De câțiva ani, comuna Boghicea trece prin cea mai fastă perioadă a existenței sale. Administrația publică locală, condusă de primarul Mihai Cazamir, a adus și va aduce în comună investiții în valoare de circa 700 miliarde lei vechi. Este o sumă imensă astăzi pentru orice comunitate din țară, mai ales că această comună a fost reînființată în 2005. Au fost realizate sau sunt în curs de începere lucrări la investiții importante. În spatele acestor mari lucrări se află echipa primarului Mihai Cazamir, fiecare aducându-și aportul la acest important demers care este decisiv în dezvoltarea comunității. Pentru exemplificare, zilele acestea au fost date în folosință noi obiective școlare, în baza unor proiecte bine întocmite și finanțate de Guvernul României. Este vorba de reabilitarea Școlii Gimnaziale Boghicea, de reabilitarea grădiniței din localitatea reședința a comunei, dar și de inaugurarea unei superbe grădinițe în satul Slobozia. Mai mult, au fost obținute fonduri pentru asfaltarea a încă 12 km de drumuri comunale și sătești, în paralel terminându-se rețeaua de alimentare cu apă potabilă în satele Boghicea și Slobozia. Tot prin proiecte finanțate de Guvernul României, această comună a obținut alte două mari investiții, rețea de canalizare și extindere de alimentare cu apă în satele Nistria și Căușeni. Ambele proiecte însumează 24 milioane lei. De asemenea, a fost terminat un teren de sport la Slobozia, urmând ca zilele viitore să se termine un altul, în curtea Școlii Gimnaziale Boghicea. A mai fost aprobată și construirea unui nou dispensar uman în satul Slobozia, plus că pe artera principală a comunei, Consiliul Județean Neamț va termina de modernizat axul central al comunei, care face legătura cu județul Iași. Toate aceste lucrări sunt parte a programului propus de Mihai Cazamir, edil care își propune, pentru viitorii ani, asfaltarea totală a drumurilor comunei, la fel canalizarea și alimentarea cu apă, modernizarea Căminului cultural Slobozia, construirea unei săli de sport la Boghicea, dar și a unei noi primării. Mai are în perspectivă și construirea unui modern teatru de vară în centrul comunei.
– Domnule primar, acum șase ani, când ați ajuns în această funcție, care a fost primul pas?
Până atunci, nu m-am gândit și nici nu știam ce să fac. Practic, nu știam ce să fac în administrația publică locală. Nu era nici experiență, nu erau nici bani, dar, cu ajutorul lui Dumnezeu și al întregii echipe din primăria noastră, a colaboratorilor – firme de consultanță, de proiectare, cu toții la un loc am ajuns unde suntem astăzi.
– Pe ce treaptă ați situa, investițional, comuna Boghicea, reînființată după anul 2000?
Este greu de făcut un clasament, dar important este că până acum, plus ceea ce va urma în lunile care vin, cred că vom ajunge la un volum investițional de aproximativ 700 miliarde lei vechi. Numai că a fost o muncă istovitoare, pe care cei din afara administrației publice locale nu o bănuiesc. De fapt, noi am vrut să ajungem comunele care au o vechime mult mai mare. Dar, dacă am reușit, nu știu. Spun și eu, doar să depășim pe unii este un lucru bun pentru noi.
– Sincer, cum a fost începutul?
Greu. A fost vorba de proiectul ”Înființare sistem de canalizare și alimentare cu apă”, care a fost declarat eligibil. Pe 6 iunie am câștigat alegerile, pe 28 am fost învestit, iar într-un termen foarte scurt, în 57 zile din 90, am pregătit toată documentația. Din păcate, proiectul a fost prost conceput. A avut stația de epurare prevăzută la 150 metri de primărie, fără a face studiu geodezic. Pentru apă se fac anumite studii, mult mai adânci, ca să se găsească straturi de nisip, unde se duce apa care se va filtra natural. Ca să filtrăm dejecțiile. Însă, neavând apă pentru diluție, avem un emisar (pârău) aici, Velnița, care în vara și toamna anului 2016 a fost o secetă cumplită, iar în acest sens au venit cei de la ABA Siret Bacău și SGA Neamț, apoi, proiectant, consultant, care au constatat că nu era un mililitru de apă. În statistică au constatat o cantitate de 0,5 l/sec, ceea ce a reprezentat foarte puțin. Nouă ne trebuia cel puțin 2 l/sec. Această variantă a căzut și nu a avut sorți de izbândă. A doua variantă, pe care a propus-o constructorul, a fost cu vidanjare, dar nu a fost acceptată, pentru că ne-ar fi trebuit o coloană de mașini, ca să transportăm dejecțiile. Mai clar, din stația noastră de epurare dejecțiile să ajungă în altă stație de epurare. Necesita bani foarte mulți. A treia variantă, propusă de noi, ca să ducem prin emisarul numit Albuia, prin care să se deverseze în stația de epurare de la Bâra. Răspunsul a fost următorul: stația este supradimensionată, face față la mai multe comune, iar acum la Bâra stația nu este funcțională nici măcar 15%. Era un semn bun. Dar, neavând apă pentru diluție, stația nu funcționează cum trebuie.
”Bani cât pentru 200 de ani de buget local”
– Îi trebuie 30-35% minimum.
Exact. Și uite-așa, am pierdut proiectul, pentru care am plătit aproape 400.000 lei, la vremea respectivă, cu toate că nu aveam bani. A fost un duș rece, ba chiar un șoc. Era chiar la început, să pleci numai cu stângul. Așa a fost să fie atunci.
– După, ce a urmat?
A urmat PNDL2, inițiat de PSD, la care am depus 12 proiecte, dintre care ne-au fost aprobate trei: Alimentare cu apă, Construire grădiniță în satul Slobozia, Reabilitare, modernizare și dotare Școala Gimnazială Boghicea, cu tot cu grădiniță, corp A și corp B. Toate aceste proiecte sunt finalizate. Am continuat și cu celelalte proiecte. Am depus pe Programul Anghel Saligny, în al doilea mandat de primar, după cum ni s-a spus, să pregătim câte trei proiecte, al patrulea fiind cel pentru gaze naturale. Prioritatea a fost înființare sistemului de canalizare ape uzate, al doilea am trecut extindere rețelei de apă, iar dacă tot am realizat rețea în Boghicea și Slobozia, am dorit să ducem apă potabilă cu rețea și în satele Nistria și Căușeni. Din fericire, am prins ambele proiecte, în valoare de 24 milioane lei, adică, 240 miliarde lei vechi. La rețeaua de canalizare avem 17 milioane lei, iar la apă 7 milioane lei. O să ne ajungă, cu branșamente la apă, iar la canalizare, cu puțin noroc vrem să prindem și finanțare la branșamente, cel puțin pentru oamenii care nu-și permit acest serviciu public.
– La capitolul drumuri, care este situația?
De luna aceasta începem modernizarea drumurilor comunale, pe calamități, în valoare de 25 milioane lei, respectiv, 250 miliarde lei vechi. Așa cum pomeneam la începutul discuției noastre, valoarea investițiilor se duce cam la aproape 700 miliarde lei vechi, în ultimii șase ani. Mai avem două terenuri de sport, la Slobozia și Boghicea, unul terminat, altul urmează să fie gata. Practic, este bugetul comunei pentru 200 de ani.
– Ce șanse au proiectele pe care le-ați depus, dar care nu au fost finanțate încă?
Urmează să semnăm contractul de finanțare pentru că regula pe Programul Anghel Saligny este următoarea: trebuie să avem studiul de fezabilitate, să avem intabulat tot traseul, la care mai lucrăm un pic, dar nu durează mult, pentru că am demarat lucrările în forță. Apoi, dăm drumul și la proiectul tehnic, după ce terminăm intabularea, și sper ca până în primăvară, cu ajutorul ui Dumnezeu, să ne apucăm și de apă și de canalizare. Cu licitație terminată, cu tot, după care vom da ordin de începere a lucrărilor.
Condiții foarte bune asigurate la școli
– A început școala și la Boghicea.
Cu toate că dialogul nostru este cu două zile înainte de a suna primul clopoțel din acest an școlar, pentru acest început, activitatea a demarat cu mult înainte. Pentru acest an școlar, avem în jur de 300 de copii și școlari. Dacă ar fi să o luăm cu începutul primului mandat al meu, ca primar, numărul de copii înscris în sistemul educațional este în scădere drastică. În 2016, am avut 395, în 2021-2022 au fost 313, iar pentru acest an cred că puțin peste 300 copii. Nu am scăzut sub acest număr.
– Ce le-a oferit administrația publică locală în acest an școlar copiilor?
La începutul anului le oferim cea mai frumoasă școală și cele mai frumoase grădinițe din județ. Dispun de dotări de ultimă oră. Este vorba de tot ceea ce înseamnă clădiri, cu apă, canalizare, grupuri sociale în interior, cu mobilier modern, table de ultimă generație, ca să nu mai spun de dulapuri, vitrine, videoproiectoare, sală de informatică și cu foarte multe calculatoare.
– Toate spațiile sunt refăcute?
Cu o singură excepție. La Boghicea sălile sunt refăcute, la fel și grădinița. La Slobozia este grădiniță nouă, iar școala de aici va avea parte de un proiect de reabilitare, depus deja prin PNRR. Clădirea urmează să fie reabilitată în totalitate.
– Ce se mai întâmplă cu dispensarul din satul Slobozia?
Investiția se licitează. A fost o rundă în luna mai, dar, datorită prețurilor crescute, a rămas subevaluat cu suma de 400.000 lei, respectiv, 4 miliarde lei vechi. Nu s-a înscris niciun constructor. Ca atare, am reevaluat dispensarul, pentru că obiectivul, prin proiect, are și dotări prinse. Am discutat zilele trecute la Compania Națională de Investiții, instituție care finanțează proiectul. Au fost obținute toate aprobările de a intra în licitație. Următorul obiectiv este sala de sport de la Școala Boghicea. Suntem pe lista sinteză și așteptăm vești. Voi face drumurile necesare, ca să construim și acest obiectiv.
Legături pe asfalt cu toți vecinii
– Revenind la drumuri, ce lungime va rămâne neasfaltată după proiectul pe calamități?
În jur de 6,5 km. Sunt numai ulicioare laterale, nu artere importante din comună. Dar și acestea trebuie ușor, ușor modernizate. Sunt conștient, toate drumurile sunt importante, dar acestea au lungimi mici, răsfirate în multe locuri. Proiectul pe calamități are o lungime de 12,264 km. Pe 21 iunie a fost depusă oferta, urmează ca în maximum o săptămână, două să se dea publicității câștigătorul. Dar, se cam știe cine este pe primul loc, pentru că am aflat de la cei care s-au înscris zilele acestea. Dacă acest agent va câștiga, m-aș bucura enorm, pentru că face lucrări foarte bune. Rugămintea mea către constructor ar fi următoarea, de lucrat în Boghicea și Slobozia în prima parte, pentru că aici sunt rețele de apă și canalizare. Să ne lase Nistria și Căușeni. De asta spun, pentru că vreau să ne dea voie să facem lucrările de apă și canalizare în cele două sate, ca totul să fie la pachet.
– Legătura cu satele comunei Stănița se va face pe drum asfaltat?
Da, dar și legătura cu Oțeleni va fi asfaltată. Se vor moderniza aceste drumuri cât ține de administrativul nostru.
– Spre Stornești, județul Iași?
Noi fiind la limita cu județul Iași, noi avem asfaltat drumul județean până la kilometru zero. Stornești este primul sat din județul vecin, dar avem asigurări că vecinii vor moderniza și ei ultimii doi kilometri din județul lor.
– Peste câțiva ani puteți închide primăria.
Nu o să stăm, vom găsi de lucru în comună. Vom căuta orice sursă de finanțare, pe care o vom adapta la nevoile noastre.
Primar pe drumuri, nu de birou
– În vreo șase ani, ați fost primar de birou sau unul pe drumuri?
Sincer, am fost unul pe drumuri, pentru că altfel nu se pot aduce bani în comunitate. Din păcate, poate oamenii sunt nemulțumiți că nu prea am stat la taifas cu dânșii, dar altă variantă nu era. Poate pe viitor, când lucrurile se vor așeza, voi avea timp să stăm și de vorbă. Însă, dacă stai să discuți cu oamenii, nu se face nimic. Este bine să ascultăm opinia oamenilor, dar nu poți să stai și să asculți. Comuna are nevoie de fonduri, pe care, deocamdată, eu am misiunea să-i aduc. Oamenii au mari așteptări, vin și se plâng la primărie. Poate și eu sunt mai scurt în dialog, dar poate așa îmi este felul. Nu-mi place să mă lungesc la discuții. Eu sunt omul practic, cel care are de spus pe scurt tot ce are de zis. De multe ori rezolv problema unui cetățean într-un termen scurt. Pe urmă, vine altul și tot așa. Apoi, nici nu sunt un foarte bun povestitor.
– Se confirmă faptul că omul care a iubit și iubește satul, comuna, școala le îndrăgește și la maturitate?
Fără discuție, așa este, fiind un mare adevăr. Pe mine mă leagă totul de aceste locuri. Aici m-am născut, aici am crescut, aici am lucrat, aici trăiesc și tot aici vreau să-mi termin misiunea pământeană. Cum o vrea Dumnezeu!
– La un moment dat, ați avut un proiect pentru un teatrul de vară.
Acest obiectiv este în grafic, dar căutăm să ne pliem pe o finanțare așa fel să nu punem din bugetul local, pentru că nu este de unde. Toate documentațiile proiectelor pe care le avem trebuie să le plătim noi, comunitatea. Fiecare documentație costă, în general, între 4 și 10% din valoarea proiectului. O parte este 10, o parte 4 sau 5, alta 6%. Mai mult de 10% nu am pus la niciun proiect. Singurul proiect realizat din bugetul local este supravegherea video a întregii comune. Era necesară pentru că se întâmplau prea multe în comună și trebuia reduse. Important este că avem supraveghere video în toată comuna, poliția este mulțumită, oamenii la fel. Au mai fost anumite furturi de cablu de la Telecom, dar s-au rezolvat cazurile datorită camelor video.
– Aminteați cândva de o primărie nouă.
Acum suntem în faza de achiziție publică a lucrărilor la primăria nouă, iar pentru asta am mai achiziționat 1.890 mp, chiar lângă primărie, pentru care trebuia să semnăm actele zilele acestea. Dorim să mutăm parcul auto din curtea actuală a primăriei. Terenurile sunt lipite unul de altul și chiar a venit mănușă la ceea ce vrem să facem în continuare. Ținând cont că ne vom apuca și de noua primărie în viitorul apropiat, iată o nouă investiție la orizont. Consider că este o bună investiție și am apreciat și eu și membrii Consiliului Local ideea.
– Comuna asta, unde investițiile par a fi pe primul plan, are un teren de fotbal?
Momentan nu, și ne referim la parametri, 100/50 metri, cel mai bun teren a fost la Slobozia, dar, datorită investițiilor, am fost nevoiți să umblăm pe terenul de fotbal, unde am făcut grădinița, dar și un teren de sport redus, cu material sintetic. În plus, în două-trei săptămâni, terminăm și terenul de sport de la Școala Boghicea. Urmează să se monteze covorul sintetic.
A consemnat Constantin NEGRU