Una din cele mai importante clădiri din județul Neamț a ajuns, după vreo 55 de ani de existență, ignorată tocmai de cei care o folosesc. Palatul Administrativ din Piatra-Neamț, unde coabitează Consiliul Județean și Pefectura Neamț, nu are carte tehnică actualizată și, firesc, nici o bază de date pivind toate corpurile de clădire care o alcătuiesc. Clădirea a fost construită între anii 1966-1968, în stil modern-internațional la acea vreme, detalii incluse în autorizația de construire emisă în 1966 și păstrată, totuși, în arhivă. Documentul mai precizează că imobilul destinat și utilizat de Partidul Comunist Român ca sediu politico-administrativ a fost realizat după „un proiect unicat”. Destinația a rămas și după 1989, iar revoluția care a dus la schimbarea regimului comunist nu a făcut să dispară importantul act – autorizația de construire.
La corpul principal s-au adăugat în 2007 două corpuri – holul de legătură din laterala vestică ce unește partea de birouri cu sălile de ședință, festivități și clădirea pentru centrala termică.
Toate aceste detalii și concluzia că pentru Palatul Administrativ există puține documente și informații, neactualizate, sunt cuprinse în proiectul de reabilitare termică a clădirii și care este inclus în ordinea de zi a ședinței extraordinare a CJ Neamț de luni, 29 august. Proiectul propus este realizat de firma Sistematic Proiect SRL Iași, ai cărei experți tehnici au făcut constatările în urma mai multor vizite la sediul Palatului Administrativ din Piatra-Neamț, după cum se precizează în descrierea sumară a proiectului.
Rămâi siderat când constați că tocmai cei care ar trebui să lucreze cu legea în mână – aleși și numiți în funcții cu puteri administrativ-executive, reprezentanți ai autorităților centrale și locale – au dat dovadă în acești 33 de ani de nepăsare și indolență. Dezinteresul manifestat și perpetuat se va răsfrânge chiar cu prilejul acestui proiect, la momentul când va fi realizat, pentru că în lipsa informațiilor tehnice la zi, pot apărea surprize care să ducă la costuri mult mai mari decât cele prevăzute sau, mai grav, la reeditarea cazului Pediatrie, reabilitarea nefiind gata nici acum din cauza proiectului neconform. Se pune întrebarea de ce cartea tehnică nu a fost ținută la zi: dintr-o eroare umană sau fiindcă nu sunt actele necesare?
C.I
Ca lucrurile să fie foarte clare, rămâne de văzut ce va alege de travertinul cu care este placat exteriorul clădirii și de pardoseala dintre scări – cu mozaic venețian original, întrucât așa cum este proiectul, se propune nu doar reabilitare termică, ci și consolidare pe motiv de risc seimsic II. Totul la valoarea de 40.525.678,14 lei fix (cu TVA), din care cheltuieli neeligibile de doar 13.152.706,48 lei, adică mai mul de 25% din valoarea proiectului.
În definitiv, dacă n-ai carte tehnică, mai contează neeligibilele? Că are balta pește când este vorba despre confortul celor mai iubiți și mai bine plasați fii ai județului.
Exemplificare: 500 euro pe mp fără tva sunt costurile la consolidare seismică,
440 euro mp lucrări de renovare moderată, adunate ne duc undeva spre 940 euro/mp.