Așa cum am anunțat ieri (detalii aici), autoritățile se pregătesc de un nou val Covid și trec la raportarea zilnică a cazurilor de infectări de astăzi, 12 iulie. Situația în Neamț arată că „în ultima săptămână 112 persoane au fost confirmate cu COVID-19, din care 12 copii și au fost raportate 2 decese. Rata de pozitivare a fost de 8,2 %. Astăzi sunt internați 19 pacienți confirmați infectați, din care un copil. În secțiile ATI este internată o persoană”, potrivit DSP Neamț, care remarcă o creștere a incidenței și o tendință de creștere a numărului de internări și a gradului de ocupare a spitalelor din județ.
Măsurile dispuse de DSP Neamț pentru anticipatul nou val de Covid prevăd ca spitalele să asigure asistenţa medicală cu obligativitatea existenţei unor circuite separate pentru pacienții infectați. „Direcția de Sănătate Publică Neamț a dispus spitalelor din județ reevaluarea structurilor și actualizarea acestora in funcție de evoluția cazurilor. A fost pregătit planul județean de rezilienţă a spitalelor faţă de recrudescenţa COVID-19. În prezent, în județ, sunt 125 de paturi dedicate tratării pacienților cu COVID-19 în cele 4 spitale care asigură asistenţa medicală pentru pacienţi, cazuri confirmate şi suspecte de COVID-19. În cazul unui nou val pandemic sunt alocate 519 paturi din care 51 pentru copii și 27 de ATI”, a precizat Radu Firăstrău, șeful DSP Neamț.
Instituția a solicitat managerilor spitalelor suport COVID-19 să se asigure de funcționarea optimă a centrelor de evaluare a pacienților și de aprovizionarea acestora cu produse antivirale și anticorpi monoclonali. „Este important ca pacienții diagnosticați cu COVID-19 să ajungă în timp util într-un centru de evaluare pentru a primi tratamentul adecvat formei de boală cât mai repede. Astfel, pot fi prevenite cazurile severe”, adaugă sursa citată. Testarea persoanelor simptomatice se face prin cele 10 centre de permanență din județ, prin cele 97 de cabinete ale medicilor de familie și o farmacie, cu teste rapide antigen, gratuit (lista poate fi consultată aici). DSP efectuează anchete epidemiologice tuturor persoanelor confirmate COVID-19 pozitiv. Pacienţilor li se recomandă izolarea la domiciliu şi monitorizarea prin medicul de familie pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate şi pentru cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile, respectiv 5 zile, pentru cele vaccinate. Traseul pacientului confirmat rămâne cel cunoscut. Din data de 9 martie nu se mai aplică măsura carantinei contacților direcți ai cazului confirmat, dar este recomandată respectarea măsurilor de protecție împotriva COVID-19:
- Purtați masca de protecție în: spațiile deschise aglomerate, mijloacele de transport în comun, spațiile închise, inclusiv în unitățile sanitare, grădinițe, școli și universități.
- Evitați spațiile aglomerate, închise și deschise!
- Spălarea mâinilor cu apă și săpun ori substanțe antiseptice este esențială!
- Mijloacele de transport în comun și unitățile de interes public trebuie igienizate periodic în continuare!
- Dacă apar simptome de îmbolnăvire, trebuie să vă testați, mergeți la medicul de familie, în centrele de evaluare și tratament sau la Unitățile de Primiri Urgențe pentru a primi medicația adecvată. Nu luați medicamente fără recomandarea medicului!
C.I.