În plină vacanță, 20 de elevi din toți anii de liceu s-au înscris și participă la prima ediție a Școlii de vară „Diplomație și discurs public” organizată de Colegiul Național „Petru Rareș”. Inițiativa unor cursuri care ajută liceenii să-și aleagă o carieră importantă, dincolo de dezvoltarea unor abilități atât de necesare în societatea modernă, s-a conturat la sărbătoarea de 150 de ani de existență a liceului „Petru Rareș”. Concretizarea are loc acum, în perioada 8-12 august, prin implicarea Asociației de părinți de la „Petru Rareș” care a contribuit cu 1.000 lei și cu sprijinul Primăriei Piatra-Neamț care a finanțat cu 10.000 lei prima ediție.
Deschiderea școlii a avut loc dimineață, la ora 9, printr-o scurtă ceremonie, în prezența elevilor participanți, a organizatorilor și a Excelenței Sale Doamna Ambasador Răduța Dana Matache, rareșistă și dorinică să-și împărtășească experiența, după cum a punctat în scurtul său discurs. Despre beneficiile artei diplomației și propria sa experiență a vorbit Radu Muscalu, city managerul municipiului Piatra-Neamț, iar urări de bun venit și succes au adresat Ioana Onțanu, președinta Asociației Părinților „Petru Rareș” și vicepreședintele Șerban Strătilă.
Cele cinci zile sunt structurate în conferințe fizice și online, ateliere de comunicare și ateliere de infografie, îmbinate cu exerciții de dezbateri și discursuri. Rareșiștii vor învăța de la câțiva dintre ambasadorii de carieră care au acceptat invitația – ES Doamna Ambasador Răduța Dana Matache, ES Domnul Ambasador Luca Niculescu, Doamna Camelia Tudose, diplomat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, fost ambasador în Malaysia, rareșistă, Doamna Caroline Risby de la Ambasada Marii Britanii, Domnul Michael Koriche, atașatul de cooperare educativă din cadrul Ambasadei Franței -, dar și de la avocatul Mihai Stahie de la Baroul București, rareșist, actorul Ștefan Ruxanda, rareșist. Alături de elevi sunt și profesorii Melania Iliuță și Simona Huțu-Ailoae, pe partea de discurs public și arta dezbaterii, liceenii Alexandra Paica și Mircea Verdeanu pe partea de infografie. Ca orice școală, activitatea din această săptămână se va încheia printr-un exercițiu practic, în care elevii își vor exersa proaspetele abilități de comunicare și vor fi ambasadorii comunității în timp real, vineri, pe Platoul Curții Domnești.
După 30 de ani de diplomație la Washington DC, Londra, Suedia, Filipine, rareșista Răduța Dana Matache s-a întors acasă, la Piatra-Neamț, pentru a-i îndruma pe tineri spre o profesie fascinantă, cu sacrificii și recompense pe măsură.
„Liceul „Petru Rareș” a fost dintotdeauna locul meu de suflet, locul unde m-am format și simt mereu o datorie de conștiință față de liceu. Când a fost aniversarea de 150 de ani de la înființarea liceului, am fost rugată să țin o conferință despre diplomație și atunci am înțeles că, pe de o parte, există un interes din partea elevilor și, pe de altă parte, în Ministerul Afacerilor Externe este loc pentru competență, dorință de autoperfecționare. Aici, în „Petru Rareș” și în județul Neamț, sunt oameni excelenți și cred că una din direcțiile de carieră pe care o pot alege poate fi diplomația. Când eram la vârsta acestor tineri, eu nu știam nimic despre diplomație, am ajuns în diplomație printr-o întâmplare. În 1989, a fost revoluția și vroiam să fac ceva mai mult pentru țara care trecea prin transformări uriașe. M-am înscris la cursurile postuniversitare de Relații Internaționale. Nici atunci nu știam nimic despre ce înseamnă să fii diplomat, dar am întâlnit niște oameni de excepție: dl. Teodor Meleșcanu, fost ministru de externe, dl. Ion Diaconu, ambasador și un jurist extraordinar. Sunt oameni care m-au marcat și m-au încurajat să candidez la Ministerul de Externe, care era într-o reînnoire, sunt mentorii mei. Dacă ar fi să o iau de la capăt, aș alege același lucru și poate l-aș face mai bine. Consider că este o meserie superbă și cred că fiecare tânăr e bine să știe ceva despre diplomație, în viață. Fiecare trebuie să aleagă cu inima, ceea ce-i place. Dar, este o datorie a noastră, a celor mai în vârstă, a profesorilor, a părinților, să le arătăm toate căile. Cel care se îndreaptă spre diplomație trebuie să aibă o amplă cultură generală, să fie curios, să-i placă să citească, să-i placă să-și facă relații, să iubească oamenii, să fie deschis spre alte culturi, să fie tolerant și mai ales să fie deschis spre foarte multă muncă și sacrificii. Trebuie să ai în inimă interesul național. Dar, răsplata este mândria de a-ți reprezenta țara în străinătate, în negocieri cu interlocutori străini, de a reuși să faci ceva mai bun pentru țara ta, ceea ce este cel mai frumos lucru, cred eu”, ne-a declarat Excelența Sa Doamna Ambasador Răduța Dana Matache.
Cristina Iordache