Dacă ”Poiana lui Iocan” a intrat în literatură grație lui Marin Preda, ca un spațiu vital al satului teleormănean, ca loc al discuțiilor cu tentă politică în sate în care existau oameni cu abonamente la ziarele epocii, ”Poiana lui Vasile” din Grințieș, locul de desfășurare al ”Festivalului Haiducilor”, intră în istoria locurilor ca spațiu al reîntoarcerii la tradiție, la elementele fundamentale ale satului de munte: pădurea, frate cu munteanul, costumul popular, folclorul, mâncarea bună, uneltele tradiționale (țapina, baltagul), calul, ca partener la muncă, dar și companion la toate momentele importante ale vieții. Situată într-o zonă fără o șosea amenajată, în poiană nu există semnal la telefon, în schimb există oameni care au înțeles că o asemenea manifestare trebuie să facă parte din istoria comunității locale.
Acum un an, pe pagina de Facebook a comunei, administratorul nota, după festival: ”Curățenie, mâncare proaspătă, preparată muntenește, de către oameni harnici și gospodari care se pricep și voie-bună autentică. Am revăzut oameni faini și un eveniment la care abia aștept să vin și la anul”. Sunt cuvinte care trebuie folosite și după ediția a VI-a, de anul acesta.
Fără discuție, există câțiva piloni fără de care festivalul n-ar putea avea loc. În primul rând, profesorul Daniel Dieaconu și Asociația Pro Grințieș. Apoi „Ceata lui Vasile cel Mare”, un grup bărbătesc care impune oriunde s-ar produce, cu învățătorul Ilie Alexandru exemplu de tinerețe și entuziasm. Primăria și Consiliul Local sunt alături, după posibilități, la fel și sponsorii locali sau partenerii care susțin programe de finanțări, cum a fost în acest an Consiliul Județean Neamț, prin Centrul pentru Cultură și Arte Carmen Saeculare.
Să mai remarcăm două lucruri. Primul – nimeni, absolut nimeni, nu a folosit scena pentru mesaje politice, lucru remarcabil și care se întâmplă rar la asemenea prilejuri, dar normal la un festival care amintește despre răzvrătiții împotriva unei ordini sociale nedrepte, care-i obliga de multe ori pe români să ia calea muntelui. Și al doilea, la Grințieș am asistat la o manifestare fără ostentație în care dascălii, autoritățile și preoții și ceilalți organizatori au căutat să se bucure în primul rând localnicii și musafiri, nu să iasă ei în evidență.
Trei zile de cântec, dans, voie bună și concursuri
Fără discuție, ziua de vineri, 19 august, a fost una a muzicii folk și a concursului de aruncat baltagul. În primul rând trebuie amintite recitalurile artiștilor consacrați – Marius Coșerariu, Elena Ropotoaia și grupul folk ”Eu Cred”, Ionut Stoian, Radu Captari, Cătălin Popovici, care, fiecare, a adus ceva special pentru participanți. Apoi, concursul pentru tinerii folkiști din zonă, de o foarte bună calitate, a antrenat cu adevărat publicul, care nu de puține ori a cântat alături de participanți.
Concursul de aruncat cu baltagul a demonstrat că toată lumea din zonă este familiarizată cu unealta indispensabilă muntenilor. S-a râs, s-au făcut pariuri, a participat, cu entuziasm, chiar și primarul Ana Buștihan, au încercat și musafirii. A fost, fără nici un fel de îndoială, momentul cel mai gustat al zile. Seara târziu, după ce s-au golit grătarele și ceaunele cu tocăniță de miel în jintuit, balmoș sau fasole cu ciolan și se lucra de zor la butoaiele cu bere și butelcile cu schiduf, vișinată, afinată sau cornată, s-a aprins și focul de tabără.
A doua zi, după ce s-a dat startul manifestărilor, practic nu a existat nici un moment liber. A fost o avalanșă de concursuri, de tras bușteni – unde eroi principali au fost niște cai absolut superbi (vezi foto), de tăiat bușteni cu beschia, de călărie, cu sau fără șa, dar cu niște călăreți demni urmași ai haiducilor de demult.
A fost muzică populară care oricând ar face de rușine emisiunile de folclor machiat de la diverse televiziuni, cu interpreți vocali sau grupuri, spectatorii participând activ pe parcursul întregii zile. Au cântat Ceata lui Vasile cel Mare, Ana Maria Luca, „Codrii Stănișoarei”, Daria Botez, Andrei Bălan, Gheorghe Gherman, Nadia Duluman. O notă aparte pentru grupul ”The Green Ties”, care a încântat cu melodiile sale, inspirat prezentate ca fiind ”rock-folk în spirit haiducesc”.
Duminică, 21 august, folclorul a fost prezent în toată splendoarea lui. Au cântat “Răzeșii de la Tupilați”, fantastica Anastasia Cotârgășanu, Denisa Ciobanu, Giulia Macarie, ”Muntenii Broștenilor” – o apariție perfect în ton cu festivalul, Ecaterina Curcă, “Sânzâienile”, Ghiță Dandu, Marian Haiducul și Ansamblul “Floricică de la munte”.
Pe parcursul zilei au fost și concursuri specifice, de muzică populară pentru copii, pentru cel mai frumos costum popular și pentru cea mai gustoasă mâncare tradițională.
Totul s-a încheiat cu un foc de tabără și cu o invitație lansată de către toți participanții: ”Vă așteptăm și anul viitor!”
Suntem mândri și onorați
”Ca primar al comunei Grinţieş, împreună cu întreg colectivul primăriei, suntem mândri şi onoraţi ca an de an să urcăm în Poiana lui Vasile, pe Lunca Grinţieşului şi să primim cu drag oaspeţii care vin la Festival. Festivalul Haiducilor este locul unde oamenii se întâlnesc, vorbesc, cântă şi dansează, gustă din gastronomia locală. Aici, vechi prieteni pot să se strângă în braţe, să-şi aducă aminte de tradiţii, de obiceiuri, să-şi vadă profesorii, colegii şi rudele răspândite prin lume. Noi suntem mândri că putem să-i aducem la un loc, că putea să fim alături de ei, că muzica şi dansul popular nu sunt uitate, că tinerii din zonă, foarte talentaţi, pot fi astfel promovaţi şi încurajaţi” – Ana BUŞTIHAN, primarul comunei Grințieș
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Doina haiducească
Recitată pe scena festivalului de înv. Ilie Alexandru
Zace-un voinic lângă bradul
Ce se scutură-ntr-un vânt
Care parc-aduce iadul
Şi îl urcă pe pământ.
A-nceput codrul să geamă,
Cerbii fug printre târşoase
Cucuvăi şuier-a teamă,
Ţipete din hăuri scoase.
Arnăuţi plin de firete
Şi cu flinte şi pistoale
Peste douăzeci de cete
Au lăsat satele goale,
Porunca de la domnie:
Să umple munţii de cruci
Prin codri să nu mai fie
Nici sămânţă de haiduci.
Erau mulţi, cu arme bune,
Călăuze vânzătoare
I-au dus pân’ la văgăune
Să-i prindă şi să-i omoare.
Au căzut voinicii toţi,
Toţi cei făr’ de lege zişi:
Este ţara fără hoţi
Dacă ei au fost ucişi?!
Bistriță, râu repezit
Cu ce oare ţi-am greşit
De tu nu mai ţii cu noi
Ci cu spurcaţii ciocoi,
Du la vale doar butuci
Şi nu leşuri de haiduci,
Nu du despuiate oase
Căpăţânele pletoase,
Toţi voinicii de prin sate
Ce-au murit pentru dreptate.
Ia şi cară de aici
Capete de venetici,
Învolburează-ţi apele
Şi îneacă liftele.
Că ţi-or mulţumi ţăranii
Şi te vor cinsti sărmanii,
N-or mai plânge fetele,
N-or boci nevestele,
Copiii toţi şi-or hrăni,
Bărbaţi-or îmbătrâni.
Şi or merge la pădure
Cu ţapină şi secure,
Nu baltag, nu flinte noi,
Ci două perechi de boi,
Să nu trag după boieri,
Ci s-adun blănuri de jderi.
La tine Bistriţă plâng,
Nu ştiu doru’ cum să stâng,
Văd cum pleacă, tineri pleacă –
Săraci în ţară săracă!
C-ai fost destul şi bogată!
Unde ţi-e averea toată?
Eu mă plâng făr’ de folos,
Tu-ţi cobori apele-n jos
Cu catarge şi cu plute:
Mii şi sute, mii şi sute…
Primăvară mama noastră,
A ieşit iarba pe coastă,
Nu mai stau la plugărie,
Plec iară în haiducie,
Când aud cântec de cuc,
Nu mai pot… mă duc haiduc!
Culeasă și adaptată de prof. Daniel Dieaconu
Câștigătorii concursurilor desfășurate pe parcursul ”Festivalului Haiducilor”
Concurs muzică folk pentru copii
Andrieș Sabina locul I
Helagiu Antoniu locul II
Popovici Maria locul III
Mihăilă Matei locul III
Handaric Sabrina locul IV
Topliceanu Maia locul V
Concurs aruncare cu baltagul
Vatamanu Petru
Concurs de muzică populară pentru copii
Doroftei Andreea (13 ani) Locul I
Cozma Ioana (10 ani) locul II
Lăcrămioara Anton (16 ani) locul III
Andisa Golianu (14 ani) locul III
Chirilă Georgiana locul IV
Lupu Nicolaș, Lupu Mario, Lupu Narcisa locul V
Concurs costume populare
Locul I – Anton Sorin
Locul II – Pintilie Cristina
Locul III – Chirilă Georgiana
Locul IV – Lupu Nicolaș, Lupu Mario, Lupu Narcisa
Locul V – Cantea Andreea
Concurs de tăiat cu beschia
Gabor Ludovic
Apetri Ionuț
Curcă Valentin
Concurs călărie
Bumberică Denis
Apetri Ionuț,
Curcă Valentin
Geana Mihai
Florea Răzvan
Concurs tras bușteni
Secuiu Florin Gheorghe
Topoliceanu Neculai
Curcă Valentin
Concurs gastronomic
Zavrotchi Cristian
Alupului Nistor
Gheorghiu Valentin