La spitalul orășenesc din Târgu-Neamț există un război, până nu demult dus în surdină, acum din ce în ce mai vocal, între managerul instituției, dr. Alexandru Patrașcu și o parte dintre angajații care-și doresc perpetuarea unor stări de lucruri care par să fie incompatibile cu noua direcție pe care merge instituția.
După episoade reprobabile apărute după scoaterea la concurs la posturilor de director medical și economic ( vezi aici și aici), încep să iasă la iveală tot felul de lucruri în legătură cu modul de funcționare al spitalului din punct de vedere administrativ. Un exemplu se impune, fie și numai din cauză că persoana cu pricina, dr. Lăcrămioara Ursulianu, și-a depus dosarul pentru a ocupa funcția de director medical, o funcție importantă, esențială chiar pentru bunul mers al instituției. Este clar că funcția de director medical presupune a face echipă cu Alexandru Patrașcu.
În 2017, din dorința, firească și lăudabilă, de a obține o nouă specialitate, dr. Ursulianu cerea conducerii de atunci a spitalului să-i aprobe înscrierea în cea de-a doua specialitate cu taxă – Reumatologie, în centru universitar UMF ”Grigore T. Popa” Iași, la Spitalul Clinic de Recuperare Iași. În cerere se preciza că spitalul din Târgu Neamț va transmite în adresă și modul de încadrare și retribuire pentru această perioadă, inclusiv programul de lucru, deoarece stagiul se face după un program clar stabilit.
În 2021, noul manager află, probabil, că o salariată urmează cursurile cursuri de rezidențiat la Iași și încearcă să vadă dacă nu cumva programul de lucru de la spitalul de pe malul Ozanei coincide cu cel de la rezidențiat. În practică, programul la rezidențiat este dimineața, pe timpul programului normal de lucru. Trimite o adresă către UMF Iași în care cere să i se comunice programul de pregătire în a doua specialitate a dr. Lăcrămioara Ursuleanu. Răspunsul a venit rapid: da, există un medic rezident în specialitatea respectivă la Iași și a urmat mai multe module.
Problema este că adresa de la UMF, în afară de o confirmare, nu a transmis clar dacă programul de lucru al rezidentei din Iași se suprapune sau nu peste cel al doctoriței din Piatra Neamț. În schimb au trimis la ce module a participat din 2018. Participare care presupune, clar, prezență fizică.
Managerul Patrașcu a continuat cu demersurile birocratice în spitalul pe care-l conduce. A transmis o adresă către serviciul RUONS prin care cere/roagă să i se pună la dispoziție ” adresa, modul de încadrare și retribuire pe perioada rezidențiatului, precum și programul de lucru stabilit la nivelul unității, cu respectarea codului muncii a d-nei dr. Ursulianu Lăcrămioara. ”
Răspunsul a venit extrem de diplomatic și birocratic: ”…vă aduc la cunoștință că până la această dată nu am primit de la doamna dr. Ursulianu Lăcrămioara, solicitare privind modificarea programului său de lucru de la norma de bază, în vederea participării la stagiile de pregătire în cea de-a doua specialitate. Menționez că d-na dr. Ursulianu este salarită în cadrul biroului MCSS al spitalului ca medic specialist, îndeplinind sarcinile specifice, în cadrul programului stabilit prin regulamentul intern al unității și este salarizată pentru această activitate, nefiind încadrată ca medic rezident.” Fără să fie foarte clar, se poate înțelege că medicul în cauză are program de lucru normal și că la serviciul RUONS nu există nici un fel de date despre programul de rezidențiat al doamnei doctor. Iar salarizare este făcută pentru un program normal de lucru.
O solicitare către compartimentul juridic al spitalului, solicitat să transmită adrese către unitățile sanitare unde doamna doctor și-a desfășurat activitatea de pregătire ca rezident a primit un răspuns demn de o carte a funcționarilor perfecți care dau cu tifla șefilor. După ce i-a amintit managerului că a transmis chiar el o adresă către UMF Iași, urmează câteva rânduri care ar trebui să-l sperie : ” în cele două ore puse la dispoziție, consilierul juridic nu a reușit să identifice temeiul legal care să-i permită să solicite programul de pregătire al doamnei Ursulianu Lăcrămioara”. După care urmează atenționarea cu trimiteri juridice, unde au fost găsite rapid temeiuri legale: ”Având în vedere cele menționate mai sus, vă informez că în lipsa unui temei legal, orice solicitare/implicare în activitățile desfășurate de salariați în afara programului normal de muncă, care nu afectează angajatorul, poate fi catalogată ca abuzivă și sancționată conform legislației în vigoare, inclusiv penal.” Semnează jurist Mia Gavril.
Cu un manager pus la punct, să ne întoarcem de unde am plecat. Nu știe nimeni oficial dacă programul doamnei dr. Ursulianu de la spitalul din Târgu-Neamț este diferit de cel al rezidentei Ursulianu, dar știm sigur că aceasta va candida la postul de director medical, chiar și după ce a contestat comisia de concurs și pe cea de soluționare a contestațiilor. Contactată telefonic și întrebată despre despre program doamna doctor ne-a răspuns: ”Sunt medic de igienă și lucrez la Compartimentul managementul activității medicale și fac rezidențiatul pe reumatologie la Iași. Ce fac eu de la 8 la 16 nu vă interesează. Viața mea privată nu vă interesează, asta e abuz în serviciu și vă fac dosar penal, cum i-am făcut și domnului manager.” După care a venit cu câteva amănunte : ”Dl. manager mă hărțuiește din noiembrie 2021, ca și pe dl. Georgescu, fiindcă îi arăt ce ilegalități face. Dl. manager a întrebat la UMF și a primit răspuns de acolo.”
O lămurire a venit de la doamna doctor, care ne-a precizat că după ora 16 nu interesează pe nimeni ce face domnia sa. Și are dreptate. Sugestia domniei sale, cp ar fi că a făcut rezidențiatul după orele de program, nu poate decât să bucure pe toată lumea dacă acest lucru poate fi demonstrat și este real. Chiar și așa, rămâne întrebarea firească, cum a reușit, pe perioada pregătirii de la Iași, să facă o navetă extrem de rapidă și obositoare pentru a fi la programul de lucru (8-16) de la spitalul din Târgu-Neamț,
Suntem siguri că la Iași, s-a făcut de către cei care se ocupă de rezidențiat, o prezență, pe repere orare clare, transmisă și la Ministerul Sănătății. În cazul în care se confirmă că programul de lucru nu s-a suprapus doamna doctor va demonstra că totul este în ordine. Dacă nu se confirmă, atunci lucrurile capătă o altă turnură, pe care nu o putem încadra noi din punct de vedere juridic.
Valentin Bălănescu