– Domnule primar, ca să parafrazăm o frază celebră, multă lume consideră că „dacă primărie nu e, nimic nu e!”. Vorbim despre instituția care trebuie să asigure bunul mers al lucrurilor, cu discreție într-o societate normală, mai zgomotos când lucrurile nu merg pe un făgaș normal. Pentru ca lucrurile să funcționeze este nevoie de bani, ori primăria, de ani buni se plânge de lipsa lor. Haideți să dăm cărțile pe față și cu sinceritate, să prezentăm fără menajamente situația financiară a instituției, așa cum ați preluat-o și care este situația acum.
Să nu exagerăm, Primăria este foarte importantă, dar fără Consiliul Local nu poate funcționa, la fel fără sprijinul oamenilor, fără acela al tuturor instituțiilor cu care trebuie să coopereze. Primăria are nevoie de bani, dar are nevoie și de oameni bine pregătiți care să știe să aducă bani, să-i gospodărească și să-i ducă acolo unde este nevoie de ei cu o eficiență maximă. Toate acestea sunt repere esențiale. Și, ca să vă citez, dacă dăm cărțile pe față, nu întotdeauna lucrurile funcționează cum ar trebui din punctul de vedere al cooperării cu instituțiile. De aici problemele care există în oraș, multe lăsate nerezolvate în timp și care, din păcate, au explodat acum la Piatra-Neamț. Și pot exemplifica, pornind chiar de la ceea ce numiți dumneavoastră nevoia de bani. La preluarea mandatului, în prima lună situația era următoarea: plăteam lunar 3,5 milioane de lei, rate și hotărâri judecătorești. Cu valorile achitate într-o lună se putea finanța modernizarea unei străzi, sau zece locuri de joacă ultramoderne sau reabilitarea unei școli. Așa că nu trebuie un exercițiu de imaginație intens ca să înțeleagă oricine ce rău imens au făcut orașului cei care au generat aceste datorii, fără ca banii să fie investiți pentru binele oamenilor, că asta ar trebui să ne ghideze în primul rând.
– Să nu uităm, domnule primar, că și pe timpul predecesorului dvs. s-au plătit sume imense. Dar să revenim, dacă tot ați dat cifre, în acest moment cât plătim? Tot lunar, dacă se poate.
Și acum plătim mult, lunar ajungem la suma de 3.089.000 lei. Adică, în loc să investim în viitorul orașului, achităm excesele trecutului. Tocmai de accea am propus Consiliului Local o soluție financiară eficientă și modernă, obligațiuni municipale. Cum era evident, opoziția s-a opus, pentru că pe cei din opoziție nu îi interesează să susțină soluții, ci să creeze probleme. Așa cum se spune că există oameni care găsesc soluții la orice problemă, există și oameni care caută probleme la orice soluție.
– Cu experiența a doi ani de mandat, raportat la banii care s-au împrumutat, sume foarte mari, cum apar rezultatele? Pentru că, până la urmă, asta contează, ce construiești.
Da, contează ce construiești, dar contează și cum o faci, pentru ce și cu ce rezultate. Dacă aruncăm o privire sumară, nu prea putem vorbi despre rezultate în folosul pietrenilor, dimpotrivă, putem vorbi despre risipă, proiecte fanteziste sau prost finalizate. Dar să încep cu ceva util, pozitiv, vorbesc aici despre legătura peste Cuejdi care leagă centrul de cartierul Dărmănești. Este un exemplu de proiect care aduce ceva bun în viața oamenilor. Mai avem zona Curții Domnești, utilă și unde mulți pietreni vin seara sau la final de săptămână să se relaxeze. Din păcate, proiectul de la care s-a plecat nu pare să fi fost foarte bine implementat, avem probleme uriașe în zonă, de la infiltrații, materiale neconforme folosite, pasajul a fost nefericit proiectat, ieșirea spre primărie creează probleme, pavelele nu sunt bine prinse, scările de acces s-au distrus. Iar reparațiile se fac greu, e zonă protejată, costă enorm, totul pentru că cineva s-a jucat cu banii și nu a controlat constructorul. Un alt exemplu, telegondola: a costat enorm, banii au venit dintr-un împrumut luat de societatea Perla Invest, care a fost garantat de primărie. Primăria plătește creditul după ce societatea a intrat în insolvență, pentru că unii au gândit această schemă financiară păguboasă pentru oraș. Nu merg mai departe să întreb pentru cine a fost benefică, deși cred că acest lucru trebuia cercetat până acum cu seriozitate. Cum vedeți, alți bani pierduți. Bani îngropați au fost și pe proiectele de pe Cozla, sume uriașe, pe o pistă de schi nefuncțională, pe celelalte așa-zise proiecte, care au lăsat în urmă dezastru. Mai sunt zeci de asemenea exemple, unele sancționate de DNA, și mă opresc aici. Concluzia vine de la sine, s-au cheltuit bani mulți, majoritatea fără folos, cu pagube pe care astăzi trebuie să le gestionăm atent, dacă vrem să nu ne blocăm. O să vă rog să publicați câteva cifre într-un tabel sintetic, ca să înțeleagă oamenii de unde plecăm în acest mandat și că s-au făcut deja lucruri importante.
– Cum depășim blocajul mental care a funcționat perfect pe vremea primarului Chitic – nu putem face nimic – cu excepția tăierii panglicii la un veceu într-o școală și o stradă care se oprea în câmp – că plătim datorii?
Vedeți, aici este marea provocare, să generezi dezvoltare, să faci lucruri pentru oameni, indiferent de situație. Și noi asta facem. Plătim datorii – că nu avem de ales, începem proiecte noi cu economie și prudență, scriem proiecte pentru a atrage bani europeni. Și mergem înainte cu optimism. Realitatea e că am preluat un oraș cu o infrastructură în pragul colapsului. Și niște proiecte semnate, dar pe care nu s-a întâmplat nimic și care au stagnat aproape doi ani. Știind situația, ne mobilizăm să recuperăm din timpul pierdut. Așa se face că astăzi sunt șantiere în tot orașul. Dezvoltăm infrastructura, avem coridoarele de mobilitate pe arterele principale. Am alocat banii necesari pentru plăți rapide pentru lucrări, am făcut licitațiile, am dat drumul la treabă. Și, apropo de colaborarea cu instituțiile partenere, au apărut deja primele blocaje. Apa Serv dă semne că vrea să blocheze proiectul. Nu îmi place să vorbesc despre politică și interese politice când vine vorba despre oraș, despre comunitate, dar aici se confirmă că politica românească este pe principiul „să moară capra vecinului”. În loc să își facă datoria, să construiască, să colaboreze, să susțină lucrările de dezvoltare, ei pun bețe în roate. Am propus Apa Serv să pornim un proiect pentru a înlocui magistrala de apă fără să mai treacă prin mijlocul șoselei, dar ei solicită înlocuirea țevilor existente. Adică să lase zeci de mii de pietreni fără apă timp de câteva luni. Eu sper că rațiunea va triumfa și cetățenii nu vor avea de suferit din cauza unor orgolii politice.
– V-ați întâlni în ultimul timp cu cetățenii orașului din diverse cartiere. Ce reproșează administrației publice locale?
E foarte simplu, mesajul este foarte clar, s-au simțit ignorați și folosiți. Unii chiar întrebau dacă a început campania electorală deja, că doar atunci vine primarul. Oamenii sunt surprinși că primarul vine, îi ascultă și le răspunde la întrebări. Pentru că înainte nu se întâmpla așa ceva. Dovadă și că un cartier a stat în beznă totală jumătate de deceniu. Dovadă că majoritatea locurilor de joacă de prin oraș sunt încă departe de a susține imaginea unui oraș modern. Dovadă este starea drumurilor și a trotuarelor. Dar am o veste bună totuși: pas cu pas, le punem pe toate la punct.
– Dumneavoastră ce le reproșați celor aflați înainte la conducere?
Nu credeam că o să spun asta vreodată, dar dincolo de cele amintite deja le reproșez că au introdus un stil de lucru în instituție care este foarte greu de schimbat. Să știți că este o problemă reală, foarte serioasă și care nici nu știți câte piedici creează pentru dezvoltarea orașului. Vorbesc despre o anume mentalitate care parcă blochează orice inițiativă. Aud foarte des vorba asta: „nu se poate”. O vorbă care vine pe de o parte din lene, din comoditate, că e mai simplu așa, sau din teamă. Că dacă faci, e posibil să greșești ceva și apoi vine cineva și te întreabă. Și chiar dacă nu greșești cu nimic, tot vine cineva și te judecă. Orice faci, naști comentarii și atunci e mai sigur și mai simplu să zici că nu se poate. Și mai e o categorie, a celor care răspund la alte comenzi care vin pe culoare pe care doar ei le cunosc. Am o veste proastă pentru ei, încep să le recunosc culoarele și vă promit, le promit, neelectoral, că le voi bloca unul câte unul.
– Ce vă reproșați?
Pot să îmi reproșez lucruri. Lucruri care țin de mine sau situații care nu depind în mod direct de mine. De multe ori m-am entuziasmat în fața unor idei, după care mi-am dat seama că poate trebuia făcut altfel. Am poate prea multă încredere în oameni. Dar îmi place să cred că nu sunt singur și că a avea încredere în oameni nu este un păcat. Uneori nu realizăm când unii, hai să nu spun că mint, ascund realitatea. Am crezut de multe ori că buna credință funcționează în administrație și m-am înșelat. Despre politică nici nu mai vorbesc. Dar cred că după ce am trecut prin câteva experiențe neplăcute, sunt mai atent, mai circumspect. Am învățat să deleg și acum știu cine livrează și cine se ascunde după „nu se poate”. Am alături o echipă cu care lucrez îndeaproape, oameni care doresc binele orașului. Vom face o administrație modernă, cu adevărat pentru oameni, nu doar pentru rude, amici, clientelă politică, așa cum s-a întâmplat la Piatra-Neamț de mulți ani.
– În cât timp, că promisiuni am mai auzit?
Acum cu riscul de a vă dezamăgi, fără să ne lăudăm, eu spun că am început deja. Pașii sunt vizibili, la nivel de deschidere spre populație în primul rând, la nivelul comunicării și bineînțeles, la nivelul investițiilor. Acum se întâmplă lucruri care nu s-au întâmplat de decenii. Am reparat străzi uitate mai bine de 20 de ani, așa cum sunt Bistriței și Fermelor. Avem un loc de joacă ultramodern în ștrand, și în câteva săptămâni vom avea alte patru în Centru, Precista, Mărăței și Dărmănești. Cu o vechime de aproape 60 de ani, rețeaua de apă nu a avut niciodată parte de reabilitare, ci doar de reparații punctuale în urma unor avarii. Au fost reabilitate tronsoane întregi pe Fermelor, Mihai Viteazu și, în curând, vom începe lucrările pe bulevardele Traian și Decebal. Avem lucrări consistente la majoritatea școlilor din oraș. După jumătate de secol în care podurile au fost neglijate, dovadă și că un trotuar s-a prăbușit și a trebuit să închidem pasarela de la ștrand, avem proiecte de poduri consolidate sau noi. Iar toate aceste lucrări se vor întâmpla în următoarele luni. Asta înseamnă un efort din partea tuturor. Dar și pentru pâine, cineva se murdărește pe mâini de făină. La final toți o mâncăm caldă pofticioși. La fel ne vom bucura de proiectele acestea împreună. Chiar dacă acum mai văd comentarii că e prea mult praf, că sunt prea multe semafoare, că stațiile sunt prea scumpe. Le spun tuturor câteva lucruri simple: sunt proiecte pe bani europeni, licitații organizate pe bune, caracteristici tehnice stabilite de profesioniști după normative europene și conforme cu cerințele programelor de finanțare. Unii comentează inclusiv poziția stâlpilor sau stațiilor, dar nu își imaginează că locul respectiv va arăta complet diferit la final. Pariul meu este că toți cei care azi comentează astfel vor fi mulțumiți la final.
– Pe ce vă bazați, că se ajunge iar la Marin Preda?
Mă bazez pe echipă, pe consilierii locali PNL, pe cei din conducerea partidului, pe sprijinul premierului Nicolae Ciucă, dar mai ales pe sprijinul pietrenilor. Acestea sunt atuurile mele și mizez totul pe ele. Sunt sigur că vom câștiga războiul pentru dezvoltarea orașului, chiar dacă avem destule piedici de înfruntat.
A consemnat Valentin Bălănescu