În această dimineață, 6 august, echipajul Salvamont Neamț de la baza Dochia a avut o intervenție foarte dificilă pentru a extrage corpul unui bărbat căzut într-un horn din Ocolașul Mare, de la o înălțime de peste 26 de metri.
Bărbatul din București venise cu un grup mai mare, de 30 de turiști, care erau cazați la cabana Dochia. Grupul a făcut mai multe excursii ieri, 5 august, pe Vârful Toaca și pe Ocolașul Mare. Victima s-a despărțit de grupul de excursioniști, pe Ocolașul Mare, în zona cu pereți abrupți de la Jgheabul Ursăriei, spunându-le că el rămâne să se cațere, să facă alpinism. Asta se întâmpla în jurul orei 11,00, pe la ora 19,00, colegii din grup au anunțaț Salvamontul, considerând că acesta s-a rătăcit deoarece nu s-a mai întors la cabană.
Echipajul Salvamont Neamț care a pornit în căutarea lui i-au observat corpul între pereții abrupți care formează un horn cu vreo 26-27 de metri înălțime. Pentru că era clar că omul avea traumatisme incompatibile cu viața și se lăsase întunericul, salvamontiștii nemțeni au decis să amâne pentru această dimineață intervenția de extracție.
“A fost o intervenție deosebit de dificilă, din cauza zonei stâncoase, a pereților abrupți și a înălțimii. Nu aveam altă șansă decât să coborâm după el. Cinci colegi au coborât și i-au legat corpul și, după o muncă asiduă am reușit să-l scoatem la suprafață. Am făcut o solicitare pentru elicopterul SMURD, dar acesta era implicat într-o acțiune pe Cod Roșu și nu a putut fi trimis. Așa încât, tot noi l-am coborât până la baza din Durău. Condoleanțe familiei. E trist când avem astfel de intervenții, noi facem tot posibilul să salvăm vieți”, a precizat Raul Papalicef, șeful Salvamont Neamț.
Tot ieri, 5 august, Salvamont Neamț a intervenit în zona Șeaua la Morminte pentru a acorda primul ajutor și a transporta o femeie, de 54 de ani, aflată în stare avansată de epuizare care avea crampe musculare generalizate. Femeia a fost coborâtă cu bine la bază.
Angela Croitoru