici, comuna Petricani, Mălina demonstrează că seriozitatea, un mediu familial bun, cu oameni muncitori, seriozitatea și, evident, multă inteligență, duc spre performanță.
Multe ore de studiu, multă implicare, perseverență, seriozitate și pasiune
-Ai crezut că vei ajunge șefă de promoție la un liceu din Târgu-Neamț?
Nu mă gândeam, de la început, că voi fi șefă de promoție și nu am făcut din asta scopul meu, însă am avut posibilitatea de a studia în cadrul Liceului „Vasile Conta”, unde am fost înconjurată de dascăli care mi-au inspirat încredere, răbdare și perseverență. Aici am învățat să pun suflet, să prețuiesc, să muncesc și să dau ce e mai bun din mine, deoarece am realizat că doar așa voi reuși să am mai multă încredere în mine și să îmi construiesc un viitor frumos. La Liceul „Vasile Conta”, am avut oportunitatea de a mă descoperi pe mine, de a mă dezvolta, de a mă remarca.
-Cât timp ți-ai alocat studiului? Câte ore de studiu sunt în spatele acestui rezultat?
Pot spune că în spatele acestui rezultat sunt multe ore de studiu, multă implicare, perseverență, seriozitate și pasiune. Nu este ușor să obții un asemenea rezultat, dar nici greu, totul ține de dorința ta sinceră și de interesul acordat învățăturii. Am fost navetistă, mă trezeam în fiecare dimineață la ora 6, ajungeam acasă pe la ora 15, luam masa, discutam cu părinții, mai făceam unele treburi prin casă, iar apoi îmi scriam temele și studiam. Nu am fost o tocilară, dar am învățat la momentul potrivit, ceea ce m-a ajutat să obțin acest rezultat. Mereu mi-am dorit să fiu un exemplu pozitiv pentru oamenii din jurul meu, prin comportament, atitudine, gândire și comunicare. Sinceră să fiu, nu mi-a fost ușor să fac naveta, dar a fost frumos, chiar dacă aveam momente când nu-mi venea să mă trezesc din pat la acea oră, totuși, a fost o experiență frumoasă, deoarece, în fiecare dimineață îmi întâlneam prietenii și chiar o parte din colegi, discutam lucruri interesante și petreceam timp împreună, până ce ajungeam în oraș. Naveta costa 200 de lei pe lună.
-La ce facultate vrei să dai și ce profesie ai vrea să ai?
Îmi doresc să continui studiile la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, la Facultatea de Științe economice și gestiunea afacerilor, pe departamentul de contabilitate. Am ales această facultate, deoarece, în liceu, am acumulat un bagaj important de cunoștințe economice. Îmi doresc să devin contabilă. Totodată, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior de stat, din România, având o bogată activitate academică, cu o gamă variată de specializări și programe de studii complete.
-Deci nu iei în calcul să studiezi în străinătate…
Chiar dacă în străinătate sistemul de învățământ este mult mai dezvoltat decât în România, totuși nu mi-aș dori să plec de aici. Cred din tot sufletul că există facultăți și în România, unde mă pot dezvolta mai mult, descoperind informații noi cu privire la domeniul pe care mă axez eu. Consider că îmi pot construi un viitor fericit chiar aici în țara unde m-am născut, mi-am petrecut copilăria, dobândind o educație aleasă și o cultură specifică poporului român.
-Cum au fost anii de liceu pentru tine?
Pentru mine, anii de liceu au fost cei mai importanți ani din viața mea, deoarece, pe parcursul acestor ani am învățat să îmi depășesc limitele, să mă bucur de fiecare realizare și să dobândesc calități importante și necesare viitorului meu. Îmi amintesc cu drag de fiecare clipă petrecută alături de doamna dirigintă Timofte Lorena-Elena și alături de colegii mei dragi, clipe minunate pe care nu voi mai avea ocazia să le retrăiesc, dar de care îmi voi aminti cu mult drag. Pe parcursul acestor patru ani minunați am fost implicată împreună cu colegii mei într-o serie de activități școlare și extrașcolare, organizate de Liceul „Vasile Conta”, activități ce au contribuit la formarea noastră ca oameni în societate. Am participat la diferite concursuri și olimpiade școlare, cum ar fi: Concursul de Matematică Aplicată „Adolf Haimovici”, Concursul Regional Interdisciplinar de Matematică „Alfa & Omega” sau Concursul Regional pe teme economice „Ion Ionescu de la Brad”, alături de cadrele didactice care mi-au inspirat pasiunea pentru cifre: doamnele profesoare de matematică Cristina-Manuela Trofin, de contabilitate Anișoara Ioniche, domnul profesor de discipline economice Radu-Mihail Pintilie, precum și doamna dirigintă.
-Ce materii te-au atras la liceu?
Pasiunea mea a fost matematica și contabilitatea, mă descurcam și la celelalte materii, dar acestea două m-au atras cel mai mult. Mereu mi-a plăcut să lucrez cu cifrele, să gândesc logic și să descopăr lucruri noi. Cred că și dorința mea de a avea o carieră în domeniul economic m-a provocat să mă axez mai mult pe aceste materii și chiar să devină o pasiune pentru mine.
-Ce faci o zi întreagă când ești acasă? Cu ce îți ocupi timpul?
Atunci când stau o zi întreagă acasă o ajut pe mama cu treburile casnice, discut mai mult cu familia, citesc, pictez, cânt, îmi petrec timp cu prietenele, uneori gătesc, astfel încât să am ocupație întreaga zi. Totul mă relaxează și îmi oferă o stare de bine.
Dacă alegi să renunți la școală și să mergi în străinătate vei regreta
-Ce nu ți-a plăcut în acești ani de liceu?
Aș da nota 7 sistemului de învățământ românesc, pentru că sunt multe lucruri care ar trebui revizuite, în cadrul acestuia. De exemplu, există unele materii care nu sunt de folos în viață, și ar trebui să fie eliminate, astfel încât elevul să se concentreze mai mult pe noțiunile importante, care îi influențează cu adevărat viitorul. De asemenea, au apărut unele schimbări majore, în ceea ce privește structura examenelor, ceea ce îi determină pe elevi să fie tot mai dezorientați și să obțină rezultate foarte mici. Chiar și informația foarte multă, poate fi considerată o problemă în ceea ce privește sistemul de învățământ românesc.
-Ce i-ai spune unui adolescent care consideră că se poate realiza în viață și fără școală, dacă merge la muncă în străinătate și face bani?
În ziua de astăzi, majoritatea adolescenților au o părere negativă despre școală, crezând că banii, pe care îi pot câștiga în străinătate, ar fi singura metodă prin care își pot construi un viitor fericit. Eu susțin cu tărie că cei care au o astfel de mentalitate se înșeală, iar mai târziu vor realiza acest lucru și vor regreta, cu siguranță. Străinătatea nu este o metodă pe baza căreia te poți realiza, așa cum cred cei mai mulți, școala este cea mai bună alegere, prin intermediul căreia te poți realiza în viață, poți deveni un om important în societate și, în final, ai ocazia să te bucuri de reușitele tale. Dacă alegi să renunți la școală și să mergi în străinătate vei regreta.
-Cine crezi că și-a pus amprenta asupra acestui rezultat al tău?
În primul rând, amprenta asupra acestui rezultat și-a pus-o Dumnezeu, pentru că tot ce dețin, am primit din partea Lui: viață, sănătate, familie, etc. Apoi familiei mele. Dacă nu aș fi beneficiat de aceste lucruri foarte importante, cu siguranță nu ajungeam niciodată în acest punct. Totodată, profesorii, în frunte cu doamnele directoare Karina-Ingrid Cojocariu și Lorena-Elena Timofte, cât și domnul director Emanuel Bălan care au avut o influență foarte mare asupra acestui rezultat. Nu în ultimul rând, cadrele didactice, din cadrul Liceului Vasile Conta, și-au pus amprenta asupra acestui rezultat, prin răbdarea ce au avut-o cu mine.
Diriginte, prof. Timofte Lorena-Elena: „Absolventă a profilului Servicii, calificarea profesională tehnician în activități economice, Mălina este un copil excepțional, care a reușit să se remarce în cei 4 ani de liceu nu doar prin rezultatele foarte bune obținute la disciplinele de studiu (media de absolvire 9,97 și prima clasată la Examenul Național de Bacalaureat) și la olimpiadele și concursurile școlare ci și prin eleganța, profesionalismul, inteligența, perseverența și implicarea în activitățile extrașcolare, manifestate atât în relația cu colegii săi dar și cu cadrele didactice. Pasionată de științele economice, Mălina și-a croit un drum frumos, încă de pe băncile liceului, pentru o carieră de succes în domeniu, lucru demonstrat de interesul permanent pentru formarea sa profesională. Am convingerea, că fiecare decizie pe care o va lua va fi tratată cu maximum de responsabilitate și seriozitate, ca și în procesul educațional de la liceu, Mălina fiind o persoană meticuloasă, perseverentă și foarte ambițioasă, veșnic preocupată de nou, avidă de cunoaștere, de socializare, dornică să-și îmbogățească orizontul cultural și relațiile interumane. Mă simt mândră și onorată că am cunoscut-o pe Mălina și nu pot decât să o asigur de toată considerația și prețuirea mea, să-i urez ca toate visele să-i devină realitate, să fie mândră de cât de departe a ajuns și să aibă încredere în cât de departe se poate îndrepta”.
Ciprian Traian STURZU
Un comentariu
Felicitări! Îi doresc succes în continuare în domeniul pe care și l-a ales.