În plină perioadă de examene și analiză a rezultatelor a examenelor de capacitate și bacalaureat, pe 28 iunie, la unul dintre liceele care se poate mândri cu performanțe remarcabile în ultima perioadă, a izbucnit un scandal greu de imaginat la acest nivel: unul dintre directorii adjuncți a sunat la 112 și a reclamat că se întâmplă lucruri la școală care ar necesita intervenția poliției. Ideea era că i s-ar fi intrat în birou de unde, fără să fi el de față, au fost luate documente și lucruri personale, care au fost mutate în altă locație. Nu stăm aici să analizăm ce documente au fost mutate, dacă a fost vorba și despre lucruri personale, dar putem spune sigur că apelul este urmarea unei stări de lucru conflictuale între directoarea liceului, Karina Ingrid Cojocariu și directorul adjunct Emanuel Bălan, conflict care a escaladat în ultima perioadă. Am amânat apariția articolului dintr-un motiv simplu, am așteptat să se termine Bac-ul și repartizarea computerizată. Pentru că rezultatele școlare ale liceului nu trebuie umbrite de orgolii și un conflict ale cărui origini nu au nimic de-a face cu o evacuare și o expulzare într-un simulacru de birou.
112 pentru ce?
Trebuie să recunoaștem că nu în fiecare zi se înregistrează un apel la 112 venit de la un director în funcția al unei școli, care semnalează lucruri care s-ar întâmpla în respectiva unitate de învățământ. Dincolo de mutarea lucrurilor fără prezența de facto a lui Emanuel Bălan, esența scandalului a venit de la faptul că adjunctului i s-a pus la dispoziție un fel de cușcă din termopan într-o cameră oricum mică, unde ar fi urmat să funcționeze și secretariatul. În fața acestei alternative Emanuel Bălan a apelat la Poliție, care a venit la școală, întețind conflictul într-un fel.
Cert este că Emanuel Bălan a ajuns în biroul Inspectorului școlar general, a prezentat situația, după care, a doua zi, la Conta a ajuns chiar Florentina Luca-Moise, să vadă cum stau lucrurile.
Vizita ei a calmat, într-un fel, situația, cele două părți acceptând un fel de armistițiu, în sensul că directoarea a promis că va găsi o altă locație pentru adjunct. O sală acum cu destinația de magazie, dar care va fi adaptată la noile cerințe. În aceeași zi am ajuns și noi în școală
Reproșuri și acuze de jos în sus
Emanuel Bălan, un om care cunoaște, în calitatea sa de istoric cu cărți ( bine documentate) publicate despre istoria orașului cât înseamnă o consemnare despre un asemenea scandal, ne-a explicat care sunt nemulțumirile sale, partea cu mutatul fiind un fel de bomboană pe coliva colaborării cu directorul Cojocariu. Discuția s-a purtat chiar în biroul pus la dispoziție cu generozitate de directoare, un loc în care doi oameni pot discuta, trei în nici un caz.
În primul rând reproșează o lipsă de colaborare care a dus la situația actuală, o atmosferă generată de un anume stil de conducere al directoarei, care are influență negativă asupra stării de spirit a profesorilor. Fără să o spună direct, prof. Bălan sugerează că în școală se întâmplă lucruri pe care le consideră în afara legii. Un episod care are legătură directă cu el i-a atras atenția. Este vorba despre un contract încheiat între Liceul Conta și Asociația Pro Democrația, care contract a apărut în dosarul pentru gradația de merit a directoarei. L-a văzut întâmplător când era în biroul directoarei pentru o activitate online și s-a întrebat când a fost încheiat respectivul contract, deoarece el ar fi trebuit să-l semneze în calitate de președinte la Pro Democrația… Este motivul pentru care ar fi făcut la vremea respectivă un memoriu către fostul general Mihai Obreja, căruia i-ar fi semnalat faptul/situația. Nu a primit nici un răspuns, așa că a semnalat cazul și noului șef de la Inspectoratul Școlar Neamț.
Evident, regretă că a fost nevoit să recurgă la acest gest extrem, dar spună că a fost efectiv pisat zi de zi și gestul său a fost unul care și-a dorit să atragă atenția asupra unei stări de lucruri din liceu.
Reproșuri și justificări de sus în jos
Directoarea Karina Ingrid Cojocariu are versiunea proprie la episodul cu poliția. Că s-a discutat înainte cu directorul adjunct și i s-a explicat că trebuie mutate lucrurile. Consideră că gestul de a anunța poliția a fost unul fără suport și că a dăunat școlii. Despre ”biroul” amenajat pentru director, recunoaște că poate s-a grăbit și nu a comunicat în mod adecvat, dar sunt probleme cu spațiile în școală, nu există soluții foarte multe, dar ne-a asigurat că lucrurile se vor rezolva amiabil. Ce-i mai reproșează adjunctului? Lipsă de comunicare și, fără să o spună direct, lipsă de implicare. Îi recunoaște meritele didactice, cele de istoric ( nici nu ar avea cum să nu o facă – n.r.) , dar cam atât.
În legătură cu episodul privind contractul, a declarat că cel mai probabil cineva care-i vrea răul a introdus în dosar contractul contrafăcut, dar ne asigură că asta nu a contat la evaluarea dosarului. Dacă ”răuvoitorul” i-a plantat și alte documente în dosar nu știe, dar din moment ce nimeni nu a sesizat nimic probabil că lucrurile sunt în ordine. Oricum, este ciudat ca cineva să-ți pună o hârtie fabricată la un dosar importat și să nu o remarci, dar asta ține de multele activități ale unui director care nu mai are timp să-și verifice lucrurile personale. Este supărată pe adjunct că a fotografiat, zice ea, contractul respectiv și apoi a reclamat.
În rest, doamna directoare este mândră de ce a făcut în școală, de faptul că pe primul plan sunt elevii și părinții, după care urmează restul actorilor implicați în joc, printre ei și profesorii. A adus liceul pe o poziție fruntașă și invidiată chiar de alte școli cu tradiție, a creat un profil pedagogic și vrea mai mult. Dacă va fi lăsată să facă treabă așa cum consideră ea că trebuie făcută. Vrea să se extindă pe verticală, dar asta ține de primărie și proiectele acesteia, vrea să diversifice oferta, dar asta depinde și de inspectorat și minister.
Evident că regretă că s-a ajuns în acest punct, dar speră că lucrurile se vor calma.
Ce nu spune/recunoaște nimeni
Conflictul dintre cele două persoane din conducerea liceului pare să se fi acutizat în momentul în care Emanuel Bălan și-a depus dosarul de candidatură pentru postul de director plin. Fapt care a deranjat evident și a generat eforturi suplimentare pentru ocuparea funcției. A mai existat un episod în care un membru al familiei lui Emanuel Bălan a preferat să plece de pe câmpul de luptă de la Vasile Conta, considerând că nu a avut parte de un tratament corect. Având în vedere toate aceste elemente, este greu de crezut că războiul rece va fi urmat de o perioadă de pace și prietenie. Mai degrabă protagoniștii se retrag pe poziții defensive și își pregătesc pașii următori. Dacă nu cumva unul dintre ei cedează…pe baza unui principiu universal recunoscut.
Valentin Bălănescu
4 comentarii
Cu doamna Cojocaru greu o scoți la capăt nici nu știți cât e de plină de sine .nu cedează ca cineva sa-i calce orgoliul.,păcat ca sa ajuns la aceasta situație! !!!
A propos de areal : voi sunteti urmasii Romei?
Voi sunteti urmasii lui Creanga?
Doar o alta poveste cu bugetari in timpul serviciului…
Singura soluție, este sa fie înlocuiți ambii directori așa își vor vedea de catedră, lăsând manageriatul liceului altor cadre care nu au “aere de patron “