”Cum să împaci viața de familie cu cariera” nu este doar un titlu din revistele glossy, ci o întrebare care ne frământă pe multe dintre noi. Adesea, așa cum arată și statisticile, ”suntem mai multe în una singură”, pentru că munca pare că nu se mai termină.
”În medie, o femeie din România petrece peste cinci ore pe zi muncind în propria gospodărie și având grijă de familie, spun datele Eurostat. Asta înseamnă 35 de ore pe săptămână, 140 de ore pe lună. E printre cele mai mari valori din UE. Prin comparație, bărbații români dedică mai puțin de trei ore pe zi pentru aceleași activități”… (Link în comentarii)
Aceste concluzii mă întristează, dar am speranța că în viitorul apropiat se vor schimba. Îmi doresc ca femeile din România să fie cu adevărat în ”parteneriate” cu persoana iubită. Să împartă echitabil și activitățile care nu sunt trecute expres într-o fișă a postului, însă fac parte din viața de zi cu zi.
Ca vicepreședinte al Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi am încercat să promovez cât mai multe politici publice prin care să încurajez acest parteneriat, având sursă de inspirație modelul de succes din țările nordice (link în comentarii).
Voi milita în continuare pentru ca femeile să se implice în număr cât mai mare în politică, să avem o reprezentare mai largă pentru a putea face politicile publice mai mult decât necesare. Iar aici mă refer clar la politici publice pentru femei, creionate, dezbătute și votate (și) de femei, nu doar de majoritatea preponderent masculină!
Este necesar să înțelegem că nu vom putea schimba societatea și concepțiile doar prin legi. Cred că este nevoie și de o schimbare a percepției, a mentalităților, cel mai greu pas dealtfel! Să realizăm cu adevărat că un parteneriat onest în familie ne va aduce mulțumire și mai multă fericire.