Ediția a XXI-a a Zilelor Cetății Neamț, desfăşurată în perioada 1-3 iulie, a fost un reușită din mai multe puncte de vedere. În primul rând, a existat un sprijin generos din partea Consiliului Județean Neamț – direct sau prin două instituțiii subordonate, Centrul ”Carmen Saeculare” și Complexul Muzeal Național Neamț -, apoi locațiile în care au avut loc evenimentele au fost mult mai bine pregătite. Parc Cetate, mult mai primitor după renovare, a găzduit producători autentici, iar modul de aranjare a zonei cu mâncare și băutură nu a interferat cu zona de promenadă, cumpărături. Trupele de cavaleri și domnițe au avut locul lor de campare, cu tot cu atelierele specifice, totul creând o atmosferă plăcută. A surprins plăcut și lipsa cerșetorilor de orice fel în zonă și chiar și în oraș, semn că se poate și așa.
Prima zi a manifestărilor dedicate Zilelor Cetății Neamț a fost cu oficialități, din partea gazdelor făcând oficiile primarul Daniel Harpa și viceprimarul Vasile Apopei. Au participat parlamentari de Neamț (Oana Bulai, Ciprian Șerban, Remus Munteanu), prefectul Adrian Niță, primari din localitățile vecine orașului, angajați ai Consiliului Județean Neamț.
„După o perioadă în care România și inclusiv orașul nostru au fost închise din motiv de pandemie, iată că acum am reușit să readucem această sărbătoare la Târgu Neamț. Știm că cei din orașul nostru, dar și întregul județ se bucură de această Cetate a Neamțului. Motiv pentru care vreau să mulțumesc celor care s-au implicat. Și acest eveniment din Parcul Cetate și din Cetatea Neamțului nu se puteau realiza fără sprijinul președintelui Consiliului Județean Neamț, domnul Ionel Arsene și fără sprijinul unei părți a consilierilor județeni, care au acceptat să voteze o sumă destul de consistentă pentru acest eveniment. Mulțumesc colegilor mei din Consiliul Local Târgu Neamț! Vă invit cu drag să fiți prezenți în cele trei zile de manifestări. Mulțumesc celor care au fost alături de noi”, a spus primarul Daniel Harpa.
Adrian Niță, prefectul de Neamț, a ținut să felicite administrația locală pentru organizarea acestui eveniment: „Îl felicit pe domnul primar Daniel Harpa pentru organizarea acestor manifestări frumoase și care ne unesc pe toți să fim împreună, aici, la Târgu Neamț”.
La final elevii olimpici de la școlile din oraș au fost premiați, în prezența parlamentarilor amintiți și a Florentinei Luca-Moise, inspector general la ISJ, care a ținut să aprecieze implicarea administrației locale în zona educației: „Mă bucur că domnul primar Harpa a reușit să ne aducă pe toți laolaltă, suntem mulți, frumoși și deștepți. Investiția în educație nu este o noutate în Târgu Neamț. Primarul Harpa este un primar strașnic, pentru că investește mult în educație. Reprezentați un exemplu și pentru celelalte comunități. Vreau să felicit organizatorii acestui eveniment și să-i mulțumesc încă o dată domnului președinte al Consiliului Județean, Ionel Arsene, că de fiecare dată demonstrează că este alături de comunitățile din județ”.
În cele trei zile de manifestări participanții au putut admira o pleiadă de meșteri populari autentici, atât din Neamț, cât și din alte județe. Adulți și copii, turiști veniți să viziteze obiectivele turistice din oraș au fost atrași și de activitatea din taberele cavalerești împânzite atât în parc, cât și în cetate, unde de o deosebită atenție s-au bucurat de atelierele de tir cu arcul, demonstrațiile de lupte, dansurile medievale, etc.
La Târgu Neamț chiar se păstrează tradițiile și meșterii populari sunt sprijiniți
Anul acesta a ieșit în evidență, parcă mai mult decât în alți ani, zona târgului de meșteșugari, organizat sub coordonarea meșterului popular Costi. Monica și Octavian Tudor au venit tocmai de la Arad. Nu e pentru prima oară când participă la Zilele Cetății Neamț. Cei doi artiști plastici, soț și soție, care confecționează podoabe din ceramică ne-au oferit și câteva impresii: „Venim de câțiva ani la Târgu Neamț, la invitația reprezentanților Asociației Meșterilor Populari locali. Venim cu mare drag aici de fiecare dată. Și observăm că de la an la an acest eveniment devine din ce în ce mai bine organizat. Vă putem spune că, dacă nu ne-ar fi fost pus la dispoziție gratuit transportul, cazarea și o masă de către organizatori, nu am fi putut fi prezenți. Nu că nu am fi dorit, ci pentru că nu s-ar fi meritat financiar. Am fi ieșit în pierdere. De aceea, apreciem unitatea și implicarea asociației meșterilor populari de aici, că știu să încurajeze și să promoveze tradițiile și autenticitatea românească. Aici la dumneavoastră, chiar se păstrează tradițiile și cei care își au activitatea în acest domeniu sunt sprijiniți. Felicitări organizatorilor!”
O impresie pozitivă despre ediția din acest an a Zilelor Cetății au avut-o şi localnicii, atât din oraș, cât și din comunele limitrofe. Unul dintre ei a observat că: “Anul acesta clar este o mai bună organizare. Nu mai sunt cerșetori. Apoi, o dată cu renovarea parcului este mult mai frumos peisajul. Este curat. Chiar îmi place și îi felicit pe cei din primărie”.
Tot în cele trei zile de manifestări, sus în Cetate, turiștii au putut admira spectacolul oferit de „Străjerii Cetății Neamțu” și dansuri medievale puse în scenă de către Școala de dans „Domnița Ruxandra”, iar jos în parc mâncărurile tradiționale de la „ceaunele fermecate” au atras mii de pofticioși. Nu au lipsit concertele de muzică medievală. De departe, concertul îndrăgitei artiste Paula Seling, din Cetatea Neamț, a fost cel mai mediatizat.
Despre ediția din acest an, primarul Daniel Harpa ne-a oferit câteva impresii: „Festivalul Medieval-Zilele Cetății Neamț este de acum un eveniment cu tradiție, care are ca scop promovarea zonei noastre, a tradițiilor și a oamenilor de aici. Vă spun sincer că sunt mândru de acest festival, de modul cum a fost organizat în acest an. Sunt mândru de colaboratorii mei și de cei care s-au implicat în organizarea acestui eveniment. Și pe această cale vreau să le mulțumesc public, pentru implicare, dăruire, multă muncă și pentru colaborare! Acest festival tinde să devină o poveste a orașului Târgu Neamț, a Ținutului Neamțului, a istoriei locale și a oamenilor de aici. Am fost surprins plăcut de prezența multor meșteri populari din țară, de prestația cavalerilor și domnițelor, de spectacolele oferite de artiști, cât și de prezența în număr mare a nemțenilor și turiștilor. Mulțumirea mea sufletească asta este. Faptul că, oamenii și invitații s-au simțit bine și au fost plăcut impresionați de amploarea și calitatea acestei ediții. Mulțumesc locuitorilor orașului nostru pentru participare! Aceste manifestări le sunt dedicate lor!”
Ciprian Traian STURZU
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 543, săptămâna 7 – 13 iulie.