Sântilie este ținut nu numai de ziua lui, ci și în sărbătorile care îl precedă- Ana-Foca, Pricopul, Panteliile, Ciurica, Circovii de vară, Mărina, dar și în cele care îl urmează- Ilie-Pălie, Foca, Opârlia, Sfânta Ana, Pintilie Călătorul.
Sântilie este considerat, în mediile păstorești, ca fiind miez de vară, întrucât praznicul Sfântului Ilie din 20 iulie, marchează mijlocul sezonului pastoral.
Sfântul Proroc Ilie este patronul Forțelor Aeriene Române.
Obiceiuri de Sântilie
Praznicul Sfântului Proroc Ilie din 20 iulie este o sărbătoare creștină marcată cu cruce roșie în Calendarul ortodox, confirmând astfel importanța acestui sfânt pre-creștin.
Calendarul popular întărește, al rândul său, importanța acestor zile din Miezul Verii. Se credea că Sântilie este un apărător, deoarece el străbate cerul, în carul său de foc, înfrânând fulgerele și tunetele distrugătoare de roade.
Se credea că, dacă tună în această zi, alunele vor seca. Apicultorii recoltau mierea din stupi de Sântilie, crezând că altfel, Sfântul Ilie aduce ploi, care pot lua stupii și chiar pot să omoare albinele.
Credincioșii merg la biserică și dau de pomană pentru sufletul morților, motiv pentru care ziua mai este numită și Moșii de Sânt-Ilie. Se dau de pomană vase cu porumb fiert, mere, pere, alte fructe coapte. Prin unele sate mai este obiceiul să se dea de pomană ulcele cu apă, împodobite cu busuioc și alte flori, legate la gura vasului cu fir de lână roșie. Având în vedere prognozele hidrologice, a oferi apă este „pomană curată” după cum spune o veche zicală.
Până la această dată nu se mâncau mere.
Tradiția târgurilor de fete de Sântilie
Un obicei pastoral străvechi, desfăşurat cu ocazia marilor serbări solare, este „nedeia”.Aceasta este perioada vestitelor târguri de fete, la care veneau tinerii să se cunoască în vederea căsătoriei. Este important de menţionat faptul că nedeile nu au ţinut niciodată cont de hotare, unele dintre acestea fiind cunoscute sub denumirea de „târg de două ţări”.
În zilele noastre, rețele de socializare au înlocuit aceste sărbători frumoase, unde tinerii se întâlneau, se cunoșteau, căutându-și perechea. Hora unde jucau tinerii a fost înlocuită cu un „algoritm de compatibilitate”, iar cașul oferit fetelor de tinerii păstori a fost substituit de un emoticon mai mult sau mai puțin obscen.
Vechimea nedeilor pastorale din iulie sunt atestate de prin secolul al XIV-lea.
Poate, cel mai cunoscut și mai vechi Târg de fete, se desfășoară în judeţul Alba la Muntele Găina. Tradiția confirmă că de veacuri, locuitorii a numeroase sate de adunau la Muntele Găina pentru a face schimb de produse.
Mesagerul de Neamț urează mulți ani sănătoși, spor în casă și fericire, tuturor cititorilor care își serbează onomastica în ziua Sfântului Proroc Ilie!