O simplă privire aruncată pe site-urile locale, nu și în presa scrisă, arată o radicalizare a discursului politic în județ, mai cu seamă din partea PNL, care a realizat că se apropie data proceselor lui Ionel Arsene, președinte și Dragoș Chitic, vicepreședinte la Consiliul Județean, ceea ce ar putea însemna că, cel puțin teoretic, ar exista o șansă ca partidul să fie vizibil și în administrația județeană. În acte, PSD și PNL sunt într-o alianță la guvernare la București, ceea ce mulțumește o parte a celor care au primit funcții pe bază de algoritm. Pe plan local, lucrurile stau cu totul altfel, între Ionel Arsene și George Lazăr, liderii celor două partide, existând un adevărat conflict, este adevărat, manifestat doar prin declarații publice contondente. Aflat într-o defensivă accentuată, după condamnarea în primă instanță la 8 ani și 4 luni cu executare și prăbușirea podului de la Luțca, Ionel Arsene s-a retras oficial de la conducerea partidului, în locul său venind primarul de la Târgu Neamț, Daniel Harpa. Care imediat a devenit o țintă.
Ce se întâmplă în PSD: Harpa, Șerban sau din nou Arsene?
Considerat un fel de SRL la purtător al lui Ionel Arsene, PSD Neamț fierbe la propriu, chiar dacă acest lucru nu se vede. Toată lumea așteptă să vadă ce se va întâmpla la Brașov, unde se va judeca apelului liderului PSD și al CJ Neamț. Dacă va fi achitat – lucru puțin probabil și, cu puține excepții, nedorit chiar în partid – atunci cel mai probabil totul va reveni la normal, în sensul dorit de Arsene. Dacă nu, cuțitele care se folosc deja acum în culise vor ajunge pe masă și vor fi vizibile și în presa locală. Grupurile care-și doresc conducerea partidului fac în acest moment tot felul de calcule și fiecare caută aliați, testând terenul atât în curtea proprie, cât și la ”aliații” din PNL. În acest moment lider interimar este Daniel Harpa de la Târgu Neamț și aparent nimeni nu-i contestă autoritatea, atâta timp cât el este identificat cu Ionel Arsene la nivelul partidului. Celălalt personaj din PSD care ar putea emite pretenții la conducerea partidului, deputatul Ciprian Șerban, se află într-o expectativă activă. La București a reușit să-și creeze un cerc de relații potrivit pentru momentul în care va emite pretenții directe în privința organizației, cerc care se închide la Marcel Ciolacu. Problema cu care se confruntă ține de notorietatea din județ și modul în care este perceput de populație. Practic necunoscut în multe zone, are în cartea de vizită și o înfrângere electorală la alegerile locale din Roznov, peste care încă nu a reușit să treacă. În acest moment, stă și chibițează modul în care Ionel Arsene este atacat dur de către George Lazăr, plus că nu are de ce să se supere că la pachet se întâmplă același lucru cu primarul de la Târgu Neamț, contracandidatul său direct când vine vorba despre partid și influență în ceea ce privește numirile în funcții publice sau de pe diferitele liste pentru alegeri.
Pe de altă parte, Daniel Harpa nu se simte deloc confortabil în situația în care încasează lovituri în locul altuia, mai ales că observă că din comunicatele PNL lipsesc nume importante atunci când se referă la PSD, cum ar fi Oana Bulai sau Șerban, ca să nu mai amintim despre Răzvan Cuc.
În PSD mai există – declarat sau nu – grupul doamnelor care-și doresc recunoașterea eforturilor practice depuse pentru partid, la firul ierbii. Personaje precum Florentina Luca-Moise, Carmen Nastasă sau chiar și Oana Bulai vor să-și impună mai mult punctul de vedere, în condițiile în care, cel puțin prima, a avut mult de suferit, chiar și la nivelul comentariilor din partid. Chiar dacă deocamdată nu există șanse ca vreuna să preia partidul, vor avea un cuvânt greu de spus la o adică, în momentul în care ar sprijini sau nu un candidat. Mai există necunoscuta Adrian Niță, prefectul de Neamț, care ar putea avea și el un cuvânt de spus când va veni vorba despre a sprijini pe cineva, sau, de ce nu, de a emite pretenții.
Ca un comentariu de final, aproape toți pesediștii sunt convinși că Ionel Arsene și-a încheiat cariera politică și se bat pe coliva acestuia. Oricine va veni la PSD la conducere, va folosi moștenirea bună rămasă de la acesta și va fi nevoit să se dezică de tot ce a fost rău. Indiferent cine va fi acela, va avea prima șansă într-o bătălie electorală, dacă va ști să-și păstreze loialitatea primarilor. PSD înseamnă electoral destul de mult în Neamț și nu prea contează cine candidează. Este adevărat că Daniel Harpa convine mai puțin decât Ciprian Șerban celor de la PSD, dar asta deja ține de jocuri politice.
PNL, strâns unit în jurul lui George Lazăr?
Partidul Național Liberal este într-o ofensivă mediatică care pare a indica o schimbare a discursului politic și a consultanților oficiali sau neoficiali. Mesajele sunt mai radicale și mult mai personale atunci când se referă la PSD, iar când se vorbește despre realizări nu lipsește niciodată numele primului ministru Nicolae Ciucă, care este și șeful partidului. Totul pare a fi un fel de ordin de zi pe unitate, după un șablon destul de cazon.
Un alt mesaj care transpare din acest comunicate se referă la echipa de conducere, George Lazăr, președintele, fiind însoțit peste tot de Laurențiu Leoreanu și Eugen Țapu-Nazare, primul deputat și al doilea senator. Mesajul este suntem o echipă unită, facem totul împreună, mergem după bani la ministere, criticăm PSD, sprijinim comunitățile locale, fără nici un fel de fisură în organizație.
Cât de real este acest mesaj este greu de previzionat. Se știe că Laurențiu Leoreanu și-a dorit șefia partidului și probabil și-o mai dorește. Se știe că a vrut să candideze la președinția CJ Neamț și a considerat, cu argumente pertinente, că ar fi avut prima șansă dintre candidații partidului într-o confruntare cu Ionel Arsene. Ce nu se știe este cum gândește acum și dacă așteaptă un moment favorabil să intre pe culoar și să preia conducerea.
Cert este că tripleta de la PNL ar vrea ca să nu-i aibă contracandidați pe Arsene sau Harpa și ar prefera pe Ciprian Șerban. De aici și discuțiile despre o alianță actuală nedeclarată oficial cu acesta, care ar eroda baza electorală a lui Harpa în PSD. După cum la fel de adevărat este că Harpa l-ar dori, dacă va candida, contracandidat pe George Lazăr, nu pe Laurențiu Leoreanu, pe care-l consideră mai periculos.
Ce se poate afirma cu siguranță este că tonul mult mai vehement și la persoană al PNL, din punct de vedere al mesajelor politice, va genera o precampanie și o campanie electorală dure în Neamț.
Valentin BĂLĂNESCU