FIBRATUS ECO WOOL SA este societate româno-finlandeză, majoritatea calificată fiind deținută de acționarii români, este o firmă prezentă în producția de izolație celulozică din anul 2012 cu vizibilitate în plan național începând cu 2017. Este un joint venture cu firma finlandeză FIBRATUS Oy.
FIBRATUS ECO WOOL SA a initiat în 2019 și finalizat în decembrie 2020 o investiție într-o nouă instalație de producție de izolație celulozică, termică și fonică prin reciclarea hârtiei. Investitia, în pași succesivi, s-a facut din fonduri proprii totalizând la zi cca. 400.000 EUR.
FIBRATUS România a devenit liderul producătorilor interni de izolație celulozică: având o capacitate de peste 1000 tone/an mai mult decât producția însumată a celorlalți trei producători români.
Consumul în Romania estimat de noi la 2.000-3.000 tone/an din care peste 50% se aducea în 2020 din import.
IZOCEL PRODINSTAL SRL, cu acționariat româno-olandez, înființată în anul 2020, este o întreprindere socială de inserție, activând complementar producătorului anterior prezentat, FIBRATUS ECO WOOL SA, având o capacitate proprie de producție a izolației celulozice de 250-300 tone anual.
Funcționează cu potențial simultan ambele tipuri de instalație, fabricate în Finlanda, țară cu tradiție în materie și cea mai mare producție de izolație celulozică din Europa, pentru a putea prelucra diferite tipuri de deșeuri de hârtie și ambalaje de hârtie și carton.
FIBRATUS ECO WOOL SA și IZOCEL PRODINSTAL SRL au dezvoltat un parteneriat de tip holding cu primul producător român de izolație celulozică în România, deținător al mărcii ANSONIA, SILKA ECO PAPER-Cluj Napoca, producând și comercializând integrat izolația celulozică la intern și export.
Pe ambele instalații se produce izolație celulozică tip FIBRATUS cu agremente tehnice separate emise și certificate de Institutul Național de Cercetare-Dezvolare în Construcții avizate de Consiliul Tehnic Permanent pentru Construcții din cadrul Ministerului Lucrărilor Publice singurele instituții din România abilitate în acest scop.
Producția de izolație celulozică este un exemplu remarcabil de economie circulară, valorificând deșeurile de hârtie într-un mod și cu efecte la fel de remarcabile.
Despre IZOLAȚIA CELULOZICĂ
Două treimi din toate daunele cauzate de umezeală în domeniul construcțiilor se datorează formării condensului cauzat de circulația inadecvată a aerului de la exteriorul casei la interior și invers.
Două treimi din căldura interioară-iarna/mediul răcoros interior-vara, se pierd prin tavanul încăperilor/casei.
Izolația celulozică, spre deosebire de toate celelalte tipuri de izolație, preia umiditatea, are capacitate de absorbție și o transferă spre exterior în prezența foliei de unic sens.
Vata minerală are capacitate redusă de absorbție chiar dacă aparent se udă iar polistirenul este impermeabil pentru apă menținînd umiditatea în condensare pe suprafață.
Conductivitatea termică a stratului izolator este inversul rezistivității termice a izolației. Cu cât conductivitatea termică este mai mică cu atât căldura interioară-vara/mediul răcoros-vara se vor menține mai ușor.
Izolația celulozică tip FIBRATUS
Conductivitatea termică a izolației celulozice tip FIBRATUS este de 0,037W/m K la o densitate de insuflare de 50-56 kg/m3, depinzând de caracteristicile intrinseci ale materiei prime utilizate, umiditatea conținută de aceasta, etc.
Prin comparație, polistirenul expandat are un coeficient de transfer termic de 0,039-0,041 W/m K.
Conductivitatea termică a stratului izolator depinde și de grosimea stratului format de izolație celulozică.
Grosimea de izolație și conductivitatea termică rezultată, în W / m²K.
Grosimea stratului de izolație
-la o grosime a stratului de izolație celulozică de:
14cm -conductivitatea termică este: 0,032 W/mxK,
16cm -conductivitatea termică este: 0,027 W/mxK
18cm -conductivitatea termică este: 0,024 W/mxK
20cm- conductivitatea termică este: 0,019 W/mxK
24cm- conductivitatea termică este: 0,016 W/mxK
28cm -conductivitatea termică este: 0,014 W/mxK
32cm -conductivitatea termică este: 0,012 W/mxK
Gradul de inflamabilitate – B (auto-stingere).
Avantajele principale comparativ cu alte tipuri de izolație:
- Materialul izolant este instalat fără goluri. Aceasta înseamnă că frigul din exterior nu poate pătrunde în spațiul de locuit prin goluri și fisuri.
- Izolația are o permeabilitate redusă a aerului.
- Materialul izolant este instalat pentru a fi etanș la aer și la vânt. Numai așa îi poate îndeplini pe deplin proprietățile izolante.
- Inerția termică a izolației celulozice este de top. Conform agrementului tehnic inerția termică minimă este de 4-6 ore pentru un strat izolator de 10 cm (Inerția termică este capacitatea unui anumit element de a stoca energia termică primită (căldura), de a o conserva și de a o elibera treptat. Capacitatea de stocare a energiei a unui material depinde de calitatea, densitatea și căldura specifică a acestuia. Inerția termică a materialelor utilizate în clădire face posibilă menținerea celei mai stabile temperaturi pe tot parcursul zilei într-un spațiu interior locuibil. Vara, materialele cu inerție termică mare absorb căldura în timpul zilei, iar datorită diferenței de temperatură dintre mediul interior și cel exterior, se depozitează și se disipează treptat noaptea. A doua zi dimineața, materialul își scade temperatura și începe să circule din nou: absoarbe căldură ziua și emite căldură noaptea).
- Are cea mai bună inerție termică a spațiului interior dintre izolațiile frecvent utilizate.
Nu toate izolațiile sunt la fel. Materialul folosit în timpul iernii pentru a reduce costurile de încălzire este la fel de necesar pentru protecția împotriva căldurii de vară. Unul dintre cei mai decisivi factori este efectul de întârziere a transferului termic interior/exterior.
Un scop important al protecției termice vara este întârzierea transferului de căldură prin acoperișuri și pereți. Acest lucru asigură că temperaturile extreme ale zilei nu ajung la interior până când nu pot fi reduse prin ventilație cu aer rece exterior.
Intârzierea transferului termic denumit Decalajul de fază indică în ore durata întârzierii în transferul căldurii de vară din exteriorul unei clădiri în cameră. Cu cât este mai mare capacitatea termică specifică a materialului de izolare utilizat, cu atât este mai mare decalajul de timp în transferul termic.
Studiile au arătat că izolația celulozică asigură o inerție termică/un decalaj de fază de 4-6 ore, polistirenul de 0,9 ore iar vata minerală de 0,6 ore.
Aceasta înseamnă că iarna interiorul va începe să se răcească după cel puțin 4-6 ore în cazul izolației celulozice în absența încălzirii iar ritmul de scădere a temperaturii interioare va fi de 5 ori mai mic decât în cazul izolării cu polistiren.
- Asigură cea mai bună protecție împotriva căldurii exterioare.
Cu ce se deosebeşte celuloza de vata minerală sau bazaltică?
Izolaţie termică superioară atât iarna cât și vara.
Rezistă la foc mult mai bine decât vata minerală sau bazaltică.
Își păstrează forma în timp (tasarea este insesizabilă în timp).
Rozătoarele nu își fac cuib în celuloză
Izolaţie fonică mai ridicată cu 20 db față de vata minerală / bazaltică
Nu este iritantă pentru oameni, nu conţine formaldehide sau alţi compuşi chimici periculoşi.
Aplicarea prin pompare asigură umplerea oricăror goluri, găuri sau fisuri, altfel imposibil de izolat cu vată.
Izolare perfectă pentru orice formă a acoperișurilor, fără rosturi de îmbinare, fără pierderi de material, nu permite formarea punţilor termice.
Izolațiile celulozice conțin în mod uzual 10-12% acid boric/săruri borice. Izolația FIBRATUS conține 15% acid boric/săruri borice conferind accentuarea avantajelor generale precizate: inflamabilitate și mai redusă, efectele antifungic, antiseptic și contra rozătoarelor/daunătorilor în general, mai puternice.
Atât FIBRATUS ECO WOOL cât și IZOCEL PRODINSTAL dețin echipamente de insuflare/montare a izolației celulozice, denumite uzual comercial blowing-machines, ambele produse in Finlanda, în țară nu există încă un producător oficial de astfel de echipamente relativ sofisticate.
FIBRATUS ECO WOOL deține un echipament de insuflare puternic, putând instala izolația celulozică până inclusiv la etajul 10 al unui imobil, la o densitate de 35-70 kg/m3.
IZOCEL PRODINSTAL deține un echipament de insuflare mai modest, putând instala izolația celulozică până inclusiv la etajul 3 al unui imobil, la o densitate de 35-60 kg/m3.
Instalarea și costurile instalării izolației celulozice
Instalarea izolației celulozice se face cu echipamente de insuflare dar poate fi făcută, în anumite cazuri și opțiuni și de beneficarii însuși.
Prețul izolației celulozice produse de cele două firme, care în prezent datorită contextului energetic este mai mic în echivalent decât al oricărui al tip de izolație termică și fonică de tip energofag (polistiren, vată minerală/bazaltică, etc) conduc la costuri de montare comparabile sau chiar inferioare montării/instalării altor tipuri de izolație, cca. 45-55 lei/mp la o densitate de 52,5 kg/m3 și o grosime a stratului izolator de 10 cm inclusiv folia anticondes de calitate optimă pentru izolare.
In plus timpul de instalare completă este de 5 ore de lucru pentru 100 mp, de cca 4 ori mai scurt față de media tipică pentru celelalte izolații.
Precizăm însă că acest tip de izolație se pretează cel mai eficient la părțile lemnoase ale construcției dar se aplică și pentru zidăria clasică și că există părți ale construcției unui imobil pentru care nu poate înlocui alt tip de izolație consacrat etapei și segmentului constructiv.
ADV