Recent încheiatul control pe care Curtea de Conturi Neamț l-a derulat la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț a subliniat cu roșu, din nou, o parte importantă a activității. Ca de obicei, cheltuierea banului public a fost ținta verificărilor iar neregulile constatate sunt cam aceleași ca și în anii trecuți.
Un aspect interesant și care a mai ținut trează atenția presei îl reprezintă laboratorul de Radiologie, unde au fost descoperite mai multe contracte externe de interpretare a investigațiilor computer- tomograf și RMN.
Nu este foarte clar dacă se poate vorbi despre prejudicii, cel puțin din perspectiva conducerii spitalului județean. Managerul afirmă că este pus în fața unor situații vechi, de dinaintea instalării lui în funcție, dar pe care are toată bunăvoința să le rezolve. Inclusiv prin recuperarea prejudiciilor, dacă acestea sunt dovedite ca atare. „Se iau măsuri în urma controlului Curții de Conturi. Dar noi vom avea obiecțiuni pe care le vom trimite până pe data de 3 august. Ei au stabilit un prejudiciu de vreo 260.000 lei la Radiologie, pe perioada 2019-2021 și sper ca odată cu aceste obiecțiuni să se decidă dacă este prejudiciu sau neregularitate. Ei nu au cerut anumite acte în timpul controlului, noi le pregătim și vrem să arătăm că totuși acele interpretări de investigații computer-tomograf și RMN au fost făcute în regim de urgență și chiar au fost făcute. La control s-a interpretat că acele facturi, deși sunt, nu au și dovada că interpretările au și fost făcute”, declară Alexandru Filimon, care adaugă că la verificări s-a imputat faptul că sunt și facturi, din cele care însumează 260.000 lei, cu prețuri diferite față de cele din contractele de prestări servicii încheiate de spital cu un medic și cu o firmă.
Până se deslușesc datele problemei, să remarcăm că numeroasele achiziții de servicii medicale de interpretări ale investigațiilor CT și RMN la spitalul județean au fost înfierate și de ANAF, la controlul din martie 2021. Nu întâmplător, la finele lunii aprilie Maricica Drăgan a trebuit să-și dea demisia din funcția de director financiar-contabil. Pe lângă faptul că inspectorii ANAF au remarcat că Spitalul Județean Neamț are printre cele mai multe contracte externe pe CT și RMN din țară, au și subliniat, în sens negative, maniera de achiziții: împărțirea obiectivelor în loturi de valori mici, cât să se încadreze în plafonul maxim pentru atribuire directă și evitarea licitațiilor ori a platformei SEAP, estimarea incorectă a costurilor lucrărilor și perpetuarea cheltuielilor suplimentare, plăți nelegale.
Conducerea spitalului județean a primit acum de la Curtea de Conturi recomandări de remediere a situației financiar-contabile. Ca și în cazul prejudiciului de aproape un milion de lei sporuri pe perioada Covid acordați nelegal și în acest caz s-a trecut la măsuri. Organizatorice, în primă fază, până se lămurește dacă cei 260.000 lei sunt într-adevăr prejudiciu. „Din măsurile pe care deja le-am luat, una tocmai s-a decis în Comitetul Director din 21 iulie și stabilește limitarea numărului de CT-uri pe anumite afecțiuni, în UPU, așa cum fusese stabilit încă din anul 2016 de domnul dr. Silviu Verzea. Adică strict pe urgențe, iar ce depășește acest stadiu să se facă doar dacă există aprobarea directorului medical sau a medicului șef de gardă pe spital. Asta în condițiile în care 80% din investigațiile CT vin din UPU”, a precizat managerul spitalului județean.
O măsură a fost decisă și în privința investigațiilor RMN. „Prin aceeași decizie am stabilit ca RMN-urile să fie intepretate doar de medicii noștri interni, fiindcă nu sunt multe astfel de investigații și toți medicii au competențe, iar aceste investigații nu sunt urgențe. Și atunci nu am argumente ca să contractez servicii externe, când pot să dau rezultatul în două zile. O altă măsură luată a fost ocuparea prin concurs a posturilor de medici radiologi și acum avem 12 medici. Mai este un post scos la concurs și dacă promovează, avem 13 medici – schema completă! Conducerea Curții de Conturi Neamț chiar apreciază colaborarea noastră și demersurile pe care le facem, după mulți ani în care nu s-a întâmplat mai nimic în zona aceasta. Dar sunt foarte multe inspecții și controale, de la ISU, de la DSP, sunt foarte multe aspecte de îndreptat și cred că toată lumea trebuie să înțeleagă că orice efort pe care îl facem este pentru bunul mers al întregii activități din spital”, a adăugat managerul Alexandru Filimon.
Cristina Iordache
Un comentariu
Degeaba au aparatura daca doctorii de la spitalul județean nu stiu sa citească! Inainte de a le lua aparate sa ii trimita la studii ca sunt vai mama lor! Ajungi in centre universitare si medicii de acolo isi pun mâinile în cap.