Comuna Piatra Șoimului, situată pe malul drept al Bistriției și străbătută de pârâurile Calu și Iapa, cu un relief aparte, este locul în care natura a fost parcă mai darnică decât în alte părți. Peisaje mirifice care ar putea atrage turiști din toată lumea fac din comună un adevărat colț de rai. De o parte și de alta a celor două cursuri de apă se află locuințele oamenilor din cele patru sate, Piatra Șoimului, Luminiș, Negulești și Poieni.
Neculai Nicorescu, primarul aflat la cel de-al șaselea mandat, a propus un plan de dezvoltare al comunei și, pas cu pas, lucrurile au început să se miște. A obținut finanțări prin programe naționale și a reușit să rezolve unele dintre cele mai stringente probleme ale comunității. După atâția ani la conducerea comunei, primarul a înțeles că singurul lucru care contează în fața oamenilor este să nu îi minți, să nu le promiți ce nu poți face și să nu-i ignori, chiar dacă vin cu probleme care nu țin de competența primăriei. Discuțiile au curs firesc spre problemele cu care s-a confruntă primăria în timp și soluțiile care au fost identificate, ca și asupra proiectelor de actualitate.
Infrastructura, de la poduri, podețe, gabioane, la străzi modernizate
Ca orice comună care are de gestionat o suprafață mare de râuri și pâraie, necazurile produse de viituri erau ceva la ordinea zile în comună. În timp, au fost efectuate apărări/consolidări de maluri și echipa de la primărie a reușit să fonduri pentru construirea a patru poduri care au rezolvat, în mare măsură, problemele de acces și siguranță a circulației. În acest moment nu mai există grija că la o ploaie mai abundentă nu mai există posibilitatea de comunicare între localitățile din comună și restul județului. Amenajarea cursurilor de apă din comună și construirea de gabioane reprezintă un proiect a cărui valoare se ridică la suma de 347.000 lei .
În același registru, trebuie consemnat că unul dintre cele mai importante drumuri de pe artera principală a comunei a fost betonat cu ajutorul banilor veniți din fonduri obținute prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Este o lucrare care își dovedește utilitatea și reprezintă un fel de carte de vizită a comunei.
În acest an, din fonduri proprii, primăria a prins în buget suma de 7.933.060 lei pentru modernizarea a încă 44 de străzi din comună. Este un efort financiar important, posibil pentru că în ultimii ani s-au făcut economii. Trebuie menționat că întreg proiectul ajunge la suma de 9.860.000 lei
Primăria Piatra Șoimului are un proiect și prin Programul Anghel Saligny. Este vorba despre modernizarea străzii Stațiunii si construirea unui pod peste pârâul Iapa.
În legătură cu toate proiectele pe infrastructură și ritmul în care acestea pot fi făcute, primarul Neculai Nicorescu a declarat: “Le cer oamenilor să aibă răbdare și un dram mai multă încredere în mine și în echipa tehnică din primărie. Cu răbdare și înțelegere se pot face toate. Avem multe planuri pentru viitorul apropiat, dar despre ele vom vorbi la momentul oportun, atunci când vom avea finanțările asigurate și vom putea începe lucrările. Principala mea preocupare de când sunt primar este să le ofer oamenilor condiții mai bune de trai și în orice proiect de la acest aspect pornesc”.
Investiția în copiii comunei
Conștient că viitorul comunei îl reprezintă copiii, primarul se gândește la un mai multe proiecte pentru ei. Astfel, în satul Luminiș urmează să fie construit un loc de joacă, un parc pentru cei mici, dotat cu tobogane și alte echipamente moderne pentru petrecerea în aer liber a timpului liber. Valoarea proiectului, care a primit deja girul Consiliului Local Piatra Șoimului, este de 150.000 de lei. Tot pentru copiii din comună, dar și pentru tineri, urmează să fie construită o sală de sport, modernă și multifuncțională: Proiectul se află deocamdată la nivelul proiectării, pentru care există deja prinsă o finanțare de 526.000 de lei.
O investiție de suflet: crucea de pe stânca Piatra Șoimului
Stânca Piatra Șoimului este emblematică pentru comuna ce-i poartă numele. Tocmai de aceea, primarul Neculai Nicorescu și-a propus să ridice aici o cruce metalică uriașă pe care să înscrie numele comunei.
Astfel, spune el, toți cei care vor veni pe aceste meleaguri vor înțelege că acesta este un loc iubit de Dumnezeu, cu oameni gospodari și credincioși. Crucea va fi vizibilă și în timpul nopții pentru că va fi dotată cu un sistem de iluminat fotovoltaic cu leduri. Monumentul va avea o înălțime de 7 metri și o împrejmuire cu o lungime de 16 metri.
Un centru multifuncțional adaptat pentru nevoile comunității.
Anul trecut primăria finaliza proiectul unui centru multifuncțional în satul reședință al comunei, Piatra Șoimului. Firesc, acum urmează valorificarea proiectului , orientându-l spre nevoile populației. El va fi dotat cu mese, scaune, veselă și alte lucruri necesare pentru ca aici oamenii să-și poată organiza cele mai fericite evenimente din viața comunității, nunți, cumătrii, botezuri. Valoarea proiectului este de 200.000 de lei.
Un proiect necesar și așteptat
Este vorba despre sistematizarea cadastrală a comunei Piatra Șoimului, o lucrare de durată, începută încă de anul trecut, care va continua și anul acesta, pe baza unei finanțări de 160.000 de lei de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, la care se adaugă contribuția proprie a primăriei, în valoare de 100.000 de lei.
Zilele comunei Piatra Șoimului
Pe 21 august, toată suflarea va îmbrăca straie de sărbătoare pentru Zilele comunei Piatra Șoimului, eveniment la care vor avea parte de distracție și voie bună, cu muzică și dansuri populare, trupe muzicale pe gustul tuturor.