Ediția 2022 a Olimpiadei Naționale, de argumentare, dezbatere și gândire citică „Tinerii dezbat” s-a desfășurat timp de o săptămână la Piatra-Neamț, în perioada 11-17 iulie.
Patru echipe a câte trei elevi de la Colegiul Național de Informatică, de la Colegiul Național „Roman Vodă” și de la Colegiul Național „Petru Rareș” au reprezentat județul Neamț în competiția care a adunat 291 de elevi, însoțiți de 136 de profesori și membri ai comisiei centrale.
La categoria individual începători, Ioana Popa de la colegiul „Petru Rareș” a câștigat un meritoriu premiu II și la categoria avansați, pe echipe, Emma Stahie și Codrin Sandu de la „Petru Rareș” împreună cu Adelin Petru Cojocaru de la „Roman Vodă” au obținut premiul III. Organizatorul competiției, Inspectoratul Școlar Neamț împreună cu Ministerul Educației au acordat diplome și premii în bani celor care au urcat pe podium. Ca mod de apreciere a eforturilor și pasiunii pe care au dovedit-o, Inspectoratul Școlar Neamț a acordat, cu sprijinul sponsorilor, premii bănești și elevilor care au obținut mențiuni. Câștigători au fost toți cei care au participat la această olimpiadă unde, dincolo de competiția în sine, s-au cunoscut, au început prietenii și s-au revăzut tineri din toată țara, unii cu emoții pentru admiterea la facultate, alții la început de drum competițional. Evenimentul unic din seara de 13 iulie, ce le-a permis să socializeze față în față, pe platoul Curții Domnești, în preajma Catedralei „Sfântul Ioan Domnesc” și a Turnului ctitorite de voievodul Ștefan cel Mare, alături de Muzeul Cucuteni, Muzeul de Artă și Muzeul de Etnografie și Folclor, a fost foarte apreciat de oaspeți. „E vreme de Neamț” a fost o sărbătoare tradițională la care s-au servit caș și pastramă tradiționale, miere de albine, prăjituri, sucuri proaspete, s-a dansat hora și s-a difuzat filmul de promovare a obiectivelor turistice din Neamț, prilej de cunoaștere a zonei Neamțului.
Logistic, această competiție a fost sprijinită de o serie întreagă de sponsori care au decis să sprijine educația. Elevii au apreciat cazarea și mâncarea oferite de Inspectoratul Școlar Județean Neamț prin intermediul Colegiului Tehnic „Gheorghe Cartianu”. Organizatorii au primit și sprijinul voluntarilor, aplaudați la scenă deschisă la ceremonia de premiere. Festivitatea de deschidere și ceremonia de premiere au avut loc în sala „Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț.
Olimpiada Națională „Tinerii dezbat” este găzduită la Piatra-Neamț din anul 2017 și există toate șansele ca municipiul reședință de județ și Inspectoratul Școlar Județean Neamț să rămână organizatorii permanenți ai competiției.
„La finalul Olimpiadei Naționale de argumentare, dezbatere și gîndire critică vreau să mulțumesc cu prioritate copiilor care ne-au surprins prin calitatea argumentațiilor, sponsorilor pentru generozitate, dar și colaboratorilor, oamenilor de inimă care ne-au ajutat și nu în ultimul rând Ministerului Educației pentru că ne-a ales. Devine astfel o idee foarte bună, salutară aceea de a crea obiectul acestei competiții care ne amintește de școlile de argumentare clasice, din vremea Atenei și Romei antice.
Să ne amintim ce înseamnă „a demonstra“, ce înțelegem prin „adevărat“ sau „fals“, ce este o premisă, ce este o concluzie, ce este o contradicție, un silogism, tehnica retorică, construcția logică în vederea captării atenției și a convingerii, sunt câteva din beneficiile noastre, oameni implicati în educatie și organizatorilor Olimpiadei Naționale “Tinerii dezbat”, bucurându-ne și primind din energia tinerească a concursului.
Principiile sunt aceleași ca în luptele de argumente și discuțiile clasice pe teme convenite în scopul aflării adevărului sau în scopul impunerii unei opinii, adecvate și aplicate vremurilor de astăzi. Pentru a performa în domeniul dezbaterii publice este nevoie de talent nativ, înainte de toate și apoi de o bună pregătire anterioară exercițiului public de argumentare. Asta presupune spirit critic, o bună cultură și cunoașterea domeniului asupra căruia se poartă discuția, metodă argumentativă care se asimilează prin știință, logică, retorică. Urmează ținuta, calitatea discursivă, amplitudinea argumentelor, deschiderea conceptuală, predispoziția combativă.
Mărturisesc din inimă că sunt încântată de ceea ce am văzut, am auzit și de întâlnirea propriu-zisă cu acești copii minunați. Sunt cu atât mai surprinsă de prestația lor cu cât trăim aceste vremuri noi, în care tineretul se află preponderent în dialog cu telefonul și pare că a apucat pe o traiectorie străină lumii din jur. Școala online, navigarea excesivă pe internet, conținutul informațional colosal de bogat și divers păreau că au confiscat aproape în întregime lumea dialogului real, față în față, de o parte și de alta a unei teze sau perspective.
Am descoperit cu acest prilej că acești copii și tineri, care aparțin unei generații ce pare răpită de o lume virtuală egocentrică, au virtutea unui dialog real de calitate, au argumente, nu deșiră vorbe fără o bună semantică asumată, fără fir logic. Sunt minunați, copii de viitor! Acest fapt îmi întărește convingerea, de atîtea ori surpată de realitate, că vom lăsa lumea și țara asta pe mâini bune. Dintre cei pe care i-am cunoscut aici, cei mai mulți își vor alege profesii distincte, dar vor alege să se implice și în viața cetății. Talentul acestor tineri trebuie încurajat, susținut pentru a fi utili viitorului. Faptul de a-i pune în regula jocului de competiție este cea mai bună metodă de susținere. Competiția este cea mai eficientă rețetă pentru a ține vie și a consolida o piață a valorii individuale. Acesta este de fapt scopul final al olimpiadei: afirmarea argumentului, a cuvântului, a construcției logice, a metodei de argumentare și dezbatere, a disciplinei mintale, a unui model uman combativ.
Noi, ca organizatori, ne-am străduit ca programul foarte încărcat să le fie făcut plăcut acestor tineri, să se bucure și de un aer de vacanță dar, mai ales, să se bucure unii de ceilalți. Cred că am reușit să fim gazde bune pentru că ne-am dorit ca prezența lor la Piatra-Neamț și în județ să le lase o amintire frumoasă”.
Florentina Moise-Luca, inspector școlar general al județului Neamț.