Un nou dosar de cercetare penală se alătură celor peste 4.500 deja existente pe marginea evenimentelor de la Revoluția din 1989, de această data, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție reluând acuzații le la adresa fostului președinte Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu și fostul șef al Aviației Militare, Iosif Rus, de crime împotriva umanității.
Procurorul general Gabriela Scutea, a făcut o serie de declarații despre noul dosar, astăzi, 3 august, citată de presa centrală. Ea a precizat că reluarea urmăririi penale a fost dispusă pe 21 martie 2022, după ce dosarul anterior, în care existau numeroase nereguli, a fost restituit fizic de la Înalta Curte. Procurorul care a emis anterior rechizitoriul din 2019 nu a devenit incompatibil să efectueze actele dispuse de instanță şi să finalizeze urmărirea penală în noul dosar. “Doresc să subliniez că o eventuală repartizare a cauzei către un alt procuror ar fi însemnat un volum de muncă și de timp foarte mare, necesar nu numai pentru studiul inițial al dosarului, obiectivul nostru a fost acela de a nu prelungi în mod nejustificat durata cercetărilor”, a explicat Scutea.
Noul rechizitoriu se axează pe acțiunile din perioada 22 decembrie – 30 decembrie 1989, după ce Nicolae Ceaușescu a părăsit sediul Comitetului Central al P. C. R. Doctrina internațională stabilește că sunt exonerați în mod explicit militarii care săvârșesc fapta ca urmare a unui ordin militar de acțiune. “Într-un asemenea caz, responsabilitatea penală va incumba persoanei care a dat respectivul ordin”.
Până acum, “în 112 dosare, Secția Parchetelor Militare și celelalte parchete militare au dispus trimiterea în judecată a 275 de persoane, dintre care 25 au fost generali, 114 ofițeri, 13 subofițeri, 36 de militari în termen și 87 de civili”, a precizat Gabriela Scutea.
Un comunicat transmis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), arată că, în dosarul penal intitulat generic “Revoluția română din decembrie 1989”, s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: Ion Iliescu – fost preşedinte al României; Gelu Voican Voiculescu – fost viceprim-ministru al Guvernului României şi Iosif Rus – general (rtr.) – fost şef al Aviaţiei Militare, fiecare pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii.
“Inculpatul Ion Iliescu, în calitate de şef de stat şi de guvern, preşedinte al CFSN şi al Consiliului Militar Superior, cu intenţie, urmărind obţinerea legitimităţii populare, menţinerea şi consolidarea puterii politice deţinute începând cu ziua de 22 decembrie 1989, orele 16.00, a indus în eroare opinia publică în mod constant, repetat, sistematic, prin apariţiile sale televizate şi emiterea de comunicate (mecanism de exercitare a puterii de stat) şi şi-a asumat, în intervalul 22-30 decembrie 1989, operaţiunea sistematică de inducere în eroare a opiniei publice exercitată de cadrele militare cu funcţii de conducere ale MApN. Aceste fapte au avut drept consecințe generarea şi amplificarea psihozei generalizate a terorismului, psihoză cauzatoare de numeroase situaţii de foc fratricid generalizat şi astfel, în intervalul 22-30 decembrie 1989 au survenit 857 decese, 2382 răniri de persoane, 585 privări grave de libertate cu încălcarea regulilor generale de drept internaţional şi 409 cazuri de suferinţe mari. Aceleaşi fapte ale inculpatului Ion Iliescu au generat, pentru intervalul 22 decembrie, orele 16.00-30 decembrie 1989, o stare de pericol iminent şi grav pentru existenţa unei părţi însemnate a populaţiei civile, de pe întregul teritoriu al României”, menţionează comunicatul.
Gelu Voican Voiculescu, în calitate de factor decizional politico-militar al Comitetului Frontului Salvării Naţionale, organism care şi-a subordonat Consiliul Militar Superior, “cu intenţie, urmărind menţinerea şi consolidarea puterii politice obţinute, dar şi legitimarea în faţa opiniei publice, începând cu ziua de 22 decembrie 1989, orele 16.00, a indus în eroare opinia publică în mod sistematic prin apariţiile sale televizate şi emiterea de comunicate (mecanism de exercitare a puterii de stat) şi şi-a asumat, în intervalul 22-30 decembrie 1989, operaţiunea sistematică de inducere în eroare a opiniei publice exercitată de cadrele militare cu funcţii de conducere ale MApN”, arată procurorii.
Generalul în retragere Iosif Rus, în calitate de comandant al Aviaţiei Militare, cu intenţie, în intervalul 22 decembrie, orele 16.00-30 decembrie 1989, a exercitat prin ordinele sale militare, date în mod sistematic, operaţiunea de inducere în eroare a opiniei publice aducându-i-se acuzaţii similare ceorlalţi doi.
“În raport de elementele de tipicitate ale infracţiunii contra umanităţii, de prevederile legislaţiei interne, de prevederile Statutului Curţii Penale Internaţionale şi de particularităţile concrete ale evenimentelor din intervalul 17-30 decembrie 1989, prin prezentul rechizitoriu sunt avute în vedere şi reţinute doar responsabilităţile penale pentru persoanele situate la vârful piramidei decizionale politico-militare ale României, pentru întregul interval menţionat”, conchide comunicatul.
Angela Croitoru
Un comentariu
33 de ani e vârsta la care a fost răstignit Iisus Hristos, luând asupra Sa păcatele lumii pentru a o mântui. După 33 de ani de la ReVoLuȚie este timpul ca I.I.să ia asupra sa păcatele proprii pentru ca România să aibă o șansă!