Activitatea culturală din comuna Bozieni se bazează, în principal, pe două evenimente majore. Primul este cel din luna august, fiind cunoscut în zonă drept Ziua comunei, iar al doilea eveniment este cel din ultima zi a anului calendaristic. Ambele momente au la bază dorința oamenilor din această comună de a se aduna și de a sărbători așa cum se cuvine orice moment important. De aceea, și în acest an, administrația locală – Primărie și membrii Consiliului Local, au organizat o manifestare de o frumusețe aparte, care merita văzută de toți cei cu suflet pentru comuna Bozieni. Manifestările au debutat de la primele ore ale dimineții cu activitățile sportive, respectiv tradiționalul turneu zonal de fotbal, precum și cel de șah.
Muzeul satului
Surpriza musafirilor a fost și mai mare, pentru că, în incinta școlii vechi, a fost deschis un muzeu al satului, acțiune inițiată de două doamne de toată ispravă, Elena Viorica Murariu și Milica Arghiropol. La prezentarea exponatelor, gazdele n-au omis să meționeze faptul că școala care a găzduiește acest cochet spațiu muzeal a fost ridicată după Primul Război Mondial.
Iată ce a declarat farmacista Elena Viorica Murariu, care a colecționat obiectele: ”În demersul meu, am fost ajutată de doamna Milica Arghiropol, de domnișoara director al Școlii Gimnaziale Bozieni, până și de primăria locală. Am organizat expoziția din dorința de a salva o mică parte din patrimoniul cultural al comunei noastre, fiind al doilea obiectiv muzeal, după cel de la biserica satului Iucșa. Tinerii, în momentul în care au văzut expoziția, au denumit-o astfel: Călătorie printre vremuri”.
În schimb, doamna Milica Arghiropol, cea care a ajutat-o pe doamna farmacist, a adăugat: ”Învățământul în comuna Bozieni a fost înființat de boierul Fundăcescu, în unele documente Neculai Fundățeanu, care, în anul 1839, a ridicat, pentru copiii lui și pentru cei din sat prima școală sătească din această zonă. Școala veche, care adăpostește expoziția, a fost construită în 1919. Primarul nostru actual, Dănuț Arghiropol, nu vrea să spună din modestie, dar străbunicul său, care a fost primar al comunei, a construit această școală în 1919, dar și pe cele de la Crăiești și Iucșa. Fiecare învățător al satului avea locuință în școală”.
Expoziția poate fi vizitată de oricine, fiind situată în clădirea școlii vechi a satului Bozieni. Mai mult, înființarea școlii de la Bozieni de boierul Fundăcescu așează satul Bozieni pe o poziție fruntașă, unitatea din această comună fiind una dintre primele școli din comunele rurale ale Moldovei.
Sprijin pentru investițiile locale
Către orele amiezii, sutele de spectatori prezenți au avut ocazia să primească musafiri de marcă, moment precedat de o slujbă religioasă de mulțumire, oficiată de preoții din comună. Dintre musafirii cei mai importanți remarcăm pe deputatul Laurențiu Dan Leoreanu, senatorul Eugen Țapu-Nazare și George Lazăr, liderul organizației județene a PNL, fost prefect al județului Neamț. Au mai fost prezente și alte persoane importante din punct de vedere politic, membri ai Consiliului Local, inclusiv viceprimarul comunei Bozieni, Vasilică Alin Pătrașcu.
Firește, amfitrionul acestei manifestări a fost primarul Octavian Dănuț Arghiropol, care a declarat: ”Mulțumesc celor care ne-au ajutat în aceste zile. La fel, invitaților noștri și tuturor celor care astăzi au venit la tradiționala noastră sărbătoare. Sunt momente de o bucurie mare, mai ales când reușim să ne adunăm cât mai mulți aici, pe locul unde ne sărbătorim marile momente ale anului. Încă o dată, mulțumiri tuturor din partea mea și să ne revedem cu bine la anul. Până atunci, așteptăm vești bune de la București, mai ales din partea echipei care s-a urcat împreună cu mine pe scenă. La mulți ani tuturor și multă sănătate!”
Au urmat alocuțiunile celor care îl susțin politic pe primarul Dănuț Arghiropol și care sunt alături de locuitorii comunei în dezvoltarea infrastructurii locale. Comuna Bozieni are nevoie de susținere politică, de sprijin pentru ceea ce va urma în viitorii ani. Dincolo de aspectul politic al acestei manifestări, remarcabil este faptul că momentele petrecute împreună de locuitorii comunei Bozieni, dar și de megieșii care s-au deplasat la un asemenea eveniment, că actuala administrație locală este pe mâini bune și că această comunitate, situată la limita cu județul Vaslui, va progresa în viitorii ani.
A urmat un spectacolul artistic, iar alături de grupurile vocale și de dansatori ai Școlii Gimnaziale de la Bozieni și din satele comunei au mai urcat Formația Moldova Expres, Fanfara Modern de la Zece Prăjini, binecunoscuta interpretă Viorica Macovei și Dan Șușanu, interpret de muzică pentru tineri. Curioșii au avut ocazia să-și alinte privirile și cu o expoziție de animale de curte, trei superbi cai semigrei românești, tot atâția struți, dar și câteva tinere taurine, fiind o dovadă clară a activităților economice din comună. (Rep.)